Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Mihai Craiu despre manevrele de prim-ajutor în caz de înec cu un corp străin

Mihai Craiu despre manevrele de prim-ajutor în caz de înec cu un corp străin

„În România reală mor, acum, copiii de altceva decât de complicații ale infecției cu virus SARS-CoV-2. De asta am plănuit cu rezidenții mei să înregistrăm câteva filme scurte, destinate părinților. Pentru ca aceștia să-și poată ajuta copiii, până vine ambulanța - apropos de cazul băiețelului de 5 ani care s-a sufocat cu o piesă dintr-o jucărie primită de ziua lui.

Multe nu putem face aici... Multe sunt planuri utopice sau inițiative sabotate de propria noastră incapacitate de a lucra în echipă. Dar educație pentru Prim-Ajutor putem face. Mai mulți împreună probabil vom reuși. Alții o fac de multă vreme –

 

Cred că nu este normal să nu putem ajuta o persoană care se sufocă deoarece s-a înecat cu un corp străin. Mâncare sau jucărie...

Deoarece 8 din 10 persoane care au acest tip de accident sunt copii, ar fi necesar ca toți părinții să cunoască manevrele de prim ajutor în caz de înec cu un corp străin.

Astăzi despre copii cu vârstă peste un an. Manevra este asemănătoare cu cea de la adulți și are 10 pași.

Toate aceste manevre se aplică atâta timp cât este copilul/adultul conștient. Când devine inconștient victima trebuie culcată pe un plan dur și începem masajul cardiac.

Dar până să devină victima inconștientă putem face următoarele acțiuni:

1. Întrebăm cu voce tare "te-ai înecat?"

2. Informăm pacientul că vom încerca să îl ajutăm.

3. Aplecăm (dacă se poate) victima. Doar puțin, cât să favorizăm eliminarea corpului străin din gât, prin manevrele pe care urmează să le facem.

4. Aplicăm lovituri bruște și viguroase (ne gândim la fiecare dintre ele că aceasta este ACEA lovitură care elimină corpul străin!). Maximum 5 lovituri. Pe spatele victimei, între omoplați.

5. Dacă nu am avut succes, ne așezăm în spatele victimei și o cuprindem cu brațele, trecute prin regiunea axilei.

6. Una din mâini, strânsă cu pumnul închis, o punem pe burta victimei. La jumătatea distanței dintre ombilic și osul xifoid.

7. Apucăm ferm pumnul strâns, cu cealaltă mână și tragem BRUSC și tare, în sus și în același timp spre noi. Crește presiunea în abdomenul victimei și, prin intermediul diafragmului, ea va crește și în toracele victimei.

8. Manevra este reușită atunci când iese corpul străin și victima începe să tușească, cu voce.

9. Dacă nu avem succes, repetăm manevra de strâns burta, atâta timp cât e victima conștientă. Dacă aceasta devine inconștiență o culcăm pe un plan dur cu fața în sus.

10. Totul este bine dacă victima și-a revenit și se liniștește”, încheie medicul Mihai Craiu.

AICI puteți viziona un filmuleț realizat de Mihai Craiu și colegii lui privind manevrele de prim ajutor în caz de înec cu un corp străin.

Sursa: facebook.com/ Spitalul Virtual pentru Copii

 

Share:

Articole recomandate