Primul an de viață al copilului îl influențează ca adult
- 2019-10-01
- 3410
Un studiu dezvăluie că primul an de viață al micuțului are un impact profund asupra copilului, iar tot ceea ce trăiește în primele 12 luni îi va influența viața de adult.
Hallan Hurt, un neonatolog din Philadelphia, a condus un studiu bazat pe pagubele cauzate de mamele dependente de copiii lor. A comparat doua grupuri de copii de 4 ani, toți din familii defavorizate. Un grup a fost expus la droguri și un altul nu. Datele au relevat: ambele grupuri au avut un IQ mai mic decât media. Dintre toți, cei cu cel mai mare coeficient de inteligenta au fost cei care au avut parte de cea mai buna îngrijire și au fost cei mai susținuți.
O investigație efectuată la Universitatea din China privind copilul singur, a relevat că există o relație directă între mediul familial în care micuțul crește și dezvoltarea creierului.
Alte studii au stabilit că experiența trăită în copilăria lui timpurie are un impact asupra structurii creierului în curs de dezvoltare. Ele raportează situația socială și economică a celui mic și creșterea creierului său.
Oamenii de știință ne spun, de fapt, despre ipoteza cheii sociale, adică ideea că experiența socială a copilului deschide ușa dezvoltării lingvistice, cognitive și emoționale.
Dezvoltarea copilului în primii ani este spectaculoasă, învață cele mai multe lucruri. În doar câteva luni învață să vorbească, să meargă, să se plimbe, să deseneze, să mănânce.
Toate aceste lucruri vor contura viitorul copilului, potrivit specialiștilor, motiv pentru care stimularea în copilărie este atât de importantă și, mai ales, să crească într-un mediu cu o legătură familială puternică. Este esențial ca cel mic să se simtă iubit și protejat pentru a putea dezvolta competențe și abilități care îl vor ajuta în viața sa de adult.
De ce este atât de important să fii atașat de copil?
Se crede că în primele luni de viață, când copilul nu poate vorbi și interacționează doar prin plâns și râs, nu este atât de important ce spui sau faci, pentru că el nu-și va aminti. Ei bine, experții susțin altceva: există două tipuri de atașament și, pe măsură ce-l exerciți din prima zi a vieții copilului, tot așa va fi și el ca adult:
Atașamentul sigur: dacă părinții sunt afectuoși, protectivi și atenți la nevoile copilului, el va crește și va fi un adult sigur pe el, cu o bună stimă de sine, va fi autonom și cu abilități sociale bune.
Atașament nesigur: dacă părinții nu-și manifestă grija în privința celui mic, au o atitudine negativă față de el și nu-i acordă afecțiune și siguranță, vor începe să apară probleme pe termen mediu și lung precum stresul, depresia, anxietatea, furia sau ostilitatea.
Toate legăturile pe care le stabilești cu copilul tău, încă din primele zile, pun bazele viitorului adult, chiar dacă nu vorbește și nu te înțelege.
Sursa: copilul.ro; psychologies.ru