Sindromul plagiocefaliei (capul turtit la bebeluși)
- 2020-09-24
- 55633
Somnul celui mic este, fără dar și poate, unul dintre cele mai relaxante și liniștite momente pe care majoritatea părinților le trăiesc și de care se bucură, mai ales, în primele zile de viață ale acestuia, mai ales într-un pătuț de calitate. Piciorușele fine, degetele mici și strânse sub păturică sunt doar câteva dintre micile bucurii ce încântă privirea și inima tuturor părinților, în fiecare zi.
Însă, ce se întâmplă dacă forma capului bebelușului tău începe să fie turtită? De la bun început, e important să știi că plagiocefalia este extrem de comună în rândul celor mici. Cu scopul de a te ajuta să scapi de orice temere, următoarele rânduri îți vor veni în ajutor cu toate informațiile necesare privind sănătatea copilului tău.
Ce este plagiocefalia (sau capul turtit la bebeluși)?
În decursul primelor luni de viață ale bebelușului, structura osoasă a craniului nu este bine structurată și închegată, dat fiind faptul că oasele lui sunt încă moi. Din acest motiv, capul său prinde forma poziției în care stă cel mai mult (cu precădere în timpul somnului) și se deformează – în leagăn, cărucior, pe saltea, balansoar sau orice alt loc de joacă).
Dacă cel mic petrece foarte mult timp dormind, bucurându-și părinții de liniștea și cumințenia de care dă dovadă, precum și de timpul liber pe care îl oferă acestora, e bine de știut că va fi mult mai predispus la plagiocefalie față de un bebeluș gălăgios, care va vrea să fie constant luat în brațe.
Același principiu se aplică și bebelușilor cu capul foarte mare, celor născuți prematur sau celor care au un tonus muscular nu foarte bine dezvoltat – sau un sistem imunitar mai scăzut. Fiecare dintre aceștia își vor alege o poziție preferată în care să stea, în cea mai mare parte a timpului. Capul bebelușului deformat va putea fi ușor identificat.
Cum se pune diagnosticul capului turtit la bebeluși?
Diagnosticul privind plagiocefalia pozițională este oferit de medic, într-o perioadă scurtă de timp. Acesta va putea observa capul bebelușului turtit, precum și o poziționare inegală a urechilor (în timp ce una dintre acestea are o poziție corectă și simetrică, cealaltă va fi poziționată mai în față). În plus, diagnosticul poate fi observat chiar la nivelul ochilor, unde unul dintre aceștia este mai mic și mai jos, iar celălalt mai mare și localizat mai sus. De asemenea, în anumite situații, plagiocefalia determină și o dimensiune mai mare într-o anumită parte a capului, respectiv în spate.
Ce teste pot ajuta la diagnosticarea afecțiunii de plagiocefalie?
Oricând este dorit de părinți sau de medici, bebelușul poate fi supus la o serie de teste medicale care să ateste dacă acesta suferă, sau nu, de alte probleme și complicații determinate de forma capului bebelușului. Astfel, se pot face radiografii craniene, prin care se poate identifica lambdoida (cunoscută drept o formă de craniosinostoza), precum și tomografii craniene, perfecte pentru identificarea suturilor craniene deschise.
Toate aceste teste sunt realizate în acord cu aprobarea medicului, întrucât acest lucru implică supunerea bebelușului la radiații destul de mari pentru primele sale luni de viață. Cu toate acestea, remedierea problemelor întâlnite în mod rapid este cu atât mai importantă cu cât tratamentul corect îl va face pe copil să se dezvolte sănătos, voinic, liniștit și extrem de energic.
Care este tratamentul potrivit pentru plagiocefalie?
Precum este menționat mai sus, este oarecum de așteptat ca forma capului bebelușului tău să fie turtită într-un anumit interval de timp de când s-a născut, preferabil până la o lună jumătate. Dacă după 6 săptămâni de viață forma capului bebelușului nu s-a modificat, este momentul să primești o părere din partea unui medic. Îți recomandăm să te orientezi fie spre un chirurg plastician (sau craniofacial) bun, fie către un ortoped sau chiar neurochirurg pediatric. Oricare dintre aceștia îți vor veni în ajutor cu soluții viabile, menite să crească și sistemul său imunitar.
În toate aceste 6 săptămâni, este imperios necesar ca cel mic să fie rotit în mod constant în pătuț, la un interval de 3-4 ore. Astfel, căpșorul copilului tău nu se va aplatiza.
Tratamentele în cazul plagiocefaliei sunt variate. În marea majoritate a cazurilor, doctorii recomandă părinților să încerce terapia repozițională, prin care bebelușul este rotit la intervale constante de timp (oriunde s-ar afla, fie în pătuț, fie la locul de joacă sau la masă), până când acesta împlinește 5 luni.
Care este tratamentul potrivit pentru plagiocefalie după 6 luni?
În cazul în care capul bebelușului rămâne turtit și după aceste încercări, respectiv după 6 luni de la naștere, este momentul ca acesta să poarte o cască special construită pentru a determina o creștere simetrică a craniului. Aceasta cască (cunoscută în termeni medicali și ca proteză), este potrivită pentru bebeluși până în 18 luni și acoperă zonele turtite complet. Întregul proces durează, în medie, 3-4 luni, în cazul în care se poartă conform recomandările medicale (respectiv 23 de ore în fiecare zi). Conform statisticilor, cu cât proteza se poartă mai repede, cu atât rezultatul se vede mai bine.
Cum poate fi prevenită plagiocefalia la bebeluși?
Fără doar și poate, cea mai bună, ușoară și folosită metodă prin care putem preveni apariția plagiocefaliei la bebeluși este prin schimbarea variată a pozițiilor celui mic, în mod constant. Astfel, este recomandat ca și copilul tău să fie așezat pe burtă în tot timpul cât este treaz, sau să fie ținut în brațe. Cu cât este mai static, cu atât aplatizarea va fi mai accentuată. Din acest motiv, determinându-l pe cel mic să fie activ îl va ajuta să se dezvolte armonios, fără să aibă de-a face cu o formă turtită a capului. În plus, în calitate de părinți, puteți folosi marsupii sau sling-uri, prin care capul celui mic nu va fi presat – ci va crește și dezvolta normal, liniștit și extrem de plăcut – fără nici un fel de durere.
Sursa: ghindoc.ro, foto simbol: televiziunea-medicala.ro