Când introducem în alimentația bebelușului ficatul de pui?
- 2019-06-27
- 9025
Ficatul de pui pentru bebeluși poate fi un aliment foarte nutritiv, dar în cantități limitate. Este o sursă bună de vitamina A, un nutrient responsabil de dezvoltarea corectă a mai multor organe, de vederea bună, dar și de întărirea sistemului imunitar.
Există două tipuri de vitamina A pe care le primim în corp prin alimente. Primul tip este reprezentat de carotenoide, un pigment prezent în morcovi, cartofi dulci, legume cu frunze verzi sau galbene, portocale, fructe și legume roșii. Celălalt tip sunt retinoizii sau vitamina A preformată, este de origine animală și se găsește în pește, carne și lactate. Ficatul este unul dintre cele mai bogate alimente bogate în vitamina A, de tip preformat.
O cantitate mare de vitamina A în corp nu face rău, dacă este din sursă vegetală. Se vor forma depozite în piele, fără să aibă efecte negative. În schimb, dacă provine din alimente de origine animală atunci poate afecta buna funcționare a organismului. Nici în timpul sarcinii nu este indicat să consumi prea mult ficat pentru că vitamina A preformată în cantități mari poate duce la apariția de malformații congenitale la făt. Hipervitaminoza A, adică excesul de vitamina A din corp, crește riscul de fracturi osoase, pentru că blochează asimilarea vitaminei D. De asemenea, retinoizii pot duce la toxicitate la nivelul ficatului.
Din cauza multiplelor efecte negative a surplusului de vitamina A preformată în organism nu este recomandat să introduci prea repede ficat de pui pentru bebeluși. O dată pe săptămână, câte o linguriță de ficat, este mai mult decât suficient. Mai mult, nu este indicat să introduci ficat de pui pentru bebeluși mai devreme de 6 luni. Înainte de a face acest pas este bine să discuți cu pediatrul pentru a vedea dacă cel mic este pregătit pentru a primi acest aliment în dieta lui. De asemenea, trebuie să știi că ficatul de la anumite animale sau păsări poate fi periculos pentru bebeluș, așa că rezumă-te la cel de pui, vițel sau miel.
Cum îl gătești?
Dacă ai hotărât să introduci ficatul în meniul bebelușului trebuie să îl alegi cu foarte mare grijă, din surse sigure. Este un aliment foarte perisabil, așa încât este bine să îl gătești chiar în ziua în care l-ai cumpărat. Dacă nu reușești, pune-l la congelator unde îl poți păstra maximum o lună.
Rețete:
Ficățel de pui cu cartof dulce
1 ficățel de pui proaspăt
½ de cartof dulce curățat, spălat bine și tăiat cubulețe
50 ml de supă de pui fără sare
Se pune ficatul, cartoful și supa de pui într-o tigaie. Se aduce la punctul de fierbere și se lasă până când cartoful dulce se înmoaie. Folosind un blender se pasează până compoziția devine piure.
Ficățel de pui cu gălbenuș
1 ou fiert tare
1 ficățel de pui
50 ml de lapte (matern sau formulă)
Ficățelul de pui se pune într-o cratiță. Peste el se toarnă laptele. Se lasă să fiarbă, apoi se dă focul mic și se mai lasă 5-8 minute. Se scoate gălbenușul de la oul fiert. Se folosește un blender pentru a transforma în piure ficatul și gălbenușul. Se poate folosi ca atare sau ca o pastă tartinabilă pentru sandviș.
Sursa: totuldespremame.ro; infoeda.com