Infuzie din plante la băița bebelușului: reguli și beneficii
- 2018-03-15
- 23476
Băița este importantă pentru bebeluș nu doar în aspect igienic, ci și pentru că este o activitate fizică suplimentară, îl ajută totodată să se liniștească după și să aibă un somn sănătos, dar și să-și întărească imunitatea. Ierburile se recomandă pentru băița copilului chiar din primele zile de viață (dar atenție, specialiștii insistă ca micuțul să nu fie băgat complet în apă până i se tratează cordonul ombilical).
Dacă bebelușul nu are alergie la diverse plante, utilizarea acestora la băiță îi pot aduce mai multe beneficii despre care vă povestim în acest articol.
Băițele cu utilizarea plantelor medicinale sunt benefice datorită componentelor din plante, diverse uleiuri eterice care ajută la combaterea mai multor boli, la tratarea rănilor și la îmbunătățirea stării de sănătate în general. Dar acestea trebuie utilizate și fierte corect în apa în care va fi scăldat mai apoi micuțul.
Înainte de a lua decizia să-l băiți pe micuț în apă în care ați fiert și plante trebuie să țineți cont de două reguli:
- Concentrarea de plante trebuie să fie minimă. Pielea bebelușului este foarte sensibilă, de aia apa pentru băița lui ar trebui să fie doar un pic colorată datorită plantelor folosite la prepararea ei. O concentrare prea mare poate provoca uscarea pielii și mâncărimi.
- Băițele cu plante nu trebuie făcute zilnic, acestea ar trebui alternate cu băițe în apă simplă. Plantele medicinale sunt antiseptici puternici, însă omorând bacteriile patogene pot omorî și bacteriile benefice, creându-i astfel neplăceri copilașului.
Pentru proceduri de profilactică pregătim băița în felul următor:
Pentru o baie de 10-12 litri de apă se ia inițial 2 linguri de ierburi uscate, se toarnă peste ele 500 ml de apă fiartă și fierbinte, se lasă acoperit vasul 2-3 ore, apoi se strecoară și se toarnă în apa pentru baie. O băiță cu plante se face timp de 10-15 minute, nu exagerați. Dacă observați pe pielea bebelușului acnee sau alte semne că ceva nu este în regulă, înainte de a-i face baie cu plante mai bine să întrebați medicul.
De asemenea, nu experimentați cu plantele, nu faceți amestecuri de sine stătător, căci nici măcar persoanele care culeg aceste plante și le cunosc foarte bine proprietățile nu se apucă să facă amestecuri deoarece nu știu cum pot interacționa, cel mai bine e să utilizați un singur tip de plantă pentru anumite beneficii.
Lista plantelor ce pot fi utilizate la îmbăierea unui bebeluș sau copil mai mare:
1. Bidens. E o plantă infuzia căreia se utilizează cel mai des la băițe. Ajută la îndepărtarea erupțiilor cutanate, la tratamentul pustulelor de pe piele etc. Dar are proprietăți antiseptice foarte puternice ceea ce duce la uscarea pielii, respectiv nu este recomandată la băi zilnice.
2. Flori de romaniță. Are puternice proprietăți antiinflamatorii și se utilizează pe larg la băi. Mai are și proprietăți antiseptice, dar și ajută la relaxarea copilașului. Se folosește în special la băile micuților cu pielea foarte sensibilă și ușor iritabilă.
3. Coajă de stejar. Combate foarte bine erupțiile cutanate și transpirația excesivă. Ajută la îmbunătățirea circulației sanguine.
4. Flori de gălbenele. Se recomandă în special în cazul copiilor care au mici răni pe piele. Calendula vindecă rapid epiderma. Decoctul acestor flori are un efect antiseptic pronunțat - luptă eficient împotriva mâncării (inclusiv pe fon alergic) și curăță pielea copilului.
5. Lavanda. Aceasta are proprietăți de calmare a sistemului nervos, relaxează mușchii.
6. Valeriana. La fel are un efect benefic asupra sistemului nervos al copiilor, dar le ajută și inimioara să fie mai sănătoasă.
7. Urzica. Această plantă este foarte bună pentru întreg organismul copilului îmbunătățindu-i starea generală de sănătate. La fel se cunosc și beneficiile sale pentru piele și păr.
8. Patlagina. Toți ținem minte cum în copilărie puneam o frunză de patlagină pe o rană și aceasta se trata mai repede. Păi iată, și în cazul în care copilul are erupții cutanate pustuloase, după o consultare cu un dermatolog, puteți face un curs de băițe folosind decoct de patlagină.
9. Mentă. O baie nu foarte concentrată cu infuzie din mentă. Ajută la eliminarea diverselor inflamații de pe piele.
10. Hamei. Infuzia din hamei în băița unui copilaș mai capricios îl poate ajuta să se calmeze mai ușor și să aibă un somn liniștit.
Sursa: okeydoc.ru; wikipedia.org; narodnymi.com