Cât trebuie să mănânce un copil care a început diversificarea
- 2017-12-13
- 22019
Fiecare copil este unic și nu e nici o problemă dacă copilul tău mănâncă mai mult sau mai puțin decât alții. Una dintre cele mai mari îngrijorări ale unei mame este legată de cantitatea de mâncare pe care o consumă copilul său. Rar auzim mame să spună că mănâncă prea mult copiii lor, cele mai multe dintre ele se plâng că mănâncă prea puțin. Dacă întrebi, aproape orice pediatru îți va spune să-i dai copilului să mănânce atât cât mănâncă.
O singură atenționare ar fi și anume aceea că după introducerea alimentelor solide trebuie să te asiguri că cel mic primește în continuare cantitatea recomandată de lapte matern sau formulă de lapte praf. Alimentele solide la începutul diversificării sunt folosite ai mult pentru a exersa mâncatul nu pentru a-i furniza copilului toți nutrienții de care acesta are nevoie, nutrienți ce se găsesc deocamdată în lapte.
Cât de mult poate să mănânce un bebeluș depinde de mai mulți factori
Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru spune că nu trebuie să uităm că bebelușii sunt și ei ființe umane și au propriul lor apetit. Acesta va influența cantitatea de mâncare pe care fiecare dintre copii o va mânca. La fel ca și în cazul adulților, unii bebeluși mănâncă mai mult decât alții datorită apetitului alimentar individual. Iată câteva sfaturi utile pe care ar fi bine să ni le amintim atunci când hrănim bebelușii:
· Un bebeluș care a început diversificarea mai devreme de 6 luni probabil că va mânca mai multe alimente solide decât unul care a gustat pentru prima dată altceva în afară de lapte la vârsta de 6 luni.
· Un bebeluș care începe diversificarea cu alimente tocate mărunt va mânca mai puțin decât unul care începe cu piureuri.
· Un bebeluș care este bolnăvior sau căruia îi apar dinții va mânca mai puțin decât o făcea cu câteva zile înainte. Fii fără grijă, apetitul lui se va reîntoarce imediat ce se va simți mai bine.
· Un bebeluș care este ocupat să cerceteze covorul sau noua cărticică moale pe care a primit-o va fi foarte supărat să fie pus în scaunul de masă și să i se dea să mănânce.
· Încetinirea procesului de creștere prin care trec bebelușii în mod natural va influența și cantitatea de mâncare pe care copilul o mănâncă. Copilul ar putea să pară foarte înfometat pentru câteva zile sau săptămâni iar, apoi, brusc, abia să se atingă de mâncare. Copiii care tocmai au trecut de un puseu de creștere vor mânca evident mai puțin decât cei care se află în timpul unui asemenea fenomen.
Cum știu dacă un bebeluș mănâncă suficient?
Majoritatea bebelușilor sănătoși vor mânca o cantitate suficientă de mâncare, cantitatea exactă de care ei au nevoie. Trebuie să reziști tentației de a-i mai oferi „doar încă o linguriță” atunci când el îți arată clar că nu mai vrea mâncare. Dr. Pecec mai spune că este important să fii foarte atentă la indiciile pe care le transmite copilul tău pe măsură ce obiceiurile sale alimentare se schimbă de la o zi la alta și sunt afectate de ceea ce se întâmplă în jurul lui. Oferindu-i o dietă alimentară echilibrată nu vei face decât să te asiguri că cel mic va mânca cantitatea potrivită de alimente nutritive.
Cât mănâncă un bebeluș?
Înainte de 4 luni
· Conform Centrului pentru Prevenirea și controlul afecțiunilor, la nivel mondial, bebelușii mai mici de 4 luni nu ar trebui să primească alimente solide. Bebelușii ar trebui să poată să stea singuri în funduleț și să ia singuri alimentele din lingură înainte de a se trece la diversificare.
· De ce nu le putem da bebelușilor mai mici de 4 luni alimente solide? Conform Dr. Pecec, a introduce alimentația solidă înainte de 4 luni de viață înseamnă mai puțin lapte matern sau formulă, ceea ce scade abilitatea de a beneficia de măsuri importante, precum protecția împotriva infecțiilor.
4-6 luni
Dacă bebelușul poate sta în funduleț și pare că încă nu s-a săturat după alăptare, ar putea fi pregătit pentru diversificare. Copilul trebuie să-și țină fără probleme capul drept, să deschidă sau să închidă gura când se apropie lingura și să poată înghiți mâncarea.
· La această vârstă bebelușul va mânca lapte matern sau formulă de lapte praf și 1-3 linguri de mâncare la una sau două mese
6-8 luni
Laptele matern sau formula de lapte praf rămân foarte importante la această vârstă. Majoritatea bebelușilor acum încep diversificarea. Unii bebeluși ar putea mânca 8-10 linguri de mâncare împărțită pe două-trei mese ale unei zile.
8-10 luni
Mulți bebeluși mănâncă aproximativ 3 mese pe zi de mâncare solidă în această etapă de vârstă. Printre alimentele potrivite sunt incluse cerealele, fructele, legumele carnea sau oul ca sursă de proteine.
10-12 luni
· Copilul va mânca la această vârstă aproximativ 2-3 mese pe zi de lapte și alte 3 mese de alimentație solidă ce vor conține alimentele recomandate vârstei sale.
Iată câteva semne pe care bebelușul ți le-ar putea transmite în cazul în care nu s-a săturat și mai vrea mâncare:
· Se întinde după lingură
· Deschide gura
· Încearcă să apuce mâncarea și să o bage în gură
Semne care indică faptu că bebelușul este sătul și nu mai are nevoie de mâncare:
· Închide gură atunci când se apropie lingura de ea
· Scuipă mâncare pe care i-ai băgat-o în guriță
· Întoarce capul atunci când îi apropii lingura de guriță
Reține faptul că nu vei găsi doi bebeluși care să mănânce exact aceeași cantitate de mâncare. Cantitatea pe care fiecare o consumă este cea potrivită pentru el. Iar mamele care au câte doi sau mai mulți copii, vor confirma acest lucru.
Informații: totuldespremame.ro
Foto simbol: babyben.ru