Diversificarea alimentației bebelușului. Treceți peste mofturi în 5 pași
- 2017-03-31
- 34382
Procesul de diversificare a alimentației bebelușului începe la 6 luni și continuă până la 3 ani. Ca să treceți mai ușor peste mofturile care inevitabil apar, este esențial să faceți 5 pași importanți.
Pasul 1: Trebuie ales bine momentul de începere a diversificării.
După primele 6 luni de viață când bebelușul a fost alăptat la sân sau hrănit din biberon, vine și momentul când trebuie să i se introducă în alimentați și alte produse. Astfel, la 6 luni, una dintre mesele lui constă din piure de fructe, apoi de legume. De la 7-8 luni, deja 3 mese pe zi reprezintă altfel de mâncare decât laptele: dimineața fructe, la prânz legume cu sau fără carne, seara iaurt sau brânzică. Pentru ca să nu apară mofturile, momentul de masă trebuie ales atent – copilul să nu fie obosit, supărat sau incomodat de ceva. Lui trebuie să-i fie foame, iar procesul de hrănire trebuie să decurgă în liniște, fără oameni agitați în jur, fără muzică. Cel mic trebuie să vadă ora de masă ca ceva plăcut, relaxant, dar nu ca pe o pedeapsă.
Pasul 2: Nu renunța.
Copilul la început poate lua câteva guri din mâncare și apoi să o refuze. Aceasta însă nu înseamnă neapărat că nu-i place. S-ar putea să renunți în acea zi să-i mai dai spre exemplu dovlecel, dar încearcă peste o zi sau o săptămână. S-ar putea să rămâi surprinsă că de fapt îl savurează. Eventual, dacă refuză un anumit aliment pe care anterior îl mânca, schimbă modul de preparare – brocoli poate fi copt, conopida poate fi făcută supă-cremă etc.
Pasul 3: Gătește cât de variat posibil.
Chiar și maturii care se consideră deloc pretențioși la mâncare se satură de un anumit fel dacă îl mănâncă prea des. De cum copilul s-a deprins cu diversificarea, introdu-i în alimentație cât mai multe produse posibil. Totodată poți experimenta: dacă îi place banana, dar refuză mărul, fă-i piure din ambele. De la 9 luni, când copilul s-a obișnuit cu noile gusturi, poți introduce ușor și condimente pentru a face mâncarea și mai delicioasă.
Pasul 4: Spune-i copilului ce îi dai de mâncat.
De fiecare dată când îi dai celui mic ceva să mănânce, informează-l ce e aia. Vorbește-i despre mâncare, dă-i să o pipăie, arată-i-o în cărți. Când copilul devine mai măricel ține-l cu tine la bucătărie când gătești. La un an și jumătate copilul deja poate fi implicat în unele activități la bucătărie, cum ar fi cernutul făinii, spălatul fructelor sau amestecatul unor ingrediente într-un castron.
Pasul 5: Fii exemplu pentru copilul tău.
Dacă e posibil, mănâncă împreună cu copilul chiar de la începutul diversificării. Ia mâncarea din castronul lui, așa îi arăți că îți place ceea ce i-ai dat lui. Dacă nu mănânci un aliment din anumite motive, cu timpul cel mic va observa, așa că pune în aceeași farfurie altceva ce mănânci ca odorașul tău să nu se prindă ce nu-ți place. Pentru copiii este un stimulent de dezvoltare dacă mănâncă la o masă cu părinții.
Foto: iubescbrasovul.ro