Cum alegem detergentul potrivit pentru hainele bebelușului
- 2016-05-22
- 8196
Pielea delicată a bebelușului tău trebuie să primească o îngrijire corespunzătoare, la fel ca și hainele sale care intră în contact direct cu pielea sa. De regulă, pediatrii recomandă folosirea formulelor speciale de detergent pentru bebeluși, pentru a preveni apariția alergiilor și a iritațiilor. Cu toate acestea poate fi dificilă alegerea unui detergent bun, motiv pentru care îți oferim câteva sfaturi utile.
Pentru că nu vrei să îți expui copilul la chimicalele iritante din compoziția detergenților convenționali, trebuie să optezi pentru un detergent pentru bebeluși, însă care să corespundă anumitor parametri.
Cum alegem detergentul potrivit?
- Alege un detergent ecologic ce poate fi folosit pentru spălarea hainelor întregii familii;
- Optează pentru o formulă hipoalergenă, fără parfum;
- Încearcă nucile de săpun – sunt fructul unui copac. Se folosește coaja lor, deoarece conține saponină. Nucile sunt de orgine vegetală, complet biodegradabile și nu lasă reziduuri în țesături.Se găsesc şi în Moldova, dă un search.
- Detergenții pe bază de aloe vera sau detergenții de tip gel, care se dizolvă imediat în apă, sunt foarte potriviți pentru spălare, deoarece și clătirea este mai ușoară în acest caz.
Ce nu trebuie să conțină detergentul pentru bebeluși?
- hipoclorit de sodiu (clor) – clasificată cu litera F, acest compus este astmogen, provoacă alergii și poate conține tetraclorură de carbon, care prin expunere prelungită distruge organele;
- fosfați și fosfonați – UE și-a luat angajamentul de a reduce cantitatea de fosfor din detergenți, deoarece acesta nu este biodegradabil anaerobic;
- fenoli – sunt perturbatori ai sistemului endocrin;
- etoxilați: clorura de dimetildioctadecilamoniu (DTDMAC) – au proprietatea de a se acumula în țesuturi, atât ale viețuitoarelor subacvatice, cât și umane. Aceștia pătrund în organism prin piele și provoacă dereglări ale sistemului endocrin, putând cauza apariția cancerului, întârzieri în creștere și dereglări ale sistemului imunitar.
- methylisothyazolinone (MI) si methylchloroisothiazolinone (MCI) – MI este conservant chimic ce a fost declarat alergenul anului 2013 de către American Contact Dermatitis Society7, fiind catalogat ca foarte periculos pentru sănătate. Se consideră a fi o substanță toxică pentru piele.
- parfum de sinteză și coloranți artificiali – pot provoca alergii severe și probleme respiratorii.
Folosim balsam sau nu?
Balsamul de rufe a născut în ultima vreme mai multe contradicții. Unii specialiști sunt de părere că balsamul de rufe este toxic pentru bebeluș întrucât poate să nu fie clătit foarte bine, regăsindu-se în rufele acestuia, iar cealaltă categorie este de părere că varianta sensitive a balsamului reprezintă o opțiune destul de viabilă. Pe de altă parte, alții sunt de părere ca oțetul sau uleiul de lavandă pot înlocui cu ușurință balsamul de rufe, fiind mult mai eficiente decât acesta și oferind o protecție mult mai înaltă.
Cât detergent trebuie să folosești?
Începe prin a utiliza cantitatea recomandată pe pachetul de detergent sau săpun și adaugă mai mult dacă apa este dură, dacă apa folosită la spălare este rece, sau dacă încărcătura de haine ce se va spala este mai mare sau mai murdară.
Foto: stayathomemum.com.au