Cum putem îmbunătăți memoria la copii. Sfaturile medicului neurolog pediatru
- 2020-06-23
- 8941
Memoria este cea care ne garantează identitatea noastră în timp. Cu ajutorul ei, putem deosebi trei linii temporale – trecutul, prezentul şi viitorul – şi, mai mult, putem să învăţăm din faptele noastre şi să aplicăm ideile acumulate pe experienţele viitoare. De aia este foarte important să avem o memorie bună care trebuie antrenată din fragedă copilărie, deoarece când va fi la școală copilul va deprinde mai repede și mai bine disciplinele predate de profesori. Mai jos vedeți sfaturile oferite de medicul neurolog pediatru Andrei Bunduchi pe platforma mediculmeu.md.
Care sunt regulile simple de urmat pentru a avea o memorie mai bună?
Somn suficient. Un excelent mod de a menţine copilului mintea sănătoasă este de a-i crea condiții pentru a se odihni cât mai bine. Privarea de somn poate împiedica progresul mintal. Dormitul este o parte critică a procesului de consolidare a memoriei.
Consumul de grăsimi. Creierul este format în proporție de 60% din grăsime, folosind zilnic 20% din calorii. Un regim alimentar echilibrat este bun pentru sănătate, dar este deosebit de important pentru creier – să aibă la dispoziţie necesarul de grăsimi sănătoase de care are nevoie pentru o funcţionare corectă. Grăsimile sănătoase, cum ar fi grăsimile mononesaturate, protejează memoria. Acizii graşi Omega 3 sunt deosebit de importanţi pentru buna funcţionare a creierului, putând fi găsiţi în alimente precum peşte, seminţe de in sau chia, conopidă, fasole, nuci sau spirulină.
Nu uitați de importanţa exerciţiilor fizice. Exerciţiile fizice sunt utile nu doar în păstrarea formei fizice a copilului, ci şi pentru memorie. Plimbările și exerciţiile regulate cresc dimensiunea hipocampusului, proces foarte important în dezvoltarea şi întreţinerea memoriei. Exerciţiile reduc inflamaţia şi stimulează factorii de creştere care ajută la dezvoltarea memoriei. Totodată, îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi oxigenarea creierului.
Memoria poate fi îmbunătăţită prin exersare, iar mai jos vă prezentăm câteva metode de a ajuta copilul să memorizeze:
- Discută cu copilul tău: pune-i întrebări despre ce a făcut la grădiniţă, ce a mâncat, cu ce s-au ocupat dimineaţa şi alte detalii. Prin detalii copilul va începe să-şi amintească şi să rețină anumite lucruri.
- Încearcă să obervi care memorie este mai accentuată în cazul copilului tău: vizuală, kinestezică sau auditivă şi mergi pe calea respectivă.
- Apelează la jocuri de memorie pe care le poţi găsi în magazinele de jucării sau pe care le poţi descărca chiar şi de pe internet.â
- Analogiile – asociază lucrurile mai puţin cunoscute cu cele cunoscute. Îndeamnă-l să facă legături simple între lucruri. De exemplu atunci când îl înveţi să numere, oferă-i imagini ca să fie mai simplu de înţeles.
- Nu învăţaţi totul dintr-o dată. Împarte în secvenţe mici conţinutul de memorat. Vor memora mai uşor secvenţial, de exemplu doar o strofă sau doar primele 5 cifre etc.
- Apelează la rime, ele plac copiilor şi ajută la îmbunătăţirea memoriei auditive.
- Atunci când vrei să memorizeze ceva explică-i de ce are nevoie de acea informaţie. Copilul tău trebuie să înţeleagă că nu ai nevoie tu de acea informaţie, ci el însuşi.
- Sistemul Peg: roagă-l să ţină minte câteva cuvinte care nu au nici o legătură unu cu altul. Îi va fi poate dificil, aşa că îndeamnă-l să facă o legătură între aceste cuvinte. (De exemplu, să luăm cuvintele George, nor, crab, ceaşcă, floare. Acestea nu au nici un fel de legătură între ele, însă putem construi o mică legătură, cât mai amuzantă şi mai vie. Să ni-l imaginăm pe George, alergând pe un nor, fiind fugărit de un crab care ţine între cleşti o ceaşcă, în care creşte o floare.)
Acum urmează partea cea mai întrebată sau poate interesantă pentru părinți – „Ce medicamente putem folosi pentru îmbunătățirea memoriei la copil?”
Vă pot răspunde cu fermitate – că NU EXISTĂ medicament minune prin care putem să creștem nivelul IQ/intelectual la copil sau matur! Dacă ar fi, l-am utiliza cu toții !
Nu există medicamente pentru îmbunătățirea sau ridicarea nivelului de memorie la copii și maturi. Capacitățile ei sunt determinate genetic, la unii e mai bună, la alții e mai puțin bună, dar ea poate fi îmbunătățită doar prin metodele expuse mai sus, prin citit cât mai mult. Cartea – este cel mai bun cadou!
Sursa: doctorulmeu.md; nazva.net