Ghid de scoatere a petelor de pe hainele copiilor
- 2015-08-18
- 19501
De câte ori ne-am pomenit cu hainele picilor pline de pete de fructe, pix, ciocolată, noroi, sânge etc.? De multe ori, ar spune fiecare din noi. Şi câte din aceste haine nu au mai putut fi curăţate, sau au fost deteriorate din cauza excesului de înălbitor, praf de spălat sau temperatura mare a apei, ca într-un final să fie aruncate la coşul de gunoi? Probabil, nu puţine! Din fericire, avem la îndemână o sumedenie de soluţii naturiste, care ne pot salva în procesul de îndepărtare a celor mai dificile pete. Revista „Odoraş” vine cu un mic îndrumar de scoatere a celor mai frecvente pete de pe hainele copilului tău.
Primul sfat în îndepărtarea tuturor petelor este evitarea învechiirii lor. Orice murdărie poate fi mai lesne îndepărtată dacă se acţionează prompt având „arma” potrivită pentru aceasta. Aşadar:
Sucul de fructe
Sucurile de fructe atrag privirile copiilor asemenea unor magneţei, la fel ca şi petele rămase ulterior pe haine. Pentru îndepărtarea lor nu folosi detergent! În prima fază, încearcă să speli pata cu apă rece, apoi să tamponezi uşor pata cu oţet. La fel, acestea pot fi îndepărtate uşor cu alcool amestecat cu puţin amoniac. Procedura are efect în cazul petelor „proaspete” de suc. Ulterior, haina trebuie clătită cu apă caldă. Dacă totuşi urmele de suc s-au uscat şi au pătruns în ţesătură, poţi apela la glicerină.
Banana, mărul, morcovul
Sunt fructele şi legumele cel mai des întâlnite pe hainele bebeluşilor pentru că fac parte din raţia lor zilnică de alimente. Din păcate, petele rămase în urma lor se scot cel mai greu. O soluţie de înlăturare a lor ar fi să încerci să ţii haina respectivă în lapte, apoi să o speli în mod obişnuit. Petele mai vechi se scot cu acid oxalic.
Urina
Apa călduţă amestecată cu amoniac şi detergent lichid face minuni atunci când este vorba de înlăturarea urmelor galbene de urină de pe hăinuţele, salteaua sau lenjeria de pat a copilului. Acestea se lasă la muiat preţ de 15-20 de minute, în soluţia formată, apoi se spală obişnuit în maşina de spălat.
Masele fecale
Se mai întâmplă şi mici incidente, când scutecul bebeluşului nu a reuşit să absoarbă toate urmele de fecale, sau dacă e vorba de un copil mai mare – nu a reuşit să ajungă la toaletă. Nu e cazul să arunci chiloţeii sau pantalonaşii, pentru că petele se scot dacă înmoi hăinuţele într-o soluţie din apă călduţă, cu detergent lichid şi amoniac. Le laşi la muiat pentru circa zece minute, apoi speli haina în mod obişnuit, insistând asupra zonelor pătate cu aceeaşi soluţie.
Ciocolata
Ciocolata lasă nu doar carii pe dinţi, ci şi urme pe haine. Dacă până nu demult considerai hainele pătate de ciocolată ca şi pierdute, acum nu dispera. Cea mai bună soluţie pentru scoaterea petelor este un prosop curat îmbibat în puţină glicerină. Îndepărtează cât mai multă ciocolată din zona afectată, apoi scufundă haina în apă rece şi încearcă să scoţi restul, după care spală haina cu detergent.
Cerneala sau pixul
De multe ori, cerneala şi pixul rămân nu doar pe hârtie sau pe pereţi, ci şi pe haine. Nu te îngrijora. Se rezolvă. Dacă este vorba de cerneală, atunci tratează pata cu fixative, lasă să se usuce, apoi şterge locul murdar cu o loţiune formată din apă şi oţet alb în părţi egale, apoi clăteşte cu apă. Dacă petele sunt de pix, atunci freacă pata cu dizolvant de ojă de unghii, apoi curăţă cu un amestesc de apă cu alcool. O altă metodă mai puţin invazivă este laptele, care se toarnă fierbinte peste zonele pătate. Lasă-l câteva minute, apoi spală haina în mod obişnuit. Petele au opus rezistenţă laptelui? Încearcă a treia variantă – suc de lămâie şi apă caldă.
Noroiul
La fel ca şi în cazul ciocolatei, noroiul trebuie îndepărtat cât de curând posibil. Acesta nu trebuie lăsat să stea prea mult pe haină. Apoi, pune haina în apă rece şi spal-o imediat. Petele mai greu de scos le poţi înlătura cu un cartof tăiat în jumătate şi frecat de partea murdară.
Plastilina
Nu o îndepărta de îndată ce o descoperi pe haină. Rişti să o întinzi şi mai mult, sau să o faci să pătrundă şi mai adânc în ţesătură. Mai bine las-o să se usuce, apoi scoate-o cu ajutorul unei perii tari.
Iarba
Petele de iarbă se scot uşor cu ajutorul unei soluţii din suc de lămâie şi apă. Laşi haina pentru 15 minute, apoi o speli în mod obişnuit în maşina de spălat. Dacă după spălare observi că petele au rămas, mai curăţă o dată locul afectat cu alcool, freacă-l cu tărâţe, apoi pune din nou haina în maşina de spălat.
Hăinuţe îngălbenite
Dacă ai observat că hăinuţele bebeluşului nu mai sunt la fel de albe ca la început, poţi stoarce 2-3 lămâi într-o cantitate mică de apă şi lasă-le la înmuiat în cadă, pentru circa 20 de minute. Rezultatele te vor impresiona.
Cu siguranţă că lista de pete care rămân pe hainele copiilor noştri este cu mult mai mare. Dacă ai înlăturat şi alte pete dificile, sau cunoşti şi modalităţi de a le curăţa pe cele despre care am scris mai sus, atunci te aşteptăm cu un mesaj pe odoras@gmail.com pentru a ne împărtăşi din experienţa ta!
Foto: www.365together.ru; eatocracy.cnn.com; residenciais.org