Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Important! Ce semnifică prima cifră din codul ștampilat pe ouă

Important! Ce semnifică prima cifră din codul ștampilat pe ouă

Câţi dintre noi ne mai uităm acum pe ştampila de pe ouă? Ne uităm, în primul rând la preţ, apoi la termenul de valabilitate şi… cam atât. Este însă foarte important să cunoaștem interpretarea marcajelor de pe ouă.

Potrivit infoalert.ro, prima cifră din codul ștampilat pe ouă oferă informații asupra modului de creștere a găinilor. Această cifră poate fi 0, 1, 2 sau 3, după care urmează MDA – codul țării noastre. În această ordine de idei, cifra 0 indică ouăle produse de găini crescute în ferme ecologice, cifra 1 – ouă produse de găini crescute în aer liber, cifra 2 – ouă produse de găini crescute la sol, iar cifra 3 – ouă produse de găini crescute în baterii. 

De asemenea,  este bine să știm că ouăle se clasifică în categorii de calitate. Există  ategoria A sau „ouă proaspete" și categoria B. 

Important de ştiut este faptul că ouăle marcate cu „0” sau „1” au cu o treime mai puţin colesterol şi cu o pătrime mai puţine grăsimi saturate decât cele care provin de la găinile crescute în spaţii închise şi stresate.

Pe de altă parte, studiile au demonstrat că găinile de la ţară sau cele crescute în condiţii sustenabile fac ouă cu 40-60% mai multă vitamina A decât cele provenite de la păsările crescute în baterii sau în hale, iar cele „free range” au un conţinut dublu de vitamina E decât cele făcute de găinile stresate.

Agenția pentru Protecția Consumatorului recomandă:

Ce informații trebuie să conțină  ambalajele care conțin ouă?

   Ambalajele care conţin ouă au pe partea exterioară, în mod vizibil cu uşurinţă şi perfect lizibil scris următoarele:
   a) codul centrului de ambalare;
    b) categoria de calitate; ambalajele sînt identificate fie prin cuvintele „Categoria A", fie prin litera „A", singură sau însoţită de menţiunea „proaspăte";
    c) categoria de greutate;

    d) data limită de consum;

    e) menţiunea „ouă spălate", în cazul în care sunt spălate;

    f) o condiţie specială de depozitare - o indicaţie prin care consumatorii sunt sfătuiţi să păstreze ouăle la frigider după cumpărare.

Ouăle învechite se recunosc după următoarele caracteristici:

- coaja este lucioasă;

- spaţiul cu aer este mare;

- albuşul are viscozitate foarte mică  şi este aproape lichefiat (apos);

* Ouăle cu gălbenuşul lipit de coajă sau cu gălbenuşul vărsat în albuş sunt considerate necomestibile.

* Ouăle alterate au miros străin, iar dacă procesul de descompunere a început au miros de hidrogen sulfurat.

Foto: gandul.info

Share:

Articole recomandate