Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Mituri despre alimentația copilului

Mituri despre alimentația copilului

Astăzi fiecare părinte poate obține orice informație despre alimentația piciului adresându-se la specialiști sau căutând surse de informare de încredere. Cu toate acestea în multe mituri despre alimentația celor mici sunt vehiculate, iar în acest articol ne-am gândit să combatem câteva dintre acestea.

 

Mitul nr. 1: Laptele matern protejează copilul de alergii.

Parțial conține adevăr, specialiștii insistă că nu există o alimentația mai bună pentru copil decât laptele matern și pentru a-l proteja pe viitor pe copil de alergii alăptarea ar trebui să dureze cât mai mult posibil. Totuși, chiar dacă laptele matern în sine nu este alergenic, unii alergeni care ajung în el prin alimentația mamei poate provoca reacții și copilului. Mai ales sunt expuși copiii ai căror părinții ambii au alergii. Cel mai des copiii fac alergie la proteinele din laptele de vacă, citrice, nuci, miere și la alte dulciuri, cum ar fi ciocolata.

Mitul nr. 2: Bebelușul are nevoie de apă.

Mulți judecă astfel: dacă laptele matern este mâncare, atunci bebelușul are nevoie și de apă. Dar natura este foarte deșteaptă. Aceasta a creat laptele matern astfel încât el îi oferă micuțului și mâncare și hidratare. Copilul nu are nevoie de apă până la începutul diversificării 4 luni în cazul copiilor hrăniți cu formulă și 6 luni în cazul celor alăptați natural. Dacă micuțul are nevoie de un medicament, atunci se recomandă diluarea acestuia în puțin lapte matern. În cazul copiilor hrăniți cu formulă e posibil să fie nevoie de apă, dar aceasta doar dacă vă recomandă medicul.

Mitul nr.3: În cazul copiilor hrăniți cu formulă nu este necesară alăptarea la cerere.

Medicii recomandă alăptarea la cerere dacă nu există anumite indicații medicale. Dacă aceasta este valabil în cazul copiilor alăptați natural, atunci nu există nici un argument de ce copiii hrăniți cu formulă nu ar fi la fel alăptați la cerere. Chiar dacă la început veți avea impresia că permanent pregătiți sticluța pentru hrană, cu timpul copilașul își va forma un regim de alimentare.

Mitul nr.4: Colicele nu pot fi combătute, ci trebuie să aveți răbdare căci cu timpul vor trece.

Da, colicele trec cu timpul, însă cu acest disconfort se confruntă 70% dintre bebeluși, iar părinților le e foarte greu să vadă cum se chinuie piciul de dureri de burtică. Colicele pot fi provocate de unele produse pe care mama care alăptează le mănâncă. Astfel, când alăptați, încercați să evitați produse care balonează precum leguminoasele (fasole, năut etc.); dulciurile; strugurii; murăturile; salamurile.

În cazul copiilor hrăniți cu formulă, sfătuiți-vă cu medicul pediatru care i s-ar potrivi cel mai bine ca să evitați durerile de burtică și constipațiile.

Mitul nr. 5: Regurgitează doar copiii hrăniți cu formulă.

Regurgitarea este un reflex prin care din stomăcelul micuțului iese un pic de lapte, fie că este hrănit natural, fie că artificial. Regurgitarea poate apărea dacă bebelușul a înghițit mult aer la alăptare sau dacă a mâncat mai mult decât capacitatea stomacului său. Pentru a evita astfel de situații, se recomandă să acordați o atenție mai mare modului în care copilul prinde mamelonul sau dacă este hrănit cu formulă, să i se potrivească tetina.

 

Înainte de a accepta un sfat de la o vecină, de la bunica sau de la o altă mămică, ar fi bine să vă consultați cu un specialist sau să verificați informația pentru a vă asigura că nu-i faceți nici un rău copilului.

 

 

Informații: parents.ru

Foto simbol: youtube.com/Houcast

Share:

Articole recomandate