Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Când fratele și sora se ceartă tot timpul: Sfaturi de la psiholog pentru a menține pacea în familie

Când fratele și sora se ceartă tot timpul: Sfaturi de la psiholog pentru a menține pacea în familie

Conflictele între frați și surori sunt un fenomen natural, dar doar până la un anumit punct. Principalele cauze ale acestor conflicte sunt dorința de a atrage atenția părinților și diferențele de personalitate și nevoi. În acest articol, vom explora cum părinții pot crea o atmosferă prietenoasă și armonioasă în familie, oferind soluții pentru gestionarea conflictelor între copii.

Provocările educației copiilor de sex diferit

Creșterea copiilor de sex diferit aduce părinților o responsabilitate suplimentară. Obiectivul principal este de a învăța frații și surorile să se respecte reciproc, să își rezolve conflictele și să aprecieze comunicarea. Principalele resurse pe care copiii le împart sunt atenția părinților și spațiul personal.

„Este important ca părinții să înțeleagă că conflictele dintre frate și soră reprezintă o modalitate de a-și marca locul în familie și de a obține atenția celor din jur. Nu întotdeauna este necesar să intervenim în conflictele copiilor. Până la un anumit punct, ar trebui să le permitem copiilor să își rezolve conflictele singuri”, explică psihologul Iulia Kovaleva.

Regula „Cedează pentru că ești mai mare”

De multe ori, părinții rezolvă conflictele favorizând copilul mai mic sau pe fată, invocând motive precum: „Tu ești mai mare, cedează” sau „Ea este fată, las-o”. Astfel, copiii mici și fetele cresc cu sentimentul că sunt speciale și că trebuie să li se acorde mereu prioritate. Acest lucru poate duce la conflicte între frați și surori chiar și la vârsta adultă, când unul dintre copii crede că merită mai mult: mai multă atenție, căldură și îngăduință.

„Strategia greșită este să forțezi copilul să renunțe la jucăriile sau lucrurile sale preferate doar pentru că este mai mare. Fiecare copil ar trebui să aibă lucruri personale și dreptul de a le folosi cum vrea. Sarcina părinților este de a respecta granițele personale ale fiecărui copil și de a le învăța să respecte proprietatea altuia”, subliniază Kovaleva.

Potrivit psihologului, prin acest abordaj vor dispărea conflictele de genul „Fratele nu vrea să îmi arate colecția de mașinuțe”, „Soră mi-a ascuns tableta” sau „Nu fi zgârcit, nu o să o stric”. Mesajul principal pe care trebuie să-l înțeleagă copiii este: „Poți cere, dar dacă fratele sau sora nu vrea, nu trebuie să atingi”.

Spațiul personal este important

Uneori, este util să separi copiii pentru a reduce conflictele. De exemplu, băiatul poate merge la un cerc de creație, iar fata să rămână acasă cu părinții. Cu cât sunt mai puține motive pentru conflicte, cu atât mai ușor vor construi relații între ei.

Atunci când într-o familie cresc copii de sexe diferite, cu interese radical diferite, este necesar să găsești soluții pentru a le asigura un spațiu personal. Băiatul și fata ar trebui să aibă paturi separate, dulapuri și rafturi proprii. Problema „teritoriului propriu” devine și mai relevantă în perioada adolescenței, când corpul copilului se schimbă, iar senzațiile de jenă, rușine și anxietate cresc.

„Pacea în familie poate fi menținută atâta timp cât copiii pot conta unii pe alții pentru sprijin. Învățați-i să se respecte reciproc și să aprecieze sentimentele celuilalt. Băiatul mai mare ar trebui să fie protector și sprijin pentru sora mai mică, iar fata mai mică ar trebui să fie ajutorul care aduce căldura în casă. Copiii trebuie să înțeleagă că, indiferent de sex, vârstă sau caracter, ei fac parte din aceeași familie”, afirmă Kovaleva.

Respectul pentru interesele fiecăruia

Responsabilitatea părinților este de a crea relații umane și de susținere în familie, evitând să provoace competiții și conflicte între copii. Conflictele nu apar fără un motiv, ele reprezintă o modalitate de a adresa contradicțiile.

„O strategie bună este să întrebi și să asculți copiii. Dacă un copil dorește să își împărtășească gândurile și sentimentele, nu te speria de sinceritatea lui, ascultă-l, cere-i să argumenteze deciziile sale, oferă-i un sfat, dar nu-i impune părerea ta și nu încuraja bârfirea. Copiii trebuie să fie siguri că dorințele lor sunt la fel de importante pentru părinți”, subliniază Kovaleva.

Jocurile de societate sunt un mod excelent de a-i uni pe copii. O tradiție frumoasă pentru familie este să petreacă timp împreună jucându-se jocuri de masă. Acest lucru ajută la rezolvarea unor probleme importante: petrecerea timpului împreună, dezvoltarea unei competiții sănătoase și învățătura că, dacă astăzi ai pierdut, mâine poți câștiga.

„Este în puterea noastră să creăm în familie o atmosferă de iubire și susținere. O mare victorie pentru părinți este atunci când pot explica copiilor că frații și surorile nu sunt concurenți, ci persoane apropiate care ne învață empatia și pot oferi sprijin în momentele dificile”, concluzionează psihologul Kovaleva.

Share:

Articole recomandate