Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Cel mai eficient mod să creștem copii fericiți? Răspunsul la care v-ați aștepta cel mai puțin

Cel mai eficient mod să creștem copii fericiți? Răspunsul la care v-ați aștepta cel mai puțin

Când devii părinte, preocuparea ta numărul unu devine bunăstarea copilului. Vrei să faci tot ce poți nu numai pentru a-i asigura cele necesare unei vieți confortabile, ci și pentru a-l dota cu abilitățile de care are nevoie pentru a fi un adult fericit, atunci când va crește. Cu toate acestea, spun experții, dacă vrei să crești copii fericiți, trebuie să adopți o strategie mai puțin așteptată și deloc simplu de gestionat:

Permite-i copilului să fie nefericit!

Psihologul pentru copii Tovah Klein, autorul cărții „Cum se dezvoltă copiii mici”, spune că, dacă vrei să crești copii fericiți, trebuie să le permiți să fie nefericiți. Desigur, acest lucru este contraintuitiv, deoarece, în calitate de părinți, primul nostru instinct este să facem tot ce putem pentru a ușura suferința copiilor noștri. Cu toate acestea, a sări în orice moment pentru a le rezolva problemele ar putea avea repercusiuni deloc dorite, în viitor.

„Cu toții credem că modalitatea de a ne crește copiii pentru a fi fericiți este să-i facem fericiți. Dar, ce nu știm, este că de regulă copiii știu să fie fericiți, să găsească bucuria. Nu este un sentiment permanent”, a spus Klein pentru CNBC. Ea îi avertizează pe părinți „să nu refuze să le permită copiilor să fie furioși, triști, nefericiți într-un fel”.

Copiii trebuie să învețe cum să-și gestioneze emoțiile.

Este adevărat, în momentul în care ne vedem copiii nefericiți, ne gândim la toate strategiile posibile pentru a le pune zâmbetul pe față: le oferim o înghețată, o jucărie nouă, o activitate rapidă care să le aducă bucurie. Numai că, procedând astfel, îi privăm pe copiii noștri de a-și dezvolta capacitatea de a-și gestiona propriile emoții și de a învăța cum să le autoregleze.

Trebuie să ne imaginăm cum va fi copilul nostru atunci când, adult fiind, se va lovi de o situație care nu îi va aduce decât tristețe: cu siguranță, nu va ști cum să găsească și nici cum să folosească acele unelte prin care să își cunoască emoțiile și să le facă față și, cel mai probabil, va căuta soluții rapide care să îi aducă fericirea; iar ceea ce îți poate aduce fericirea aproape instantaneu adesea îți provoacă mari probleme de sănătate!

Share:

Articole recomandate