5 rețete de brioșe sănătoase pentru întreaga familie
- 2021-11-25
- 3875
Brioșele sunt un răsfăț popular și gustos. Deși sunt considerate delicioase, cele din comerț adesea conțin mult zahăr adăugat și alte ingrediente nesănătoase. Iată 5 rețete de brioșe sănătoase, cu conținut scăzut de calorii!
1. Brioșe cu afine
Mulți oameni se bucură la micul dejun de brioșe cu afine, la o cafea sau la o gustare de după-amiază.
Ingrediente:
1 3/4 căni, plus 1 linguriță (210 grame în total) de făină albă sau integrală
1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
1 linguriță de praf de copt
1/2 linguriță de sare de mare
1/4 linguriță de scorțișoară măcinată
1/3 cană (80 ml) de ulei de măsline sau sos de mere
1/2 ceașcă (170 de grame) de miere
2 ouă
1 cană (227 grame) de iaurt simplu grecesc
2 lingurițe de extract de vanilie
1 cană (140 de grame) de afine
Mod de preparare:
Amestecă ingredientele uscate, cu excepția linguriței suplimentare de făină. Într-un castron separat, mixează uleiul (sau sosul de mere), ouăle, mierea, iaurtul și vanilia.
Toarnă ingredientele umede peste cele uscate și amestecă ușor. Se amestecă afinele cu restul de linguriță de făină și se adaugă în aluat.
Împarte aluatul în 12 forme de brioșe și coace la 250°C timp de 16-19 minute.
O brioșă are 200 de calorii, 8 grame de grăsimi, 200 mg de sodiu, 27 de grame de carbohidrați, 1 gram de fibre, 14 grame de zahăr și 4 grame de proteine.
2. Brioșe cu ciocolată
Brioșele cu ciocolată sunt printre cele mai populare deserturi, dar nu doar gustul este ceea ce le face speciale. Cacaoa este plină de ingrediente nutritive, iar piureul de fructe și legume, de asemenea.
Ingrediente:
1 cană (250 de grame) de amestec de fructe și legume piure (de casă)
1/4 cană (60 ml) de ulei vegetal
1 ou
1/2 cană (32 de grame) de zahăr
2 cești (240 grame) de făină albă sau integrală
1/2 linguriță de sare
1 lingură de praf de copt
1/2 cană (42 de grame) de pudră de cacao
Mini chipsuri de ciocolată (opțional)
Mod de preparare:
Fă un piure din combinația de legume și fructe (la alegere, cum ar fi mere, dovlecei sau cartofi dulci). Pune-le într-un blender până la omogenizare.
Se amestecă oul, uleiul și zahărul într-un castron mare și se adaugă 1 cană (250 de grame) de piure. Se amestecă ingredientele uscate până se încorporează.
Împarte aluatul în 12 forme de brioșe și coace la 205°C timp de 15 minute.
O brioșă are 195 de calorii, 6 grame de grăsimi, 190 mg de sodiu, 32 de grame de carbohidrați, 3 grame de fibre, 12 grame de zahăr și 4 grame de proteine.
3. Brioșe cu dovlecel
Brioșele cu dovlecel sunt iubite pentru că sunt pufoase și sănătoase. Indiferent dacă le preferi mai dulci sau mai consistente, există o mulțime de versiuni delicioase care conțin cereale integrale și chiar legume precum morcovii.
Ingrediente:
1 2/3 căni (200 grame) de făină albă sau integrală
1 linguriță de praf de copt
1 linguriță de bicarbonat de sodiu
1 linguriță de scorțișoară măcinată
1/2 linguriță de sare
1 ou
1/2 cană (120 ml) de sirop de arțar
1/2 cană (120 ml) de lapte
1/2 cană (50 de grame) de ulei de cocos topit
1 linguriță de extract de vanilie
1 1/2 căni (200 grame) de dovlecel ras
1/3 cană (30 de grame) de fulgi de ovăz
Mod de preparare:
Amestecă ingredientele uscate, fără fulgii de ovăz. Într-un castron separat, mixează oul, siropul de arțar, laptele, uleiul de cocos și vanilia.
Amestecă ușor ingredientele umede cu amestecul uscat. Adaugă dovlecelul ras și ovăzul și omogenizează compoziția.
Împarte aluatul în 12 forme de brioșe și coace timp de 18-20 de minute la 175°C.
O brioșă oferă 165 de calorii, 6 grame de grăsimi, 340 mg de sodiu, 25 de grame de carbohidrați, 1 gram de fibre, 9 grame de zahăr și 4 grame de proteine.
4. Brioșe cu banane
Brioșele cu banane sunt un alt desert clasic de care multă lume se bucură. Poți adăuga mai mulți nutrienți incluzând nuci crude sau unt de arahide.
Ingrediente:
4 banane făcute piure
1 ou
1 lingură de extract de vanilie
3 linguri (36 grame) de zahăr brun
2 linguri (24 grame) de zahăr alb
1 linguriță de scorțișoară măcinată
1 linguriță de praf de copt
1 linguriță de bicarbonat de sodiu
1/2 linguriță de sare
1 1/2 cană (180 de grame) de făină albă sau integrală
2 linguri (28 grame) de unt, topit
Mod de preparare:
Într-un castron, combină bananele piure cu oul, vanilia, scorțișoara și zahărul brun și alb. Amestecă ingredientele uscate într-un alt bol și apoi adaugă-le la amestecul umed. Se amestecă ușor untul topit.
Împarte aluatul în 12 căni de brioșe și coace la 175°C timp de 18-25 de minute.
O brioșă are 140 de calorii, 3 grame de grăsimi, 250 mg de sodiu, 25 de grame de carbohidrați, 1 gram de fibre, 10 grame de zahăr și 3 grame de proteine.
5. Brioșe cu mălai și porumb
Pentru aceste brioșe speciale se folosește porumb conservat și mălai, împreună cu alte ingrediente simple care au ca rezultat o gustare sănătoasă, pe care o poți savura la micul dejun.
Ingrediente:
1/2 cană (120 ml) de lapte
1 1/2 linguri (45 grame) de sos de mere
1/2 lingura de oțet de mere
2/3 cană (167 grame) de porumb conservat (congelat sau proaspăt)
1/2 cană (90 de grame) de mălai
1/2 cană (60 de grame) de făină albă sau integrală
2 linguri de zahăr
2 lingurițe de praf de copt
1/4 linguriță de sare
Mod de preparare:
Se amestecă laptele, sosul de mere, oțetul și porumbul. Într-un alt bol, combină ingredientele uscate rămase. Amestecă ușor ingredientele umede și uscate.
Împarte aluatul în 8 căni de brioșe și coaceți la 175°C timp de 17 minute.
O brioșă oferă 115 calorii, 3 grame de grăsime totală, 160 mg de sodiu, 18 grame de carbohidrați, 1 gram de fibre, 4 grame de zahăr și 3 grame de proteine.
Sursa: doc.ro