Copilul care îți răspunde înapoi sau te contrazice crește mai independent și mai bine pregătit de viață
- 2020-02-05
- 42758
Multe persoane au ideea greșită că un copil care răspunde înapoi sau te contrazice este rebel și neascultător. În viziunea unui adult asta reprezintă un comportament care nu se încadrează în categoria „bine educat”. Însă, riposta unui micuț este un lucru pozitiv pentru dezvoltarea personalității sale.
Este adevărat că uneori, un astfel de comportament te scoate din sărite, dar este important să rămâi calm și să ții minte că, potrivit experților în psihologie, copilul care răspunde tinde să devină un adult de succes.
Își exersează autonomia
Psihologul Joseph P. Allen, coordonatorul unui studiu realizat de Universitatea din Virginia, explică: „Spunem părinților să ia aceste argumente nu ca pe o problemă, ci ca pe o posibilitate de a încuraja gândirea critică a copilului”.
Când copilul îți răspunde, ai imediat tendința să-l cerți pentru ceea ce consideri a fi o revoltă. Dar ceea ce face cu adevărat este să spună „nu” la ceva cu care nu este de acord sau la ceva ce intenționează să facă, dar care nu este pe placul lui. Așa el are impresia că exercită control asupra vieții sale.
Cum vrei să fie copilul tău atunci când va pleca de lângă tine? O persoană supusă care urmează cursul și nu este în măsură să spună „nu” și nu poate să reziste presiunilor sau una care îndrăznește să-și exprime opinia atunci când nu este de acord cu ceea ce i se impune? Dacă alegi ultima variantă este benefic ca copilul să practice această abilitate de a răspunde și de a protesta de când este mic.
Este modul lui de a demonstra că este o ființă independentă, care are propriile idei și poate lua mici decizii. Acestea vor fi din ce în ce mai complexe și mai importante pe măsură ce se va maturiza.
Nu înseamnă că trebuie să-i permiți orice
„Sigur, îl las să mi se urce în cap”, ai putea gândi tu acum. Dar nu, nu este așa. Este clar că trebuie să-i stabilești limite clare. Adică să nu-i permiți să insulte, cu atât mai puțin să folosească violența. Însă, înainte de un răspuns din partea copilului este important să știi cum să acționezi.
Mai presus de toate, trebuie să implementezi autocontrolul pentru a evita un conflict care nu duce la nimic. Dacă este necesar, numără încet până la zece sau apucă-te să faci altceva și apoi reia subiectul respectiv. După ce spiritele s-au calmat, trebuie să-i arăți copilului că iei în considerare punctul lui de vedere, că poate negocia sau rezolva problema într-un alt mod, sau explică-i cu calm de ce.
Sursa: copilul.ro; story-house.ru