Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Află ce înălţime va avea copilul tău când va fi mare!

Află ce înălţime va avea copilul tău când va fi mare!

Factorul principal care influențează înălțimea copiilor este jucat de genetică, însă nu trebuie să neglijăm nici factorii de mediu sau de nutriție. Nu putem şti sigur la ce înălţime pot ajunge copiii când vor ajunge la maturitate, însă specialiştii ne dau câteva indicii.

 

O operaţie matematică care te-ar putea ajuta să îi calculezi înălţimea este:

1.  adună înălţimea ta şi a tatălui copilului

2. adaugă 13 cm dacă este baiat şi scade 13 cm dacă este fată

3. împarte rezultatul obţinut mai sus la 2

 

Câți centimetri crește pe an copilul 

·         La 1 an, copilul va avea cu 24 de cm în plus față de înãlțimea de la naștere.

·         Pânã la 2 ani, copilul va mai crește cu încã 11,5 cm.

·         Pânã la 3 ani, copilul va mai crește cu 8,5 cm

·         Pânã la 4 ani, copilul va mai crește cu 7 cm.

·         Pânã la 5 ani, copilul va mai crește cu 6,5 cm.

·         Pânã la 6 ani, copilul va mai crește cu 6 cm.

 

Factori care pot influenţa creşterea copilului tău, pe lângă cei genetici:

  1. Potrivit specialiştilor, înălţimea care poate fi atinsă la maturitate scade, în general, pentru fraţii mai mici. Se crede că factorii genetici au o contribuţie de 60-80% la înălţimea pe care o va atinge un copil la maturitate, fiind urmaţi de factori care ţin de nutriţie. Un studiu din anul 2000, realizat pe 7.798 de perechi de gemeni adulţi din Finlanda, a descoperit că moştenirea genetică a avut o contribuţie de 78% la înălţimea la maturitate a băieţilor şi de 75% la înălţimea la maturitate a fetelor.
  2. Mediul înconjurător - stimulii pot fi de natură fizică (clima, relieful), psihică (ambianță din familie) sau socială (nivelul de dezvoltare socio-economică). Copiii din familiile înstărite tind să fie mai înalți decât cei din famiile mai sărace, pentru că sunt mai bine îngrijiți și hrăniți, susțin unele studii.
  3. Bolile - îmbolnăvirile frecvențe pot încetini creșterea în înălțime a unui copil, după cum și unele boli, precum disfuncțiile metabolice, bolile de rinichi, cardiovasculare, ale tractului intestinal, ale plămânilor sau oaselor pot afecta acest proces. 
  4. Alimentația - dacă o alimentație corectă, echilibrată nu îți poate face copilul să crească mai înalt, în schimb, o alimentație insuficiență sau bazată pe fast food îl poate împiedică să-și atingă idealul de înălțime, la care ar fi ajuns dacă ar fi avut o nutriție corespunzătoare.
  5. Sportul - exercițiile fizice făcute în mod regulat ajută la menținerea unei stări bune de sănătate, iar în cazul copiilor îi ajută să își dezvolte osatură și încheieturile. 
  6. Somnul – în timpul unui somn profund și liniștit, hormonul de creștere funcționează la cote maxime, iar o odihnă insuficiență înseamnă și o încetinire a activității hormonului de creștere.

Foto: aliexpress.com

Share:

Articole recomandate