Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Medic ORL: Acoperiți capul și urechile copiilor. Frigul slăbește auzul!

Medic ORL: Acoperiți capul și urechile copiilor. Frigul slăbește auzul!

Frigul slăbește auzul dacă nu ne protejăm corespunzător. Medicul ORL Gabriela Ciorbea explică pentru csid.ro de ce e bine să ne acoperim capul și urechile iarna.

Frigul slăbește auzul în timpul iernii, ca urmare a complicațiilor survenite pe fondul unei răceli netratate, atenționează specialiștii ORL. Sistemul respirator este deseori afectat atunci când temperaturile sunt mai scăzute, lezând totodată şi sistemul auditiv, iar dacă nu avem grijă să ne protejăm corespunzător, sunt mari şanse să ne îmbolnăvim.

Orice simplă răceală care nu este tratată corespunzător poate declanşa alte probleme, diferite forme de sinuzită sau de otită.

Otita netratată poate afecta ireversibil auzul

Printre primele simptome care pot indica o îmbolnăvire a sistemului auditiv se numără senzația de urechi înfundate, durere în zona urechilor sau febră.

Problema care apare frecvent este că bolnavii îşi administrează singuri medicamente care ameliorează simptomatologia, dar afecţiunea persistă, chiar dacă temporar durerea dispare. Este astfel posibil ca o otită acută netratată să evolueze spre cronicizare, adică pacientul să rămână cu o boală evolutivă ce se manifestă cu perioade de acutizare, caracterizate prin durere, supuraţie, febră şi perioade de remisiuni, boala afectând în timp ireversibil auzul, spune medicul ORL Gabriela Ciorbea.

De aceea, este recomandat ca de fiecare dată când întâmpinăm simptome ce indică o îmbolnăvire a sistemului auditiv să ne prezentăm la medic pentru a ne asigura că boala este tratată corespunzător.

Frigul slăbește auzul – vizați sunt copiii și bătrânii

Persoanele cele mai predispuse la pierderea auzului sunt cele care deja suferă de afecţiuni cronice ale aparatului auditiv, existând mereu riscul de apariţie a unor complicaţii. Printre acestea se numără copiii, care au un sistem imunitar insuficient dezvoltat, şi bătrânii, al căror sistem imun a fost fragilizat.

Astfel, pentru a ne proteja sănătatea sistemului auditiv în anotimpul geros, specialiştii ne recomandă să tratăm corespunzător răcelile, mergând la medic, să nu petrecem mult timp în frig, să ne acoperim capul şi urechile de fiecare dată când ieşim afară şi să evităm să plecăm de acasă după ce ne-am spălat pe cap.

De asemenea, este util să evităm suprasolicitarea fizică şi psihică şi, nu în ultimul rând, să avem un aport suplimentar de vitamine, pentru întărirea sistemului imunitar.

Share:

Articole recomandate