Grija exagerată a părinților: cum sunt afectați copiii
- 2020-03-02
- 7196
Hiperprotecția nu este de niciun ajutor copilului, și chiar dacă intențiile sunt bune, efectul este total opus. Copilul crescut astfel nu va avea deloc încredere în propria persoană, nu va avea curaj să exploreze mediul din jur sau să facă ceva singur. Mereu va căuta aprobarea celorlalți, poate deveni timid și retras și poate avea dificultăți de socializare. De asemenea, va avea mari dificultăți în a se descurca singur în cele mai simple situații de viață. Mai târziu va fi o persoană mereu dependentă de cineva, nu va fi capabil să ia decizii singur, și nu-și va asuma nicio responsabilitate.
Cum păstrați echilibrul în creșterea copiilor?
Începeți din timp, aproximativ în jurul vârstei de 8 luni. Este vârsta la care copilul începe să exploreze mediul înconjurător. Este momentul potrivit să-i încurajați și să-i susțineți. Bineînțeles că vor exista limite – nu veți lăsa copilul să facă lucruri care îl pun în pericol – însă aceste limite se pun cu blândețe, dar și cu fermitate. Este important să rețineți că părinții anxioși transmit copiilor toate fricile lor și descurajează autonomia acestora.
Pe măsura ce copiii cresc, este important să primească sarcini potrivite cu vârsta lor. Copiii se vor simți utili, apreciați, ceea ce le va crește stima de sine și încrederea în forțele proprii.
Este foarte important să nu faceți nimic în locul copiilor din ceea ce ei ar putea face singuri. Luați-vă mereu suficient timp pentru a-i lăsa să se încalțe sau să se îmbrace singuri. Nu-i hrăniți dacă pot face singuri acest lucru, doar pentru faptul că vă grăbiți sau pentru că se murdăresc. Încurajați mereu autonomia copiilor în lucruri ce țin de igienă personală. Gândiți-vă mereu la viitor, nu veți fi lângă ei în orice împrejurare ca să-i ajutați.
Cultivați curiozitatea copiilor
Atunci când sunteți împreună cu copiii, acordați-le întreaga atenție. Copiii mici în special caută foarte des cu privirile aprobarea părinților în orice fac, este important să fiți prezenți și să-i încurajați.
Copiii au nevoie de reguli și limite, potrivite cu vârsta lor. Este important să fiți consecvenți, să va țineți de promisiuni atunci când le faceți, și NU să rămână NU indiferent de reacția copiilor. Astfel vor învăța că se pot baza pe cuvântul vostru și vor prelua și ei acest model. Copiii sunt foarte buni la a imita ce vad în jur. Să fim atenți ce modele le oferim!
Bineînțeles că pe măsură ce cresc, lucrurile se schimbă. Regulile vor fi altele, dar și responsabilitățile. Cu adolescenții acestea se vor negocia. Deja este necesar să-i ajutați să-și dezvolte alte abilități. Deoarece își doresc mai multă libertate și independență, trebuie să știe că luarea anumitor decizii implică asumarea responsabilității și a eventualelor consecințe. Încurajați-i în planurile lor. Găsiți timp să discutați, despre orice subiect doresc ei. Este important să vă știe alături, chiar dacă lasă impresia că nu mai vor să petreceți timp împreună.
Sursa: copilul.ro