Plictiseala în vacanţă are beneficii pentru copii
- 2016-08-08
- 6806
Există o sumedenie de activități și tabere de vară menite să umple timpul copiilor și să „le poarte de grijă” în perioada vacanțelor, dar psihologii și experții în dezvoltarea celor mici sugerează că programul supra-aglomerat al copiilor în timpul vacanței este inoportun și în cele din urmă îi poate împiedica pe aceștia să descopere ce îi interesează cu adevărat.
„Lumea a făcut progrese deoarece copii cu minte iscoditoare, plictisiţi fiind, şi-au petrecut timpul cu ochii la colonii de furnici, siluete formate în norii de pe cer, sau uitându-se cum merele cad din copac”, scrie Libby Purves, jurnalist al publicaţiei The Telegraph.
Pasiunile se nasc atunci când copiii nu au nimic de făcut, iar prin încercarea de a-şi găsi o ocupaţie, creierul iniţiază lucrurile care îi fac placere. Dacă părinţii le sugerează ce să facă, atunci ei preiau pasiunile acestora, fără a-i reprezenta în mod deosebit.
„Asociaţia Profesorilor şi Conferenţiarilor” din Marea Britanie atrage atenţia că noul trend de a mări numărul orelor de cursuri şi lăsatul copiilor sub supraveghere şcolară, până la 8 ore pe zi, poate dăuna creativităţii celor mici. Copiii ajung să devină nişte marionete din cauza programului supraîncărcat. După orele de şcoală, în cele mai multe cazuri, urmează lecţii de muzică, activităţi sportive, iar apoi temele interminabile. Cu toate că există riscul ca cei mici să cadă în capcana gadgeturilor, cercetătorii spun că părinţii ar trebui să le urmărească activităţile, dar să le lase spaţiul necesar iniţierii celor mai simple ocupaţii, în copilărie plictiseala fiind un drept vital.
Psihanalistul Adam Phillips sublinia că a fi plictisit este o etapă a dezvoltării copilului, că este o şansă de a contempla viaţa, în loc să treci prin ea în grabă.
Foto: liesaboutparenting.com