Prințesele Disney îți pot influența negativ copilul

Prințesele Disney îți pot influența negativ copilul

Toate fetițele îndrăgesc prințesele Disney, iar mai nou acestea au devenit și mai populare, după chipul lor fiind create diferite jucării, dar și articole vestimentare pentru copii. Cercetătorii însă sugerează că aceste personaje îi pot influența pe copiii preșcolari, făcându-i mai sensibili la stereotipuri potenţial dăunătoare.

„Părinții cred că această cultură Disney Princess este una sigură, însă aceștia ar trebui să ia în considerare adevăratul impact pe termen lung al culturii prinţeselor”, afirmă profesorul Sarah Coyne.

În cadrul studiului efectuat au fost evaluați mai mult de 200 de copii preșcolari care au interacționat cu Prințesele Disney.  Sarah Coyne, colaboratoarea a "Brigham Young University", a rugat părinții și profesorii să urmărească timp de un an cât de mult împrumută copiii din țelurile prințeselor. 

O concluzie importantă a cercetării arată că fetele de 4 sau 5 ani aderă foarte ușor la stereotipul feminist. Fetele și femeile care se identifică cu acest tip de personaje pun foarte mare accent pe vestimentație și look. Ele vor fi întotdeauna dornice să atingă frumusețea perfectă, acest drum ducând la distrugerea lor ca ființe umane.

Echipa de studiu a constatat că mai multe interacţiuni cu brandul prezice un comportament stereotipizat de gen feminin. Comportamentul poate devia în probleme pentru ambele sexe, spre exemplu dacă fetele evită importante experienţe de învăţare fiindcă acestea nu sunt percepute ca fiind feminine.

În același timp, prințesele Disney le fac pe fetițe să fie obsedate de propriul lor corp. Studiile făcute cu privire la satisfacția legată de propriul trup s-au focalizat numai pe fete de la șapte ani în sus. Numai că și fetițele mai mici fac corelații între ceea ce văd și felul în care arată ele. Deși multe fetițe sub 6 ani spun că nu sunt suficient de suple, nu este clar dacă expunerea la media este cauza.

Doctorii Sharon Hayes și Stacey Tantleff-Dunn au adus în laboratorul lor 121 de fetițe, cu vârste între 3 și 6 ani și eu efectuat un experiment în legătură cu desenele Disney. Rezultatele au arătat că fetițele sunt preocupate de imaginea lor corporală: 31% au spus că sunt îngrijorate că sunt grase și alte 18% au spus că uneori se gândesc la asta, iar o treime dintre fete doresc să fie mai suple.

Cercetătorii consideră că părinţii nu trebuie să elimine complet cultura prinţeselor din viaţa copiilor lor, dar să diversifice jucăriile cu care copilul interacţionează. Specialiştii sugerează că este important ca părinţii să ajute copiii să-şi găsească alte interese şi să vorbească cu ei despre influenţele mediatice.

Foto:  upload.wikimedia.org

Adaugă comentariu