Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Psiholog despre cum îi influențează pe copii ordinea nașterii lor

Psiholog despre cum îi influențează pe copii ordinea nașterii lor

Deși nu există un consens clar, psihologia personalității apără ideea că indivizii dezvoltă anumite trăsături în funcție de ordinea nașterii lor. Frații mai mari și mai mici par să primească cea mai mare atenție, în timp ce frații mijlocii se pot simți ignorați. Acest lucru îi poate determina să dezvolte sindromul copilului mijlociu.

Cum îi influențează pe copii ordinea nașterii lor?

Potrivit psihologilor Laure Fiasse și Vassilis Saroglou, ordinea nașterii influențează decisiv caracterul și personalitatea copiilor. De exemplu, frații mai mari, fiind primii născuți, tind să fie mai responsabili și mai ambițioși și își asumă un rol de conducere.

Pe de altă parte, frații mai mici au tendința de a monopoliza toată atenția și simpatia nu numai de la părinți și alte rude, ci și de la persoane care nu fac parte din cercul familial.

Efectele sindromului copilului mijlociu

Adesea, odată cu apariția unui nou-născut, părinții tind să-și îndrepte toată atenția către acesta. În cazul fraților mai mari, ei nu mai necesită o atenție specială din partea părinților, deoarece au primit-o în timpul copilăriei.

În ceea ce privește frații mijlocii, ei se pot simți privați de grija și afecțiunea de care au nevoie și se pot simți ignorați. Drept urmare, ei pot căuta atenție și pot manifesta un comportament negativ. Există posibilitatea ca aceștia să se simtă excluși și pot căuta atenție în altă parte. Acesta este motivul pentru care mulți dintre ei au încredere și sunt mai afectuoși cu prietenii decât cu propriile rude.

Principalele trăsături ale sindromului copilului mijlociu

Așa cum spune psihologul Kevin Leman, frații mijlocii tind să dezvolte abilități mari de negociere. Prin urmare, ei pot adopta rolul de pacificator în familie.

Pe de altă parte, după ce au căutat atenție în relațiile non-familiale, ei devin oameni foarte sociabili și dezvoltă abilități pentru a crea prietenii și relații intime.

Având în vedere acest lucru, alte caracteristici sociale semnificative pe care le au copiii mijlocii sunt loialitatea și fidelitatea.

Deși frații mijlocii adoptă un stil de viață mai independent și se bazează mai mult pe relațiile din afara cercului familial, acest lucru nu înseamnă că nu apreciază legăturile de familie. Realitatea este că legăturile pe care le stabilesc cu familiile lor sunt cu adevărat puternice.

 Sursa: suntmamica.ro

Share:

Articole recomandate