Infecția cu Salmonella, la copii: cauze, simptome și tratament
- 2023-06-20
- 1638
Salmoneloza sau infecția cu Salmonella apare din cauza ingerării alimentelor contaminate cu bacteriile Salmonella, care afectează tractul gastrointestinal.
Salmoneloza la copii apare în urma infecției induse de consumul de alimente contaminate: carne, ouă, lapte și chiar apă. Deși bacteria afectează stomacul copiilor, aceasta poate deveni fatală dacă sănătatea copilului este deja compromisă.
Măsurile preventive includ gătirea temeinică a alimentelor și spălarea mâinilor cu apă și săpun înainte de a mânca.
Infecția cu Salmonella, la copii. Simptomele infecției cu Salmonella
Simptomele salmonelozei pot dura de la 6 până la 72 de ore, după ce copilul ingerează bacteria. La majoritatea oamenilor, boala durează 4 până la 7 zile după debutul simptomelor. Semnele și simptomele comune ale unei infecții cu Salmonella pot include următoarele:
Infecția cu Salmonella, la copii. Cauzele infecției cu Salmonella
Bacteriile Salmonella trăiesc în intestinele oamenilor, animalelor și păsărilor. Majoritatea copiilor pot fi expuși la bacterii prin consumul de alimente contaminate. Salmonella netifoidă poate provoca gastroenterită autolimitată (gripa stomacală). În același timp, Salmonella typhi poate provoca febră enterică (febra tifoidă).
Cauzele apariției infecției cu Salmonella, la copii
Infecția cu Salmonella poate apărea în următoarele situații:
Consum de ouă crude și maioneză. Deși cojile de ouă sunt ca o barieră, puiul infectat poate produce ouă cu salmonella chiar înainte de a se forma coaja.
Fructele de mare din apa contaminată pot avea Salmonella.
Alimentele, legumele și salatele pot fi contaminate cu Salmonella în timpul preparării lor, prin folosirea ustensilelor contaminate.
Transmiterea de la persoană la persoană poate avea loc pe cale fecal-orală, mai ales dacă o persoană infectată nu se spală pe mâini după ce a folosit toaleta.
Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a raportat, de asemenea, cazuri de salmoneloză prin condimente contaminate. Orice produs alimentar poate fi contaminat cu salmonella dacă nu sunt respectate regimurile de siguranță în timpul procesării lui.
Infecția cu Salmonella, la copii. Tratamentul infecției cu Salmonella
Unii copii se pot trata fără medicamente specifice, iar medicii îi vor sfătui să consume cât mai multe lichide. Aportul oral de soluții de electroliți este adesea recomandat pentru a preveni deshidratarea. Spitalizarea și lichidul intravenos sunt necesare pentru cazurile severe.
Copiii cu simptome severe pot primi tratament cu antibiotice. Cu toate acestea, boala poate dura mai mult pentru unii copii din cauza antibioticelor. Deși simptomele dispar, copiii ar trebui să ia antibiotice conform prescripției, pentru a reduce recurența.
Salmonella poate dura câteva săptămâni pentru a elimina din organism chiar și după ce semnele clinice dispar.
Prevenirea infecției cu Salmonella
Practicarea unei bune igiene a mâinilor. Spălarea mâinilor înainte de a mânca și după folosirea băii poate reduce contaminarea
Spălarea fructelor și legumele înainte de a le mânca.
Curățarea și dezinfectarea ustensilelor de bucătărie după utilizare.
Dezinfectarea blatului de bucătărie
Evitarea consumului de carne preparată necorespunzător
Evitarea consumului de ouă crude.
Sursa: suntmamica.ro