Psihoterapeut: Un copil are nevoie de 12 îmbrățișări pe zi

Psihoterapeut: Un copil are nevoie de 12 îmbrățișări pe zi

Îmbrățișările sunt indispensabile pentru sănătatea mentală și emoțională a copiilor. Știința a demonstrat că au un efect nebănuit asupra creierului pentru că eliberează hormoni responsabili cu starea de bine.

Virginia Satir, un psihoterapeut din SUA, a explicat și care este „doza” de îmbrățișări de care are nevoie un copil. „Avem nevoie de 4 îmbrățișări pe zi ca să supraviețuim, de 8 îmbrățișări pe zi pentru a ne menține într-o stare bună, iar un copil are nevoie de 12 îmbrățișări pe zi pentru a crește.”

Iată ce efecte are o simplă îmbrățișare asupra corpului uman:

1. Activează receptorii din piele și dau o senzație de liniște. Primul efect al îmbrățișării este la nivelul pielii, receptorii se activează, iar presiunea pe care o simt stimulează nervul care este conectat cu creierul. Această presiune dulce a îmbrățișării reglează tensiunea arterială și calmează pe cineva nervos sau stresat.

2. Îmbrățișările eliberează un neurotransmițător numit dopamina, care are efecte uimitoare în condiții de stres. Dopamina este supranumită și hormonul plăcerii, dar influențează și creativitatea și capacitatea de a socializa.

3. Unul dintre hormonii care se activează când primești o îmbrățișare este oxitocina, care este responsabilă și de încrederea pe care ajungi să o ai în tine și în alte persoane.

4. Când te îmbrățișează cineva, nivelul de cortizol din sânge scadeCortizolul este hormonul responsabil cu nivelul de stres, iar cu cât acesta este mai mare, cu atât ești mai încordat și mai agitat. Și totul se poate rezolva cu o îmbrățișare.

Îmbrățișează-ți copilul de cât mai multe ori pe zi. Durează câteva secunde și are efecte atât de puternice, încât ar fi păcat să uiți să o faci. Și nu lăsa nici o zi să treacă fără să îi dai măcar o îmbrățișare puternică și plină de dragoste.

Sursa: copilul.ro

 

Adaugă comentariu