Sfaturi: Ce puteţi face când copiii au crize de isterie
- 2017-10-09
- 27309
Când e supărat, micuţul vostru începe să ţipe, să tropăie şi să dea din mâini şi din picioare. În faţa unei asemenea reacţii majoritatea părinților se simt dezarmați, nu știu cum să reacționeze, mai simt și presiunea celor din jur care nu sunt deloc înțelegători. Totuși, îl puteţi ajuta pe copil să-şi schimbe comportamentul, dar trebuie să înţelegeţi care sunt cauzele unui astfel de comportament.
Cauzele:
- Copiii mici nu ştiu să-şi controleze emoţiile.
- În jurul vârstei de doi ani, un copil începe să realizeze că părinţii nu mai sunt la cheremul lui. De fapt, în loc ca părinţii să-i satisfacă lui toate necesităţile, ei se aşteaptă acum ca el să se conformeze dorinţelor lor. Regulile se schimbă, iar copilul de doi ani s-ar putea să nu accepte schimbarea fără „să protesteze” făcând istericale.
Partea bună e că odată cu trecerea timpului copilul acceptă ideea că părinţii nu au doar rolul de a-l îngriji, ci şi de a-l instrui, şi va înţelege că trebuie să-i asculte. Dar până atunci s-ar putea să testeze la maximum răbdarea părinţilor cu istericale după istericale.
Cum puteți acționa:
- Fiţi înţelegători. Copilul vostru nu este un adult în miniatură. Neavând experienţă în controlarea emoţiilor, probabil că reacţionează exagerat când este supărat. Încercaţi să priviţi lucrurile prin ochii lui.
- Păstraţi-vă calmul. Când copilul vostru face o criză de nervi, nu veţi rezolva situaţia ieşindu-vă din fire. În măsura în care este posibil, ignoraţi-i manifestările şi nu vă lăsaţi conduşi de sentimente.
- Rămâneţi fermi pe poziţie. Dacă cedaţi la orice moft al copilului, el va face mereu istericale pentru a obţine ce vrea. Arătaţi-i cu calm că, dacă aţi spus ceva, aşa rămâne.
- Fiţi răbdători. Nu vă aşteptaţi ca istericalele să dispară peste noapte, mai ales dacă i-aţi oferit copilului motive să creadă că prin purtarea lui poate obţine ce vrea. Dacă reacţionaţi însă într-o manieră potrivită şi sunteţi consecvenţi, crizele de nervi ale celui mic probabil se vor rări, iar în cele din urmă chiar vor dispărea.
De asemenea, încercaţi să aplicaţi următoarele sfaturi:
- Când copilul face istericale, luaţi-l în braţe (dacă este posibil) şi, fără să-l răniţi, împiedicaţi-l să dea din mâini şi din picioare. Nu ţipaţi la el. Pur şi simplu aşteptaţi să treacă furtuna. În cele din urmă, copilul va înţelege că nu a rezolvat nimic cu criza de nervi.
- Stabiliţi un loc în care să-l puneţi pe copil când face istericale. Spuneţi-i că are voie să plece de acolo doar când se linişteşte şi lăsaţi-l în acel loc.
- Dacă micuţul vostru face istericale în public, luaţi-l deoparte. Nu cedaţi doar pentru că se dă în spectacol. Altminteri, îi veţi lăsa impresia că, în felul acesta, poate obţine ce vrea.
Informații: jw.org
Foto simbol: o-krohe.ru