Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Sfaturi Montessori care te vor ajuta să fii un părinte bun

Sfaturi Montessori care te vor ajuta să fii un părinte bun

Probabil nu există niciun părinte care nu-și dorește să fie cel mai bun pentru copilul său. Și deseori, în această misiune deloc ușoară, mai avem nevoie de unele povețe care să ne îndrume. Deci câteva sfaturi de la cunoscuta educatoare, care a creat propria metodă de educare, Maria Montessori, sunt chiar binevenite.

1. Citește-i copilului cât mai des

Cititul este unul dintre acele lucruri mici, repetitive, care face diferența în viața copilului. Chiar și 10 minute de citit îi va oferi acestuia șansa de a iubi cărțile, de a descoperi lucruri noi, de a-și dezvolta imaginația, de a învăța cuvinte noi, de a petrece timp de calitate cu părintele! Citește-i povești, poezii, informații despre animale și plante, copiilor le este interesant orice.

2. Nu-ți stopa propria educație

Ce alt exemplu mai bun de oferit copilului decât propriul părinte? Oricât de puțin timp liber ai avea, nu renunța la propria educație. Citește cărți de parenting sau măcar articole la această temă. Nu ai nevoie decât de 15 minute pe zi, iar intr-un an vei investi în propria ta formare ca părinte tocmai 91 de ore!

3. Evită situațiile care pot genera tensiuni între tine și copil

Nu-ți convine când copilul sparge un obiect de decor din casă sau pune mâna pe ce nu are voie? Ca să eviți astfel de situații, cel mai bine este să nu lași la îndemâna copiilor lucrurile la care nu acces.

4. Dacă ai o regulă, nu renunța la ea

Consecvența este un alt secret ce te va ajuta de fiecare dată. Regulile sunt bune, însă, dacă nu le respecți constant, atunci nu le poți aplica eficient. Dacă le încalci de câteva ori, copilul înțelege că nu este nicio problemă dacă nu respectă regulile, acestea sunt făcute pentru a fi încălcate. Și își mai dă seama că nu prea vorbești serios dacă într-o zi îi spui că nu are voie, iar a doua zi îl lași să facă acel lucru.

5. Casa ta e și a lui

Copilul are camera lui, locurile lui unde își pune jucăriile și îi spui că nu are voie să umble prin lucrurile tale sau prin alte camere. Dar, la un moment dat scapă și în acele locuri. Așa că, cel mai bine este să-i oferi un sertar al lui în care poate umbla în orice moment, în toate camerele din casă. Copilul este doar curios și dorește și el să fie implicat în „lucruri de oameni mari”.

6. Bucură-te de lucrurile mici și concentrează-te pe proces, nu pe rezultatul final

Învață-ți copilul să aprecieze lucrurile mici din jurul său și ajută-l să se concentreze pe drumul și procesul de învățare, nu pe rezultatul final! Încurajează-i încercările și acordă mai puțină importanță reușitei sau nereușitei sale.

7. Vorbește-i așa cum dorești să-ți vorbească și el

Dacă îi mulțumești atunci când îți aduce ceva, la fel îți va răspunde și el. Dacă alegi varianta „pentru că așa am spus eu”, să nu te aștepți la o încredere foarte mare între voi. Încrederea și comunicarea sunt rezultatul tuturor vorbelor și faptelor mici pe care le faci în fiecare zi. Degeaba îi vorbești copilului despre răbdare și bunătate, dacă începi să țipi la el.

 

Sursa: copilul.ro; kp.ru

Share:

Articole recomandate