Odoraș.

Odoraș.

Tedi

O rețetă simplă de colac secuiesc la cuptor

O rețetă simplă de colac secuiesc la cuptor

Deliciosul colac secuiesc poate fi ușor preparat acasă atunci când „te pălește” pofta de ceva dulce. Îl poți mânca simplu, cu zahăr și nucă măcinată, sau cu tot felul de umpluturi ori toppinguri: ciocolată albă sau neagră, caramel, gem de zmeură, fulgi de cocos, de migdale, alune, scorțișoară, orice îți face cu ochiul. E bun atât fierbinte, cât și rece, alături de o ceașcă de cafea, ceai ori lapte. 

Chiar dacă acasă nu dispui de ustensilele speciale și „patul” de cărbuni încinși, poți prepara simplu colac secuiesc la cuptor. Pentru a obține cilindrul din interior, poți folosi sticle, borcane sau doze de suc ori de bere înfășurate în hârtie de copt sau aluminiu. Colacii se coc relativ rapid, însă pentru a obține un aluat fraged trebuie să ai puțină răbdare și să îl lași în prealabil la dospit.

Rețetă de colac secuiesc (kurtos kalacs)

Ingrediente pentru 4 colaci:

Pentru aluat:

  • 250 grame făină albă
  • 7 grame drojdie uscată
  • 3 linguri de zahăr
  • un praf de sare
  • 1 ou la temperatura camerei
  • 50 grame unt topit (+30 de grame pentru uns colacii)
  • 120 mililitri lapte cald
  • 2 plicuri de zahăr vanilat
  • coaja de la o lămâie
  • 4 doze goale de bere sau suc (ele vor fi „suportul” colacilor)

Pentru topping: 

  • 100 grame nucă măcinată
  • 50 grame zahăr
  • 2 lingurițe de scorțișoară

Se amestecă toate într-un castron.

Mod de preparare:

Pune drojdia într-o ceșcuță și adaugă peste ea 3-4 linguri de lapte cald și o jumătate de linguriță de zahăr. Amestecă ușor și lasă deoparte 5-10 minute, până se activează drojdia și se formează spumă.

Într-un lighean, pune ingredientele uscate – făina, zahărul, zahărul vanilat, coaja de lămâie și sarea.

Amestecă ușor, apoi adaugă oul, untul topit, restul de lapte cald și maiaua. Amestecă bine până obții un aluat omogen, apoi frământă aproximativ 5 minute.

Aluatul trebuie să fie ușor lipicios, dar nu trebuie să mai adaugi făină. În schimb, te poți da cu puțin ulei pe mâini ca să nu ți se prindă de degete aluatul în timp ce-l frămânți.

Lasă aluatul frământat la dospit, într-un castron uns cu puțin ulei și acoperit cu o cârpă curată, pentru 60-90 de minute, într-un loc călduros. În acest timp, aluatul trebuie să se umfle și să își dubleze volumul.

Înfășoară dozele în foi de copt sau de aluminiu, câte 2-3 straturi. Ai grijă să acoperi și capetele.

Scoate aluatul din lighean și împarte-l în 4 bile egale.

Dă cu puțină făină pe masă și întinde fiecare bucată de aluat cu ajutorul unui sucitor. Formează pătrate din fiecare bilă de aluat, cu grosimea de aproximativ 0,5 centimetri.

Cu ajutorul unui cuțit sau al unui roller de pizza, taie pe lung fâșii din foaia de aluat întinsă (fiecare trebuie să aibă 1,5 centimetri lățime).

Înfășoară pe doze fâșiile de aluat, de la un capăt la altul.

Pensulează colacii cu unt topit, apoi tăvălește-i prin amestecul de zahăr, nucă măcinată și scorțișoară.

Pune colacii pe o tavă întinsă tapetată cu hârtie de copt. Dacă spațiul cuptorului îți permite, așază colacii în picioare – așa se vor coace mult mai uniform și nu trebuie să îi mai întorci.

Introdu tava cu colaci la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru 20 de minute. Dacă ai așezat colacii culcați în tavă, întoarce-i pe cealaltă parte la jumătatea timpului.

După expirarea timpului, scoate colacii de la cuptor și lasă-i să se răcească un pic, ca să-i poți manevra. Trage ușor de ei ca să îi scoți de pe doze.

Dacă vrei să „îi îmbunătățești”, îi poți pensula cu cremă de ciocolată sau caramel pe interior și apoi să presari fulgi de cocos. Dar sunt foarte buni și așa, simpli, cu nucă și zahăr.

Sursa: csid.ro

Share:

Articole recomandate