Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Tatiana Zincenco - mămica care se visa psiholog, dar a ajuns să „crească” lideri

Tatiana Zincenco - mămica care se visa psiholog, dar a ajuns să „crească” lideri

Deși există o sumedenie de alternative în educația preșcolară în Moldova, care oferă programe diferite de cele tradiționale, pe Tatiana Zincenco nu a oprit-o să deschidă un centru nou, deosebit de tot ceea ce este azi în Chișinău. Și acest lucru i-a reușit. E suficient să intri pe ușa centrului Leader Land și nu mai vrei să pleci din această lume a copilăriei.  Atmosferă caldă, culori vii, profesori „aleși pe sprânceană”, cele mai bune cărți de educație preșcolară, la fel ca și cele mai moderne tehnici pentru studiu. Dar despre toate mai detaliat ne-a povestit chiar Tatiana.   

Drumul către Leader Land a fost destul de întortocheat zic eu. Am mers inițial la Institutul “Ion Creangă” să fac psihologie, ca într-un final să ajung specialist în psihopedagogie pentru copii cu dificultăți. Finalizând studiile deja mă vedeam deschizând un centru pentru acești copii, cu bazin mare pentru reabilitare, cu meniuri special elaborate. Dar, din anumite considerente, nu a fost să fie. Și atunci m-am gândit la copiii mei, în special la mezina pentru care căutăm de ceva vreme un centru de dezvoltare.

De ce Leader Land? Denumirea vine de la conceptul pe care îl coc în minte de mai multă vreme, și anume cel de a crește și a forma lideri în toate domeniile, indiferent că e vorba de matematică, pictură, înot, hipism și aici lista ar putea continua, astfel încât copiii să devină regizori și actori pe scena propriei vieți, dar nu spectatori pasivi și timizi. Sunt sigură că așa gândesc toate mamele pentru care cuvântul “educație” nu este un simplu termen și care își doresc să își ajute copiii să fie creativi, să se bucure de viață și să se dezvolte armonios.

Nu voi descrie tot drumul de la planul afacerii și până în momentul când am deschis ușa centrului, pentru că la mijloc stau doi ani de alergătură, birocrație, nervi, dar și momente de bucurie. Cert e că într-un final am reușit.

 

Educația este punctul forte pe care am ținut să pun accent. Nu înainte de a alege (nu mi-i frică să spun aceste cuvinte) cei mai buni profesori din Chișinău. Toți au studii superioare, masterate și chiar doctorate în domeniu.

Clasele viitorilor lideri sunt împărțite în: lideri juniori (3 – 4 ani și 4 – 5 ani) și lideri seniori (5 – 6 ani). Programul de dimineață se numește Leader School și presupune activități de la 8.30 până la 12.30. Include ore de matematică, literatură, engleză, artă muzicală, artă a vorbirii, ABC, CMCE (studii despre mediul înconjurător), eu și societatea, educația prin sănătate – un program destul de complex, dar adaptat pe înțelesul copiilor.

 

Leader supliment se numește programul pentru cea de-a doua parte a zilei și durează între 14.00 și 20.00. Am ales și aici o listă foarte diversă de activități – coregrafie gimnastică artistică, leader english, leader dancer, curs de pictură, curs de dicție, bunele maniere, vreau să știu, logopedie, master class-uri, consiliere psihologică, laboratorul leader land, pregătire pentu școală etc. Zilele de vineri le dedicăm discotecilor pentru copii, atât pentru copiii centrului, cât și pentru cei care nu frecventează Leader Land-ul și pe care le-am intitulat "kids disco". Timp de o oră și jumătate organizăm diferite concursuri muzicale, jocuri, show-uri, baloane cu săpun etc. Educație financiară sau banii pe înțelesul copilului este un subiect la care cred că ar trebui să fie instruit orice copil. Care este istoria banilor? Cum poate face un copil deosebirea dintre dorință și necesitate? Facem activități interactive – vizite la bancă, creăm pușculițe de păstrare a banilor ş.a.

 

Am ținut ca programul educațional să fie elaborat conform Standardelor Naționale de dezvoltare a copiilor de vârstă preșcolară, cu suportul softurilor educționale pe tablele smart. Apropo, copiii nu stau toată ziua și privesc povești sau imagini, cum ar putea crede unii. Ei lucrează interactiv la aceste table – găsesc răspuns la probleme, încercuiesc, selectează răspunsurile corecte etc.

Activitățile se desfășoară într-o atmosferă plăcută și binevoitoare. Acesta este un alt principiu pe care am pus mare accent. Grupele sunt formate din maximum 12 copii, pentru a nu lipsi pe nimeni de atenția profesorului. Pentru siguranța părinților am ales ca întregul proces al activităților să fie supravegheat de camere video ceea ce ar oferi o siguranță în plus. Am ținut să creez condiții nu doar pentru studii. Am ținut cont de toate aspectele – de la podeaua sută la sută din plută, fără adezivi și alte chimicale, dispozitive bactericide care purifică aerul în permanență, sisteme de ventilare care îmbunătățesc aerul cu oxigen. În felul acesta luptăm cu virozele.

 

Centrul a fost deschis recent, pe 1 iunie, o zi simbolică zic eu, dar bucuria și nerăbdarea pe care o citesc zi de zi pe chipurile copilașilor mă face să regret faptul că Leader Land a fost deschis abia acum și nu cu câțiva ani mai devreme.

Pentru cei interesați, Leader Land se află pe str. Testemițeanu, 17/6. Orele de lucru sunt de la 8:30 la 20:00. Centrul este deschis în fiecare zi. Pentru mai multe detalii puteți apela la numărul de telefon 068 141 141, info@leaderland.md sau pe pagina de facebook a centrului.

Fotofacebook.com/leaderlandmoldova

 

 

Share:

Articole recomandate