Maxim Calaraș și Mihai Stratulat vorbesc despre beneficiile alăptării la sân
- 2017-08-01
- 12920
Săptămâna această este declarată la nivel mondial „Săptămâna Alăptării”. În această perioadă, și nu numai, se încearcă cu orice preț să se susțină alăptarea la sân și să se încurajeze mămicile să nu recurgă la alte metode pentru a-și hrăni copilașii, întrucât, potrivit specialiștilor în domeniu, anume alăptarea la sân este cea mai sigură și eficientă hrană a copilașului în primii ani de viață.
Și în Republica Moldova este susținută alăptarea la sân, iar în această săptămână sunt organizate diverse evenimente și activități cu această ocazie. Grupul „Mămica Alăptează” a organizat un marș al alăptării unde au fost invitați atât specialiști în domeniu, cât și părinți, viitori părinți sau oricare alte persoane care susțin alăptarea la sân. La eveniment au fost prezenți și doi dintre cei mai de încredere medici de la noi din țară, și anume, medicul ginecolog obstretician, Maxim Calaraș și medicul pediatru neonatolog, Mihai Stratulat, care au vorbit despre cât de benefică este alăptarea la sân.
„Educația mamei începe de la vizitele la medic care le întreprinde în timpul sarcinii. Alăptatul este gândit de natură, dat de Dumnezeu și, nu în zadar, deoarece au de câștigat toți, câștigă mama, câștigă fătul, câștigă societatea.
Există beneficii imediate:
- femeia care alăptează își revine mult mai repede după naștere;
- pierde mai repede kilogramele în plus acumulate în timpul sarcinii;
- este demonstrat că femeia care alăptează trece mult mai ușor peste baby blooz (o stare de letargie care apare la toate femeile după naștere, iar dacă nu este observată poate trece ușor într-o depresie).
Beneficiile de lungă durată:
- femeile care alăptează foarte rar fac osteoporoză în menopauză;
- fac mult mai rar cancer de sân și ovare;
- vă aflați sub protecția naturii;
- femeile care alăptează decedează mult mai rar din cauza unui infarct sau este paralizată de un ictus;
- se fac economii majore (De exemplu o familie din SUA cheltuiește pe an în medie 1000 de dolari pentru alăptarea artificială)
- nu se fac cheltuieli pentru consultația pediatrilor din cauza că copiii au indigestie, sunt obezi etc.
ÎNDEMN: Nu cedați, nimeni nu a avut lapte din primele ore după naștere sau chiar primele zile, este nevoie de puțin efort, sârguință și dorință, iar lucrurile se vor rezolva de la sine. Nu cerșiți amestecuri adaptate și nu uitați să apelați după ajutor în caz că aveți nevoie”, afirmă medicul ginecolog obstretician, Maxim Calaraș.
Dacă mediul ginecolog a vorbit despre beneficiile alăptării din punctul de vederii al mamei, medicul pediatru, Mihai Stratulat a precizat că la fel de mult are de câștigat și fătul, uneori poate și mai mult, mai jos vedeți anume de ce.
„Laptele matern are o importanță deosebită asupra imunității copilului, mai ales în primele 6 luni după naștere. Toți anticorpii pe care mama i-a format pe parcursul vieții sale, având acele boli, se transmit în primele 6 luni către copilaș prin laptele matern. S-a demonstrat că copilașii care sunt hrăniți cu laptele matern se îmbolnăvesc mult mai rar. Iar, după 6 luni, când acești anticorpi scad în cantitate, copiii au probabilitatea de a răci, iar laptele matern este primul medicament în caz de răceală, iar mai apoi venim și noi, medicii, cu careva remedii.
Pe lângă toate acestea, laptele matern este o investiție de preț pe care părinții au posibilitatea să o facă gratuit în copiii lor. Nu dați copiii la diferite cercuri sau grădinițe scumpe, ci dați-le lapte matern. S-a demonstrat că, copiii alăptați la sân și anume o perioadă foarte mare, atunci când ajung la școală au un IQ mai mare decât copiii alăptați artificial sau mai puțin la sân. De aceea, eu vă îndemn să alăptați, pentru că este o investiție în dezvoltarea intelectuală a copilului. Petrică, fiul meu, a fost alăptat 2 ani la sân, iar la 1 și jumătate știa 10 poezii”, a precizat medicul pediatru neonatolog, Mihai Stratulat.
Foto simbol: yummymummyclub.ca