Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Nașterea prin cezariană – explicată în detaliu din experiența unei mămici

Nașterea prin cezariană – explicată în detaliu din experiența unei mămici

Nașterea va lăsa o amprentă emoțională puternică asupra ta, indiferent de felul în care vei naște. Important este să iei o decizie asumată și documentată. Acordă-ți timp pentru a analiza cu calm motivele pentru care îți dorești să naști natural sau prin operație de cezariană. Fii in același timp conștientă că lucrurile pot lua oricând un alt curs față de ce te aștepți tu să se întâmple.

Factorul decisiv în alegerea modului de a da naștere bebelușului, îl are de cele mai multe ori, experiența femeilor din familia ta. Ține cont însă că, povestea de naștere a mamei tale de exemplu, nu trebuie să fie și povestea ta.

Mamele multora dintre noi au născut în regimul comunist

Atunci multe nașteri au avut loc într-un mod considerat astăzi abuziv și dezumanizant. Am auzit multe mame care își sfătuiesc fiicele să nască prin cezariană, pentru a nu trece prin ce au trecut ele. Din fericire însă, trăiești alte vremuri, cu acces la mult mai multă informație și resurse.

Așteaptă-te ca oamenii din jurul tău să îți povestească, de exemplu, experiența nașterii auzită de la verișoara vecinei de la etajul doi.  Nașterea va fi, de cele mai multe ori, prezentată ca fiind una extrem de dificilă. Încearcă sa nu te lași influențată de aceste povești.

În acest articol vom prezenta pe larg ce înseamnă operația de cezarianăMai întâi însă, am vrea sa îți prezentăm pe scurt ce presupune o naștere naturală, astfel încât să poți analiza avantajele si dezavantajele pentru ambele tipuri de nașteri.

Durata medie a unei nașteri naturale este în general de 17 – 18 ore și este structurată astfel:

  • pre-travaliu – poate dura între o oră și câteva zile.
  • colul uterin se va dilata suficient în 4-10 ore.
  • expulzia bebelușului se poate produce în câteva minute sau în câteva ore.
  • eliminarea placentei poate dura între 5 și 45 de minute.

Evident aceste intervale variază de la femeie la femeie, de la sarcină la sarcină. Important este să reții cursul evenimentelor, să îți dai seama în ce moment al nașterii te afli și să știi ce urmează.

Ne place sau nu, nașterea doare

Doare, indiferent de varianta aleasă. Alegerea se face între a deține controlul situației optând pentru nașterea prin cezariană, sau de a ceda controlul, prin tot ceea ce presupune o naștere naturală.

Nașterea prin cezariană nu este varianta ușoară de a naște.

Există situații în care cezariana poate salva viața mamei și/sau a copilului. Acest tip de naștere este încadrată în categoria „Cazuri speciale de nașteri”, fiind o intervenție chirurgicală cu riscuri mari atât pentru mamă cât și pentru copil. Doar atunci când riscurile unei nașteri naturale depășesc riscurile nașterii prin cezariană medicul va face aceasta intervenție.

Există două tipuri de operații de cezariană:

  • cezariana la rece – se recomandă atunci când mama prezintă hipertensiune arterială, afecțiuni cardiace, diabet, placentă previa și bazin cu o lărgime insuficientă. O altă variantă este atunci când bebelușului este poziționat cu posteriorul sau picioarele înainte, are diverse afecțiuni ale craniului ce nu permit trecerea prin pelvis sau are o greutate prea mare (peste 4,5 kg în cazul mamelor fără diabet și peste 4 kg în cazul mamelor cu diabet gestațional).
  • cezariana la cald – se face atunci când se declanșează travaliul, dar din diferite motive medicale atât mama, cât și bebelușul nu pot face față travaliului.

În rândurile ce urmează îți voi povesti, din propria experiență, ce înseamnă să naști prin cezariană.

Vom vorbi despre cezariana la rece:

  • medicul îți va recomanda să nu mănânci nimic cu 6 ore înainte de operație
  • ți se va monta în venă o branulă prin care vei primi medicație și diverse fluide înainte, în timpul și după naștere. Aceasta se va monta în pliul brațului sau pe mână
  • anestezia se va face pe masa de operație, chiar înainte ca aceasta să înceapă și presupune injectarea anestezicului direct în coloană,  pentru a anestezia complet zona pelvină și picioarele. Contrar așteptărilor, această injecție nu doare.
  • după anestezie te vei întinde pe masa de operație, cu brațele întinse în lateral, pe suporți. Se asigură astfel accesul rapid la branulă în cazul în care este necesară administrarea de calmante sau alte medicamente. Deoarece în timpul operației este posibil să ai reacții și mișcări involuntare, mâinile îți vor fi legate de acești suporți.
  • dacă nu a fost făcut deja acest lucru, îți va fi introdusă acum sonda prin uretră, până în vezica urinară. O vezică plină poate aduce complicații operației, aceasta fiind poziționată foarte aproape de uter.
  • urmează dezinfectarea zonei abdominale și pregătirea pentru incizie. Vei fi acoperită aproape complet cu un material steril.
  • medicul va face acum incizia transversal, chiar deasupra liniei părului pubian. Incizia se va face în stratul adipos, apoi se vor separa mușchii abdominali și se va secționa peritoneul, țesutul ce susține organele interne. Urmează incizia în uter, incizie pe care medicul o va lărgi suficient cât să poată apuca cu mâinile copilul.
  • asistenta va apăsa puternic pe fundul uterin pentru a ajuta bebelușul să iasă.
  • bebelușul a fost scos din burtică, felicitări, ai născut! 

În tot acest timp nu vei simți durere

  • Îți vei simți corpul zgâlțâit și o presiune puternică la apăsarea fundului uterin.
  • medicul va secționa cordonul ombilical și va înmâna copilul medicului neonatolog. Acesta îl va ajuta pe cel mic să respire, eliminându-i lichidul amniotic din plămâni.
  • placenta va fi scoasă și se va curăța uterul.
  • straturile abdominale vor fi acum cusute, din interior spre exterior, de la uter până la piele. Se vor folosi fire speciale ce vor fi ulterior absorbite de către corp.
  • la exterior se va vedea linia inciziei și firele cu care s-a cusut pielea. După aproximativ 9 zile este necesară o vizită la medicul obstretician pentru scoaterea acestor fire.

Vei fi dusă acum înapoi în salonul de terapie intensivă

  • Vei petrece următoarele 12 ore în pat, sub observația medicilor (numărul de ore depinde de politica spitalului și de starea ta generală). Odihneste-te cât poți de mult în aceste ore.
  • după aproximativ o oră de la operație, dacă micuțul s-a adaptat cu bine la mediul extern, îți va fi adus în salon pentru câteva minute. Ai acum timp suficient pentru primele poze împreună.
  • după 4-6 ore vei fi ajutată sa te ridici din pat și să faci câțiva pași.
  • dacă după cele 12 ore atât tu, cât și micuțul aveți o stare generală bună, vă veți reîntâlni întru-un salon din „zona de lăuze” a spitalului. Veți sta împreună până la externare.
  • în următoarele 24 de ore vei fi atent monitorizată. Este perioada în care efectul anesteziei dispare și apar durerile. Solicită administrarea de calmante imediat ce începi să simți durere. Fără aceste calmante administrate la timp durerile vor deveni insuportabile.

Este important să știi cum arată operația pentru a putea observa evoluția ei

Este în regulă dacă nu te simți pregătită sa vezi incizia cât încă ești în spital. Vei primi indicații de la medic despre cum să îngrijești zona acasă și o vei putea vedea atunci, în confortul propriei casei, la schimbarea pansamentului. Nu te speria dacă zona din jurul inciziei se va învineți. Această reacție a corpului este normală în cazul persoanelor cu o piele foarte sensibilă.

Informațiile din acest articol nu îți vor înlătura frica de naștere, sentiment absolut normal, mai ales dacă te afli la prima naștere. Te vor ajuta în schimb să înțelegi ceea ce se va întâmpla cu corpul tău, astfel încât ceea ce urmează să nu te ia prin surprindere și te vor pregăti pentru evenimentul atât de emoționant ce va urma, nașterea micuțului tău.

Sursa: viatademama.ro

 

Share:

Articole recomandate