Matineele de la grădinițe din ce în ce mai scumpe!
- 2016-12-03
- 10425
După tam-tamul produselor alterate livrate în școli și grădinițe, o altă temă de discuție a început să încingă spiritele în rândul părinților. Tema este una veche, dar de fiecare dată actuală – cât costă anul acesta un matineu în grădinițele din capitală?
Astfel, prețurile cu care vehiculează părinții variază între 150 și 400 lei, sumă care este împărțită pentru procurarea cadourilor copiilor, bani în plic pentru educatori și dădacă, mulțumire pentru administrația grădiniței, invitația lui Moș Crăciun. Cert e că în această sumă nu este inclusă întotdeauna chiria hainelor și prețul pentru serviciul fotografului și a cameramanului.
Așadar, prețul pentru cadourile copiilor variază între 33 și 100 lei, în dependență de decizia părinților, unii vor primi în dar dulciuri, alții jucării (maşinuţe, păpuşi sau jucării moi), iar cei mai norocoși, ambele. Diferite sunt și sumele din plicuri dedicate cadrului didactic, cea mai mică sumă cu care au vehiculat părinții fiind de 300 lei per educator. Cel mai problematic se pare că este identificarea unui Moș Crăciun „necomercial”, pentru că asta cer directorii de instituţii, serviciile căruia ar fi gratuite sau ar însemna o sumă simbolică de aproximativ 100 lei.
„Sărbătorile de iarnă ne costă cel mai mult. Mai întâi se pun taxe pe cadouri, atenții pentru lucrători, directoare, educatori... și la urmă interesele copilului, că doar e serbarea lor. Din ce rămâne, le luăm costume. Păcat că la noi dacă nu le dai, suferă copiii, se mai fac și liste, cine și câți bani a dat...”, spune o mămică.
Sunt şi părinţi care spun că nu vor cheltui nici un leu pentru matineul de anul nou. Spre exemplu, la grădiniţa evreiască (de stat) din Chişinău, matineul va fi de Hannukah pe 29 decembrie. Darurile pentru copii vor donate de comunitatea evreiască şi Sinagogă. Personajele în matineu le joacă educatorii. Imaginile se vor filma cu camera video a grădiniţei, iar poze îşi va face fiecare părinte.
Un alt părinte, care îşi duce copilul la o grădiniţă privată spune că, la fel, nu achită nici o taxă. “Serbarea este organizată de grădiniţă, părinții achita doar pozele, dacă doresc. Cadouri la educatori se fac la dorinţă de părinţi în parte, întrucât nu există un comitet părintesc.”
Diferită este situația şi în grădinițele de la sate, acolo unde părinții nu achită asemenea taxe exorbintate, căci, adesea primăriile sunt cele care umplu sacul moșului cu cadouri, iar mulțumirile din plic în multe instituții preșcolare sunt inexistente. „În sat dacă li se dă educatorilor o cutie de ciocolate și o șampanie la o sărbătoare, le este rușine să meargă prin sat, să nu o vadă careva cu pachet”, spune o mămică. „În sate educatorii nu așteaptă adaosuri la salariu, super premii, ei se mulțumesc cu zâmbete de copii și părinți respectuoși!”, spune alt părinte.
La voi cât costă în acest an matineul de iarnă?
Foto simbol: youtube.com/andreeamariage md