Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Soluții pentru eliminarea plăților informale în grădinițe

Soluții pentru eliminarea plăților informale în grădinițe

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) are șapte propuneri privind creșterea eficienței și transparenței administrării bugetelor grădinițelor din mun. Chișinău, dar și cum poate fi diminuat fenomenul plăților neformale în aceste instituții, scrie tv8.md.

Conform estimărilor IPRE anual părinții contribuie cu peste 184 mln. de lei. Destinația principală a acestor contribuții sunt: (1) costurile de reparație; (2) procurarea produselor de sanitație și a materialului didactic, dar și (3) remunerarea educatorilor și dădacelor. În cadrul unui sondaj realizat de IPRE, aproape 95% din părinți declară că oferă donații. Iar mai mult de jumătate recunosc că oferă donații pentru ca copilul lor să nu fie discriminat. În același timp, 87% din părinți spun că donațiile sunt transmise în numerar, iar peste 73% din ei nu primesc un bon fiscal.

Iată câteva soluții propuse de IPRE pentru a crește eficiența și transparența administrării bugetelor grădinițelor din mun. Chișinău, dar și pentru a diminua fenomenul plăților neformale:

– Implementarea sistemului de autonomie financiară în grădinițe. Condiția principală este aprobarea de către Guvern a formulei standard de calcul a costurilor per copil.
– Adoptarea de către Consiliul municipal Chișinău a unei Strategii de dezvoltare a instituțiilor de educație timpurie. Însă, în primul rând e nevoie de realizat o inventariere a necesităților grădinițelor pe termen scurt, mediu și lung.
– Externalizarea serviciilor; arondarea grădinițelor; reducerea programului de lucru de la 12 ore la 10,5 ore cu revizuirea normei de alimentație a copiilor.
– Publicarea bugetelor și rapoartelor financiare ale grădinițelor, dar și a Asociațiilor Părintești, pe o platformă unică a primăriei Chișinău – www.egradinita.md
– Crearea de către Primăria Chișinău a unui Grup de Monitorizare al părinților care să supravegheze modul de gestionare a fondurilor bugetare, dar și a donațiilor.
– Crearea modulului „Donații pentru grădinițe” pe platforma de plăți electronice MPay, adițional la modulul „Taxe pentru grădinițe”. Aceasta va contribui la reducerea din circuit a donațiilor în numerar și va crește evidența fiscală.
– Implementarea mecanismului de deduceri fiscale a donațiilor efectuate de persoane fizice în favoarea instituțiilor publice. Această va exclude fenomenul impozitării duble. Astăzi acest drept îl au doar agenții economici.

 

Sursa: tv8.md

Share:

Articole recomandate