Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Părinţi, nu vă luaţi atât de tare în serios!

Părinţi, nu vă luaţi atât de tare în serios!

"Părinţi, nu vă luaţi atât de tare în serios!", spune fondatoarea Găștii Zurli, Mirela Retegan. "Să nu uitați că v-ați născut copiii din dragoste și că după perioada în care au fost bebeluși, când i-ați dominat, ei au crescut mari și au început să aibă personalitate, iar voi trebuie să aveți încredere că ei știu ce își doresc. Să nu uitați că copiii voștri au nevoie de susținere toată viața. Spuneți-le mereu: mama și cu tata e aici, te sprijină, te susține. Mergi mai departe”, acesta este mesajul Mirelei  pentru părinţi.

Cine e Gaşca Zurli? Melodia „Am o căsuţă mică, aşa şi-aşa... Fumul se ridică, aşa şi-aşa!”, nu-i aşa că o ştiţi? E cel mai popular cântecel de-al lor, pe lângă alte multe melodii frumoase, pe care le asculţi odată şi apoi le cânţi toată ziua.

Gaşca Zurli a înregistrat un succes fenomenal în România, iar week-end-ul trecut au venit cu un concert şi la Chișinău, unde au ținut publicul în picioare pe toată durata concertului. În exclusivitate pentru Revista „Odoraș”, fondatoarea trupei, Mirela Retegan, ne-a vorbit despre cum au reuşit să cucerească atât copiii din România, cât şi pe cei din Moldova. 

 

Gașca Zurli „s-a născut” acum șase ani. Doar că înainte să apară gașca, a existat Zurli - o companie de petreceri private pentru copii. „Totul a pornit mulți ani în urmă, când la una din sărbătorile fetei mele Maya, pentru care am chemat niște animatori profesioniști, eu am fost cea care a făcut toată distracția împreună cu copii. Atunci am înțeles că știu să mă joc cu cei mici mai bine decât o fac animatorii pe care i-am plătit. Am continuat să „mă joc” cu copii la toate petrecerile prietenilor mei, până când într-o zi, cineva apropiat mi-a zis: „de ce nu te joci cu copii, doar că pentru bani?” Am rămas mirată! Cine ar putea să îmi plătească bani pentru asta?! Dar ideea a prins. Și dacă inițial Zurli nu a fost gândit ca un bussines, ci ca un hobby, ulterior, s-a transformat într-un job și într-o afacere destul de solicitantă”, spune Mirela.

Spectacolele Zurli au fost concepute ca evenimente de familie, care leagă relațiile dintre părinți și copii. „Suntem cei care transmitem mesajul adulților, vorbind cu copiii pe limba lor, Gașca Zurli este corespondentul copiilor...” 

Fondatoarea Zurli spune că trupa se deosebeşte de alte trupe muzicale și teatre profesioniste pentru copii din România prin originalitate. „Fiecare personaj a fost inventat și gândit de mine - de la costumație până la replică. Cu siguranță nu veți mai găsi nicăieri în altă parte o fetiță Zurli, un Clopoțel, o Tura Vura, etc. La fel e și cu muzica. Textele îmi aparțin mie, iar linia melodică este creată de tatăl Mayei, cu care nu mai suntem împreună, dar care este un excelent partener de afaceri. În timp ce în alte companii există  producători , scenariști, costumieri, în Gașca Zurli eu sunt omul – orchestră, care scrie versuri, care joacă pe scenă, care alege ceilalți oameni, care gândește conceptele spectacolelor”, susţine ea.  

Personajele din gaşca Zurli sunt extrem de îndrăgite de copii: Fetița Zurli, cea mai drăguță fetiță din lume, între timp a devenit o icoană a copilăriei; Zdrăngănel este cel mai sportiv băiat din gașcă; Clopoțel – e pus mereu pe şotii; Yuppi este constructorul, priceput la toate; Zâna Bună este așa cum o visează toți copiii - blondă, înaltă, foarte frumoasă şi îmbrăcată cu o superbă rochie roz; Truli este cel mai inteligent personaj. Chiar și Tura Vura este foarte iubită, necătând la faptul că este un personaj controversat. „Toate personajele negative pe care le-am creat sunt caraghioase, nu și înfricoșătoare. Dacă te uiți la spectacolele noastre nu ai teama că la noapte vor plânge copiii sau nu vor putea dormi. Dimpotrivă, ei învață că aceste personaje negative sunt corespondentul unor  personalități și caractere pe care le găsim în viața de zi cu zi – șmecherul, lingușitorul, prefăcutul, oportunistul, pe care noi le învingem cu puterea minții”, spune Mirela Retegan.

Au venit la Chișinău abia acum nu pentru că nu şi-ar fi dorit mai devreme acest lucru, ci pentru că au lăsat ca povestea Gașca Zurli să se desfășoare de la sine. „Am crescut fără publicitate, campanii de marketing și strategii și fără a forța nota. Am simțit că acum Chișinăul este gata să ne primească. Cei care nu au reușit să ajungă la concertele noastre din această primăvară, le spunem că planificăm să venim la toamnă cu un alt concert. Despre Chișinău, știam că e foarte frumos, că are oameni calzi și prietenoși, că are un oraș subteran vitivinicol, că are cele mai bune bomboane din lume și niște emisiuni tv excepționale cu și pentru copii”.

Inspiraţia cea mare - copiii. „De când fiica mea Maya a crescut și nu mai este muza noastră, îl am alături pe David, fiul Amaliei Aștilean (directorul executiv al Gaștei Zurli n.r.), un băiețel de șapte ani – o sursă de inspirație pentru toată lumea. Apropo, Fetița Zurli a luat unele replici de la el. Am mulți copii între trei și cinci ani, pe care i-am botezat, care sunt în target și care sunt o adevărată găselniță pentru noi”.

Mirela are un mesaj pentru copii: „Să nu uitați niciodată că sunteți exact așa cum v-au dorit părinții voștri – perfecți, doar că fiecare în felul lui. Din păcate, oamenii mari uneori uită de asta, luându-se cu diverse probleme și nu v-o spun prea des. Și încă ceva: pentru voi, părinții vor rămâne un far pentru toată viața, și pe orice ape nu ați pluti, veți vedea întotdeauna farul cela – căsuța de acasă unde o să vă aștepte mami și cu tati!”
 

Foto: Arhiva Zurli, concertul din Chişinău, aprilie 2016 

Share:

Articole recomandate