Când și cum începem antrenamentul copilului la oliță?
- 2020-06-15
- 17676
Pregătirea pentru renunțarea la scutece poate să înceapă abia după 18-24 de luni, deoarece mai întâi este necesară o maturitate a vezicii urinare și a intestinelor, adică controlul sfincterelor. Controlul intestinelor vine natural după controlul vezicii urinare. Indiferent cât de devreme veți începe antrenamentul la oliță, copilul va învață să ceară să fie pus undeva după vârsta de 2-3 ani, în unele cazuri chiar mai târziu, acest lucru nefiind un indicator al dezvoltării sale.
Dacă bebelușul nu merge încă bine sau nu se arată nemulțumit că scutecul este ud, nu vă grăbiți, încă nu este cazul să începeți să-l puneți pe oliță.
În zilele de vară lăsați-l prin casă dezbrăcat, cu condiția să-l încurajați să folosească olița. Chiar dacă se va întâmpla un accident va învăța de unde iese urina.
Dați-i posibilitatea copilului să afle cum este să fii ud, lăsați-l doar în chiloței, astfel va învăța să se autocontroleze.
Dacă își udă chiloțeii nu-i îndepărtați imediat. Lăsați-l să învețe că este neplăcut și că ar trebui să încerce să evite aceasta.
Sfaturi privind învățatul la oliță:
- Învățați să citiți semnele care vă transmit că micuțul vrea la oliță. De exemplu: se ține cu mâinile de burtă.
- În perioada în care copilul învață să meargă la oliță, îmbrăcați-l în hăinuțe cât mai simple: pantaloni cu bandă elastică, care pot fi ușor trași în jos în loc de pantaloni cu nasturi sau cu centură.
- După ce a terminat de făcut treaba mică sau mare, lăudați-l. Copilul are nevoie de multă încurajare în perioada de învățare la oliță.
- „Ai nevoie să faci pipi?” Repetați permanent această întrebare.
- Țineți olița la îndemână. Însă nu o țineți în fața televizorului, astfel olița va fi scăunel, iar copilul nu se va putea concentra și nu va putea înțelege mesajul. Odată ce începe să se obișnuiască, țineți olița în baie, acolo unde îi este locul.
- Lăsați rușinea deoparte și arătați-i din timp la ce folosește toaleta. După ce a înțeles cum stau lucrurile, învățați-l că nu se intră la toaletă decât dacă bați la ușă înainte. Este important ca de fiecare dată când vă îndreptați spre toaletă să-i spuneți de ce mergeți acolo și să-i arătați că vă place. Arătați-i ca voi purtați chiloți adevărați ci nu scutece. Apoi zâmbiți copilului.
- Dacă copilul este mai timid și are nevoie de intimitate pentru a merge la oliță, oferiți-i-o.
- Lăsați copilul să vadă alți copii, folosind toaleta sau olița.
- Dacă observați că micuțul are deja stabilit un ritm natural, cum ar fi după masă, nu ezitați și puneți-l pe oliță de fiecare dată. Dacă nu se întâmplă nimic timp de 10 minute, îl veți ridica și îi veți spune că încercați mai târziu. Este recomandat ca așezarea la oliță să se facă din 2 în 2 ore.
- Chiar dacă copilul s-a obișnuit cu olița vor exista și accidente, iar părinții nu trebuie să facă mare caz din acest lucru. Explicați-i calm. În nici un caz nu trebuie să-l certați sau să-l pedepsiți.
- Dacă copilul refuză olița ați putea achiziționa alta în prezența copilului și după preferințele sale.
- Unii copii refuză olița, însă se arata încântați să folosească toaleta părinților cu ajutorul unui reductor.
- Folosiți în continuare scutecul în timpul somnului sau într-o călătorie cu mașina, trenul sau avionul. Veți renunța la acesta mai târziu, după ce copilul se trezește câteva dimineți la rând cu scutecul uscat.
- Dați dovadă de consecvență. Dacă mergeți în deplasare la rude, nu reluați folosirea scutecelor pentru a vă simți confortabil dvs. Dacă copilul a deprins să stea în chiloței, iar peste un timp scurt i se spune că poate face pipi în scutec, copilul nu va mai înțelege nimic.
- Fiți calmi și încrezători. Dacă veți insista cu așezatul la oliță, în cazul în care copilul refuză cu îndârjire, se poate dovedi o greșeală mare ce va întârzia și mai mult procesul renunțării la scutece.