Cum să-ți ajuți copilul să devină un adult fericit și încrezător: 5 reguli pentru părinți
- 2022-05-24
- 773
Educația oferită de părinți în primii ani de viață ai copiilor lor este mult mai importantă decât lucrurile pe care le învață la școală, în ceea ce privește dezvoltarea personalității lor. Mediul familial în care se dezvoltă copiii și modul în care le sunt stimulate aptitudinile și abilitățile sunt aspecte cruciale în formarea unui caracter puternic și echilibrat, transmite stiai.net
1. Arată-i că îl iubești
Dovezile de afecțiune pe care le arăți copiilor tăi sunt indispensabile, deoarece le oferă un sentiment de siguranță și îi ajută să aibă o mentalitate calmă în timpul zilei. Copiii neglijați ai căror părinți nu își arată afecțiunea sunt expuși riscului de a dezvolta stres cronic mai târziu în viață, care le afectează dezvoltarea emoțională și abilitățile de concentrare și memorare. Uită de regula bunicilor noștri care spuneau că ar trebui să-ți săruți copilul doar când acesta e trist sau doar înainte de culcare, ca să nu-l faci să fie prea alintat. Copiii fericiți sunt acei copii care se simt iubiți în orice moment.
2. Învață-l limbajul sentimentelor
Copiii pot fi învățați cele mai bune modalități de a-și exprima sentimentele și dorințele, în funcție de situație. Autocontrolul este cea mai dificilă, dar și cea mai valoroasă componentă a dezvoltării emoționale. Este produsă ca urmare a interacțiunii iubitoare cu persoanele care sunt modelele copiilor.
3. Apreciază-i eforturile
Într-un studiu realizat de Carol Dweck, profesor de psihologie la Universitatea din Stanford, s-a arătat că părinții ar trebui să-și laude copiii pentru eforturile lor de a-și îndeplini o sarcină în loc să le spună că sunt inteligenți sau talentați. Lauda îi face pe copii să creadă că pot avea succes în orice situație fără prea mult efort.
Acele persoane care se bazează doar pe abilitățile sau talentul lor în rezolvarea problemelor nu reușesc de obicei atunci când întâmpină noi probleme pe care trebuie să le rezolve, în timp ce cei care sunt învățați să caute soluții și să lucreze pentru a-și atinge obiectivele pot obține rezultate mai bune. De exemplu, acei elevi care au cele mai bune rezultate nu sunt motivați să învețe pentru a obține note mari, ci pur și simplu pentru că vor să descopere lucruri noi.
4. Învață-l să poată spune nu
Învață-ți copilul că în anumite situații orice persoană are dreptul să-și exprime opiniile. Și este perfect în regulă ca uneori să spună nu, atunci când consideră că este potrivit să spună.
5. Joacă-te cu copilul tău
Joacă-te cu copiii tăi, astfel încât aceștia să poată învăța, să se relaxeze și să se conecteze cu tine și să poată procesa schimbări sau experiențe dificile. Prin joc, vei putea descoperi activitățile preferate ale copilului tău, precum și interesele acestuia, culoarea preferată și lucruri care îl fac fericit sau trist. Te poți bucura de aceste momente fericite, iar copiii tăi își vor aminti cu siguranță de acestea la vârsta adultă.