Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Afecțiunea părinților modelează fericirea copilului pentru toată viața. Iată cum

Afecțiunea părinților modelează fericirea copilului pentru toată viața. Iată cum

Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să-i dăruiești tot ce este mai bun. De aceea, te gândești inclusiv la cum ar fi cel mai bine să procedezi pentru a-i asigura fericirea și starea de bine. Una dintre cele mai la îndemână modalități de a realiza acest demers este să-ți exprimi afecțiunea față de el zi de zi. Parcurgând articolul de mai jos, îți poți da seama cât de mult contează ca un copil să fie înconjurat de o familie afectuoasă, care să îi dovedească permanent că este în siguranță și iubit necondiționat. 

Cum influențează afecțiunea dăruită de părinți fericirea copilului- ce spun studiile

De-a lungul timpului, oamenii de știință au ajuns la concluzia că afecțiunea pe care părinții o dăruiesc copiilor influențează semnificativ fericirea acestora. Nu este însă vorba doar despre fericirea de pe parcursul copilăriei, ci și despre cea de care se pot bucura inclusiv în viața de adulți.  

Un studiu din anul 2015, realizat în cadrul „Universității Notre Dame” (Indiana, SUA)

Oamenii de știință care au coordonat studiul le-au cerut adulților participanți să vorbească despre copilăria lor, oferind detalii precum:

  • Dacă au fost alăptați sau nu;
  • Dacă au avut parte de afecțiune venită din partea părinților și a altor persoane implicate în îngrijirea lor;
  • Dacă s-au jucat adesea cu părinții și cu alte persoane implicate în îngrijirea lor;
  • Dacă au desfășurat diverse activități în familie, atât în casă, cât și afara acesteia;
  • Dacă s-au simțit susținuți.

Concluziile formulate după analizarea datelor primite de la participanți au fost:

  • Adulții care s-au bucurat de afecțiunea părinților în copilărie se confruntau cu mai puține stări depresive sau de anxietate: totodată, persoanele respective erau empatice și dornice să-și exprime compasiunea față de cei din jur;
  • Adulții care nu au primit afecțiune din partea părinților în perioada copilăriei nu se bucurau de o bună sănătate mintală: mai mult, erau mai stresați în diferite contexte sociale și mai puțin empatici.

Modalități prin care să-i dăruiești copilului afecțiune zi de zi

Ca să te asiguri că micuțul tău are parte de căldură sufletească, simțindu-se protejat și iubit încă din primul său an de viață, ține cont și de sfaturile de mai jos:

Mizează pe masaj

Expertul în realizarea masajului pediatric Tina Allen, amintește, pentru „Massage Today”, că masajul pe care părinții îl fac bebelușilor întărește legătura părinte-copil și și ajută la îndepărtarea stărilor de anxietate. În același timp, părinții sunt sfătuiți să recurgă la masaj și pe măsură ce un copil crește. Spre exemplu, ca să te conectezi mai bine cu copilul tău, în timp ce îi faci masaj poți discuta cu el despre diverse lucruri. Nu numai că îl vei determina să se calmeze, să se simtă relaxat și în siguranță, ci îl motivezi și să fie mai deschis să poarte o conversație. 

Dacă dorești, poți să apelezi și la un expert în masaj cu care să lucrezi, formând o rutină care să-i asigure stabilitate și o stare de bine copilului tău.

Exprimă-ți afecțiunea prin joc

Jocul reprezintă o modalitate simplă și agreabilă prin care poți petrece timp de calitate alături de copilul tău. Totodată, activitățile ludice te pot sprijini și ele în demersul de a-ți exprima afecțiunea față de el. În funcție de vârsta acestuia, vă puteți juca astfel:

  • „Ursulețul merge prin grădină”: spune-i copilului că „Ursulețul merge la plimbare prin grădină/ Un pas, doi pași/ Și iată-l că a ajuns!”. Când rostești „un pas, doi pași”, deplasează-ți degetele, cu blândețe, pe brațul copilului. Când anunți că „a ajuns”, mângâie-l pe umăr;
  • Imaginați-vă că unul dintre voi este un personaj îndrăgit de copil: acel personaj vrea să dea un pupic tuturor celor cu care se întâlnește;
  • „Oglindă, oglinjoară”: uită-te în oglindă cu copilul tău și încercați să „împărțiți” pupici jucăriilor preferate;
  • Dansați și îmbrățișați-vă;
  • „Scriem pe spate”: dacă ai un copil care începe să învețe să scrie, roagă-l să stea cu spatele la tine, în timp ce „scrii” ceva, cu degetul, pe spatele lui. După ce termini, spune-i să se întoarcă spre tine și dă-i un pupic.

Îmbrățișează-ți copilul cât mai des

Când ești afectuoasă cu copilul tău și îi oferi îmbrățișări, de fapt contribui la stimularea producerii de oxitocină. Datorită acestui hormon, copilul se simte iubit și reușește să depășească mai ușor situațiile stresante.

Pentru a-i oferi din plin beneficiile îmbrățișărilor, poți să recurgi la:

  • Îmbrățisările lungi: acestea trebuie să dureze peste 6 secunde;
  • Îmbrățișarea tip „sandviș”: copilul trebuie să stea la mijloc, între tine și alt membru al familiei. Rostește apoi cu glas tare: „Iată sandvișul...(și spui numele copilului)!
  • Îmbrățișarea însoțită de respirația profundă: este utilă când copilul este supărat, ajutându-l să se calmeze. Tot ce ai de făcut este să-l îmbrățișezi îndelung, în timp ce respiri adânc. Roagă-l și pe copil să te imite;
  • Îmbrățișarea cu bătăile inimii: și această îmbrățișare este binevenită în momentele în care copilul tău este foarte trist. Așează-te într-un loc comod, ia-l în brațe și ghidează-i capul către pieptul tău, astfel încât să-ți audă bătăile inimii. Îmbrățișează-l apoi și închideți amândoi ochii pentru câteva clipe;
  • Îmbrățișarea de grup: strigă „îmbrățișare de grup” și asigură-te că toți membrii familiei care sunt disponibili în acele momente vin în brațele tale. Desigur, din această îmbrățișare nu trebuie să lipsească nici „piticii”.

Nu renunța la afecțiune când îți disciplinezi copilul

În loc să ridici tonul la copilul tău când încerci să-l disciplinezi, asigură-i o experiență de învățare și plină de iubire totodată. În cazul în care ești furioasă și simți că nu te poți abține să nu fii agresivă, acordă-ți un răgaz ca să te calmezi. Numără până la 10 sau până la 20 și respiră adânc. După aceea, procedează după cum urmează:

  • Vorbește-i pe un ton blând, dar ferm;
  • În timp ce îi explici unde a greșit, ia-l de mânuță sau atinge-l afectuos pe umăr;
  • Arată-i că îl înțelegi: spre exemplu, spune-i „Văd că ești supărat pentru că X a plecat de la joacă, dar tot trebuie să strângi jucăriile”. În timp ce îi vorbești, ține-l de mânuță sau mângâie-l;
  • La finalul discuției, îmbrățișează-l: procedând așa, de fapt îi arăți că îl iubești și că se poate baza pe tine.

Chiar dacă știi ce rol major joacă afecțiunea venită din partea părinților în modelarea fericirii copiilor, nu exagera din acest punct de vedere. Respectă dorințele copilului tău, nivelul până la care se simte confortabil și nu uita că acestea se modifică pe măsură ce înaintează în vârstă. 

Sursa: qbebe.ro 

Share:

Articole recomandate