Fete sau băieţi - care sunt mai greu de crescut?
- 2015-05-18
- 8783
A fi părinte este una dintre cele mai grele dar şi mai frumoase meserii de pe lume. Totuşi, e mai uşor să fii părinte de fete sau părinte de băieţi? Există un stereotip că băieţii sunt mai greu de crescut şi că îţi dau mai multe bătăi de cap, părinţii cu fetiţe însă deseori afirmă că şi creşterea fetiţelor necesită multă forţă şi răbdare.
BĂIEŢII
E mai greu să îi desciplinezi pe băieţi!
Se pare că băieţii se simt de cele mai multe ori independenţi şi au tendinţa de a-şi înfrunta părinţii. La naştere, ei îşi dezvoltă mai greu auzul decât fetele, motiv pentru care nu prea răspund la strategiile disciplinare verbale. De altfel, statistic vorbind, băieţii sunt mai predispuşi la diverse afecţiuni ce ţin de comportament.
Băieţii sunt mai impulsivi!
O fi fiind natura, sau cine ştie. Totuşi, de cele mai multe ori ei îşi consmă energia prin impulsivitate, iar experţii în psihologie susţin că băieţii sunt mai activi şi mai agresivi decât fetiţele.
Băieţii au mai multe vânătăi!
Le place să experimenteze şi să simtă totul pe popria lor piele, motiv pentru care probabilitatea să-ţi vezi băiatul plin de zgârâieturi şi vânătăi este mai mare decât în rândul fetiţelor.
Băieţii au nevoie de avertizări!
De multe ori nu conştientizează riscurile şi efectele unor activităţi. Băieţii au nevoie de mai multe avertizări şi atenţionări decât fetele!
Comunicarea cu băieţii este mai dificilă!
De obicei băieţii nu sunt prea guralivi, pentru ei contează mai multe faptele, dar nu vorbele. S-ar putea să fie mai dificilă astfel comunicarea între părinte şi băiat, mai ales dacă subiectul de discuţie nu este pe placul puştiului.
Şcoala şi băieţii sunt deseori incopatibile!
Băieţii sunt pasionaţi de mişcare, iar şcoală nu le prea oferă satisfacţia de a-şi consuma energia, deşi lucrurile se pot schimba odată cu vârsta. Nu îi place să citească, să stea ore în şir deasupra cărţilor şi nici nu se prea streasează de notele rele.
FETELE
Şi fetele au probleme cu şcoala!
Deşi fetele sunt mai disciplinite, le dau bătăi de cap ştiinţele exacte, iar de multe ori învaţă din frica de a nu primi o notă negativă sau pur şi simplu pentru a le face pe plac părinţilor.
Fetele şi comunicarea!
Se spune că fetele au mereu nevoia de comunica. Unele comunică mai mult cu părinţii, altele însă evită orice discuţie cu părinţii oricare ar fi subiectul. Totuşi, dacă sunt predispuse să vorbească despre lucruri generale, vor ascunde detaliile despre viaţa lor interioară dar şi relaţiile pe care le au cu cei din jur.
Fetele nu au încredere în sine însăşi!
O fi fiind o caracteristică generală a femeilor, dar de cele mai multe ori acestea nu sunt satisfăcut de fizicul, de abilităţile dar şi de viaţa lor. Fetele sunt preocupate excesiv de propriul corp, iar asta poate duce deseori la inhibiţii şi o scădere bruscă a respectului faţă de sine.
Fetele au nevoie de afecţiune!
Pot fi afectate dacă nu sunt iubite sau dacă sunt ignorate. Simt constant nevoia de a fi lăudate şi mângâiate, iar dacă nu primesc afecţiunea dorită deseori se inhibă şi au senzaţia că au făcut ceva greşit.
Părerile sunt împărţite totuşi, iar cazurile variază de la familie la familie. Dificili sunt şi băieţii şi fetiţele, iar armonia în familie poate fi atinsă doar prin educaţie şi respect reciproc!
Foto: kristybphotography.com