Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Singura grădiniță cu predare în limba engleză din Republica Moldova. Imagini care te vor impresiona

Singura grădiniță cu predare în limba engleză din Republica Moldova. Imagini care te vor impresiona

Educația de calitate, începând de la o vârstă timpurie, produce rezultate benefice pe termen lung, atât pentru copil, cât și pentru întreaga familie. Este principiul după care se conduce singura grădiniță internațională din țară cu predare în limba engleză – CHIPS (Chisinau International Preschool). 

Suntparinte.md scrie că instituția a fost fondată în august 2014 și este frecventată de copii cu vârsta de la 2 la 6 ani. CHIPS se numără printre puținele grădinițe private (nu centre de dezvoltare!) acreditate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Aici, preșcolarii se află în siguranță, învață într-un mediu prielnic de dezvoltare, mănâncă sănătos și sunt instruiți doar în limba engleză de profesori calificați, unii dintre ei – vorbitori nativi din SUA.

1. Singura grădiniță care beneficiază de un Serviciu de supraveghere în trafic

 

CHIPS este singura instituție de învățământ din țara noastră care beneficiază de un Serviciu de supraveghere în trafic. Copiii și părinții sunt întâmpinați de un gardian („crossing guard”) care îi ajută să traverseze strada și atenționează șoferii să reducă viteza. Totodată, în fața grădiniței a fost amenajată o trecere de pietoni în nuanțe de roșu și alb, fiind instalat și un limitator de viteză.

Grădinița CHIPS s-a implicat și în campania de siguranță rutieră pentru copii #SaveKidsLives, implementată de Automobil Club Moldova.

Copiii și profesorii sunt instruiți periodic despre mijloacele de intervenție în situații de urgență. Trainingurile sunt desfășurate de responsabilii Secției securitate din cadrul Departamentului Securitate de la Ambasada SUA în Republica Moldova. Mai mult decât atât, responsabilii de siguranță monitorizează și verifică grădinița de patru ori pe zi, inclusiv în timpul nopții. Instituția este dotată cu camere de supraveghere.

Pentru că siguranța copiilor de la CHIPS este prioritară, părinții specifică în formularul de înregistrare cine are permisiunea să ia copilul de la grădiniță. Totodată, părinții notează informațiile despre starea de sănătate a copilului, contraindicații etc. și, în cazul în care copilul are nevoie de intervenție, aceștia instruiesc profesorii cum să acționeze (de exemplu, în cazul astmului).

2. Copiii nu sunt împărțiți după vârstă, ci în funcție de nivelul de dezvoltare

Copiii de la CHIPS sunt împărțiți în trei grupe: „Mandarins” (2-4 ani), „Limes” (4-5 ani) și „Raspberries” (5-6 ani). Perioada de adaptare și de monitorizare durează o lună, timp în care părinții și profesorii stabilesc în care grupă se regăsește copilul, în funcție de necesitățile lui, de dezvoltarea socială, emoțională și intelectuală.

Doar la CHIPS fiecare grupă are câte trei profesori dedicați. În grupa „Mandarins” sunt prezenți pedagogi care vorbesc româna și rusa, în timp ce în grupele cu copii mai mari de patru ani este prezent și un vorbitor nativ din SUA.

Joaca și explorarea activă sunt activitățile de bază ale copiilor. Fiecare zi începe cu gimnastică, joacă și cântece. În cadrul activității „morning meeting”, copiii au posibilitatea de a relata, în limba engleză, fiind ajutați de profesori, despre cum a început ziua, cum e vremea afară, ce doresc să facă în ziua respectivă etc. Broscuța Fernando (jucăria-mascotă a instituției) este cea care îi determină și mai mult pe copii să vorbească zilnic în limba engleză.

Demonstrat! După 2 luni de aflare la grădinița internațională CHIPS, copiii înțeleg ce spun vorbitorii în engleză. După 4 luni, ei încep a vorbi. 

CHIPS pune accent pe dezvoltarea multidisciplinară a copilului. Pentru picii cu vârsta de 2-4 ani sunt organizate activități cu scopul de a le dezvolta motricitatea fină și procesele senzoriale, motiv pentru care se utilizează nisip, orez, apă, jucării din materiale ecologice.

De fapt, toate jucăriile, accesoriile și saltelele sunt hipoalergenice, adică nu conțin substanțe care pot provoca alergii. Mobilierul a fost adus din Turcia și Italia. Multe dintre jucăriile educative au fost procurate de la EduJoc, producător autohton.

Prin joc, cântece și artă, copiii învață alfabetul, matematica, metodele de gestionare a emoțiilor. Bineînțeles, un rol aparte îl au activitățile în aer liber. Copiii au posibilitatea de a explora mediul înconjurător și de a învăța despre floră și faună.

La CHIPS activitățile sunt gândite astfel, încât micuții să învețe constant, prin joacă. În plus, copiii din grupa „Limes” beneficiază de două ore de program academic în fiecare zi, precum și de lecții de șah.

Cei mai mari fac lecții de oratorie, fonetică, artă, matematică și științe, precum și trei ore de program academic. Mai mult decât atât, copiii din grupa „Raspberries” (5-6 ani) au posibilitatea de a se pregăti pentru școală în limba de predare română, rusă sau engleză, în funcție de instituția în care urmează să studieze elevul. Totodată, pentru copiii din această grupă sunt organizate 10-15 excursii pe an.

În grădiniță sunt interzise televizoarele, fiind pus accentul pe jocuri, lectură, handmade și activități în aer liber. Cele două ecrane de proiecție sunt folosite doar în scop educațional (pentru a consolida cunoștințele învățate).

Pauza de somn a copiilor cu vârsta de 2-4 ani durează circa 1,5 ore, timp în care ei dorm în pătucuri. Copiii mai mari de 4 ani au parte de o pauză de relaxare. Ei se așază/se întind pe saltele – cea mai bună alegere pentru o dezvoltare sănătoasă, ceea ce le permite copiilor să susțină corect coloana vertebrală, beneficiind de o odihnă de calitate. 

Grădinița include două tipuri de program: de bază (8:00-15:00) și prelungit/after school (8:00-18:00). Partea a doua a programului prelungit (15:00-18:00) include plimbări în aer liber, gustări, activități pentru dezvoltarea motricității, ore de dans, cooking club, ateliere de manufactură, ore de șah etc.

Părinții pot opta și pentru cursuri individuale: pian, Taekwondo, gimnastică, învățarea limbilor rusă și română, chitară etc.

Curriculumul CHIPS se bazează pe programul „International Baccalaureate’s Primary Years Programme”, predat în peste 109 țări din întreaga lume. Prin intermediul acestui program, copiii învață să preia controlul în procesul de învățare, își sporesc încrederea în sine și automotivația, își dezvoltă gândirea critică.

În plus, întreaga comunitate școlară, inclusiv părinții, este privită ca parteneră în procesul de învățare, care contribuie activ la o experiență educațională holistică (integratoare).

Terenul de joc din curte este acoperit cu o suprafață moale, pentru a evita incidentele și eventualele traumatisme. Porțile de acces sunt încuiate. Toate jucăriile și materialele didactice sunt fabricate din lemn și plastic inofensiv. În perioada de vară, copiii se bucură, de două ori pe săptămână, de jocuri cu apă în piscine gonflabile.

3. Profesori instruiți de specialiști din străinătate de patru ori pe an

Menținerea unui nivel de predare apreciat la nivel internațional este o prioritate pentru administrația grădiniței. Toți profesorii de la CHIPS sunt calificați și instruiți în domeniul educației timpurii. Cadrele didactice beneficiază de traininguri de patru ori pe an, atât online, cât și direct, cu experți din străinătate.

Profesorii mai sunt instruiți cum să acorde primul ajutor (cum să efectueze manevre de resuscitare) în situații de urgență.

În fiecare vineri, profesorii expediază părinților un raport însoțit de fotografii, în care este descrisă activitatea copilului pe parcursul întregii săptămâni.

4. Grup sanitar adaptat pentru înălțimea copilului

Fiecare etaj al grădiniței dispune de WC. Grupul sanitar este adaptat înălțimii copilului și este dotat cu lavoare, săpun, hârtie igienică și uscătoare pentru mâini.

Încăperea este dezinfectată de patru ori pe zi. Mai mult, în baie a fost amenajată și o masă pentru schimbarea scutecelor și înfășarea bebelușilor.

5. Mâncare gătită doar în cuptor. Meniu elaborat de specialiști de la Medpark și părinți nutriționiști  

Mâncarea preparată de cei doi bucătari ai grădiniței CHIPS este 100% sănătoasă. Meniul a fost elaborat de specialiștii în nutriție de la Medpark, împreună cu mai mulți părinți nutriționiști.

Bucatele sunt gătite doar în cuptoare inofensive, de ultimă generație. Mesele conțin zilnic fructe și legume proaspete, în timp ce apa este băutura preferată a copiilor.

Mâncarea adusă de părinți este interzisă. De asemenea, în grădiniță sunt interzise dulciurile, produsele de tip fast food și cele care conțin adaos de zahăr. Bucătarii folosesc mierea ca îndulcitor. Băuturile sau prăjiturile includ fructe de sezon sau fructe congelate (de către bucătarii grădiniței).

6. Părinții sunt partenerii CHIPS în dezvoltarea copilului

Grădinița CHIPS pune un accent deosebit pe comunicarea deschisă și prietenoasă cu părinții. Administrația instituției organizează, de două ori pe an, întâlniri cu părinții. Ședințele sunt individuale (cu fiecare familie), ceea ce denotă respectarea normelor de etică recunoscute la nivel internațional. Cei trei profesori prezenți la ședință povestesc părinților detaliat despre progresele și necesitățile copilului.

Totodată, părinții pot discuta cu directoarea instituției și cu profesorii în fiecare după-amiază, atunci când își iau copiii acasă. În fiecare an, în luna septembrie, părinții își prezintă comunitatea și îi încântă pe cei prezenți cu mâncarea tradițională, ceea ce fortifică relațiile cu ceilalți părinți și cu angajații grădiniței.

Pe parcursul anului nu sunt percepute taxe pentru reparație, produse de igienă sau materiale didactice. Totul este inclus în prețul indicat: program de bază (5.200 de euro/an), program prelungit (6.200 de euro/an). Taxa poate fi achitată integral sau în două rate.

CHIPS oferă un mediu internațional și o vastă diversitate culturală. În anul de studii 2017-2018, grădinița a fost frecventată de copii din 28 de țări ale lumii, doar 40% dintre copii fiind din Republica Moldova.

CHIPS este locul unde începi să înveți. În engleză

Vino să faci un tur al grădiniței! Pentru detalii accesează www.chips.md sau apelează numărul 068222242.

 

 

 

 

Share:

Articole recomandate