Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Îți faci griji cu privire la sănătatea dinților copilului tău? Concentrează-te pe aceste 3 lucruri

Îți faci griji cu privire la sănătatea dinților copilului tău? Concentrează-te pe aceste 3 lucruri

Cariile dentare apar atunci când consumăm cantități excesive de zahăr și nu avem o igienă dentară corespunzătoare. Majoritatea părinților cred că dinții de lapte ai copiilor sunt mai puțin importanți decât dinții permanenți. Cariile dentare însă pot afecta capacitatea copilului de a mânca, de a dormi, de a învăța și de a socializa.

Vestea bună este că acestea pot fi prevenite cu trei obiceiuri dentare bune: controale stomatologice, periaj dentar de două ori pe zi și limitarea consumului de zahăr.

Controalele stomatologice

Recomandările medicilor stomatologi arată că primul control dentar ar trebui să aibă loc la apariția primului dinte al copilului, adică în jurul primelor 6 luni de viață sau măcar până la împlinirea vârstei de 12 luni. Cu toate acestea, puține familii urmează acest sfat, presupunând că bebelușul este prea mic sau că dinții lui sunt sănătoși. Controalele stomatologice precoce pot detecta semne timpurii ale cariilor dentare.

 

Se recomandă periajul de două ori pe zi folosind pastă de dinți fluorurată adecvată vârstei. Ghidurile australiene pentru fluor recomandă o pastă de dinți cu fluor cu rezistență scăzută să fie utilizată începând cu vârsta de 18 luni.

 

Mulți copii mici au dinții distanțați, astfel încât utilizarea aței dentare poate să nu fie necesară. Cu toate acestea, medicul dentist poate recomanda folosirea aței dentare, dacă dinții sunt în contact strâns.

Dexteritatea manuală variază de la un copil la altul, așa că este important să îți ajuți copilul să se spele pe dinți.

Limitarea consumului de zahăr

Organizația Mondială a Sănătății recomandă limitarea zaharurilor libere la mai puțin de 5% din aportul total de energie. Cu toate acestea, mulți copii consumă mult peste această cantitate.

Cei mici ar trebui să evite să consume alimente în jurul orei de culcare, pentru a reduce riscul de carii.

 

Share:

Articole recomandate