Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Regimul alimentar la copiii cu vărsături

Regimul alimentar la copiii cu vărsături

Vărsăturile și diareea sunt frecvente la bebeluși și copii mici. În majoritatea cazurilor, nu durează mai mult de una - două zile, dar pot semnala și o afecțiune gravă, precum gastroenterita. 

Cea mai frecventă cauză de vărsături la copii și bebeluși este gastroenterita. Aceasta este o infecție a intestinului de obicei, cauzată de un virus sau bacterie, care provoacă, de asemenea, diaree. Simptomele pot fi neplăcute, dar cel mic va începe, de obicei, să se simtă mai bine după câteva zile.

Cu toate acestea, vărsăturile persistente pot provoca uneori deshidratarea copilului tău și ocazional poate fi un semn a ceva mai grav, cum ar fi meningita.

Cauze vărsături la copii

Există o serie de cauze posibile pentru declanșarea vărsăturilor la copii, precum ar fi:

Gastroenterita

Gastroenterita este o infecție a intestinului, care este o cauză frecventă a vărsăturilor la copii. Această boală infecțioasă care produce iritarea și inflamarea mucoasei stomacale și/sau a tractului intestinal, determinată în principal, de virusuri, bacterii, dar și de ciuperci sau paraziți. Gastroenterita durează, de obicei, câteva zile.

Alergia la mâncare

Alergiile alimentare pot provoca vărsături la copii, precum și alte simptome, cum ar fi o erupție cutanată crescută, cu roșeață, însoțită de mâncărime, denumită urticarie, și umflarea feței,  zonei din jurul ochilor, buzelor, limbii sau cerului gurii. Ai grijă la alimentele care pot provoca vărsături și consultă medicul de familie pentru un diagnostic dacă crezi că cel mic poate avea alergie alimentară.

Alte infecții

Vărsăturile pot fi uneori, semnul unei alte infecții în afară de gastroenterită, cum ar fi infecții ale tractului urinar, infecții ale urechii medii, pneumonie sau meningită. Contactează medicul de familie al copilului dacă cel mic vomită și prezintă simptome suplimentare ale unei infecții, cum ar fi o temperatură ridicată (febră) și semne de iritabilitate.

Apendicita

Apendicita este o iflamație/infecție acută a apendicelui, o pungă asemănătoare unui deget conectată la intestinul gros. Această afecțiune provoacă dureri severe de burtă care se agravează în timp. În majoritatea cazurilor de apendicită, apendicele va trebui îndepărtat chirurgical cât mai curând posibil.

Ingerarea de substanțe otrăvitoare

Înghițirea accidentală a ceva otrăvitor poate provoca vărsături copilului tău. Dacă crezi că aceasta ar fi cauza vărsăturilor, mergi de grabă la spital.

Alte cauze ale vărsăturilor la copii

Acestea includ:
•    intoleranță la lapte;
•    reflux gastro-esofagian, situație medicală în care conținutul stomacului scapă înapoi în esofag;
•    o gaură prea mare în tetina biberonului, ceea ce face ca bebelușul tău să înghită prea mult lapte;
•    înghițirea accidentală a ceva otrăvitor;
•    stenoză pilorică congenitală – o afecțiune prezentă la naștere în care trecerea de la stomac la intestin s-a îngustat, astfel încât alimentele nu pot trece cu ușurință; 
•    hernie ștrangulată – bebelușul tău va vomita frecvent și va plânge de parcă ar fi dureri mari; aceasta ar trebui tratată ca o urgență medicală;
•    ocluzie intestinală sau inversarea unei porțiuni a intestinului în alta, care se manifestă prin simptome, precum vărsături, bebelușul poate arăta palid, slăbit și poate avea simptome de deshidratare.

Recomandări pentru părinți 

În majoritatea cazurilor, vărsăturile se vor opri fără administrarea unui tratament medical specific. Dacă acestea persistă, ia de urgență legătura cu medicul pediatru! Și ai grijă ca micuțul să nu se deshidrateze. Nu trebuie să utilizezi niciodată tratamente fără prescripție medicală. Poți să îi administrezi celui mic un tratament în cazul în care a fost prescris în mod special de medicul pediatru al copilului tău și pentru această afecțiune.

Dacă copilul tău vomită, ar trebui să-l urmărești și să-l îngrijești cu atenție. Când bebelușul sau copilul varsă, ține-l culcat pe burtă sau pe partea laterală cât mai mult posibil, pentru a-i reduce la minimum șansele de a inhala vărsături în căile respiratorii superioare și în plămâni.

Dacă cauza vărsăturilor este doar o indigestie, copilul tău ar trebui să se simtă în continuare suficient de bine pentru a mânca, a se juca și a fi în aceeași stare ca în mod obișnuit. În acest caz, poți continua să îl hrănești în mod normal și să îl hidratezi regulat.

Însă, dacă cei mici nu par ei înșiși și de exemplu, sunt abătuți, slăbiți, iritați sau mai puțin receptivi, pot fi grav bolnavi, așa că ar trebui să consulți un specialist pentru a primi imediat îngrijire medicală.
În majoritatea cazurilor, copilul va trebui doar să rămână acasă și să primească o dietă lichidă timp de 12 până la 24 de ore. De obicei, medicul pediatru nu va prescrie un medicament pentru tratarea vărsăturilor, dar unii specialiști vor prescrie copiilor medicamente antigreață/antivomitive. 

Dacă copilul tău are și diaree, și vărsături, nu ar trebui să meargă la școală până la 48 de ore de la ultimul episod de diaree sau vărsături. Totodată, cere medicului pediatru instrucțiuni despre administrarea de lichide și restabilirea solidelor în dieta copilului. 

Cum să ai grijă acasă de copilul tău 

În majoritatea cazurilor, îți poți trata copilul în siguranță, acasă. Cel mai important este să te asiguri că cel mic continuă să bea lichide pentru a preveni deshidratarea.

Modifică dieta copilului. În primele douăzeci și patru de ore ale bolii care provoacă vărsături, ține copilul departe de alimentele solide. De asemenea, în loc să mănânce încurajează-l să sugă sau să bea cantități mici de soluții cu electroliți, pe care le recomandă medicul pediatru, lichide limpezi, precum apa. Dacă bebelușul tău varsă, continuă să alăptezi sau să îi dai alimente cu lapte. În acest cazl. hrănește-l puțin și frecvent, la fiecare 30 de minute timp de 5 până la 10 minute la un moment dat, pe o perioadă de 2 până la 3 ore. 

Ai grijă la deshidratare. Deshidratare este un termen folosit atunci când corpul pierde apă și minerale încât nu mai poate funcționa eficient. Când copilul varsă continuu, trebuie să te asiguri că nu apare deshidratarea. Dacă i se permite să atingă un grad sever, deshidratarea poate fi gravă și poate pune viața în pericol. Pentru a o preveni, asigură-te că cel mic consumă suficiente lichide suplimentare pentru a restabili ceea ce s-a pierdut pin vărsături. Dacă vomită aceste lichide, anunță medicul pediatru.

Dacă pare deshidratat, va avea nevoie de lichide suplimentare. Întreabă medicul sau farmacistul dacă ar trebui să-i administrezi celui mic soluția de rehidratare orală, care este o pulbere specială pe care o transformi în băutură. Aceasta conține zahăr și săruri pentru a ajuta la înlocuirea apei și a sărurilor, mineralelor numite electroliți, care s-au pierdut din cauza vărsăturilor și diareei. Soluția de rehidratare orală poate fi utilizată în plus față de hrănirea prin alăptarea. Soluția de rehidratare orală poate reduce, de asemenea, vărsăturile și diareea.

Dacă utilizezi soluție de rehidratare orală, hrănește-l pe cel mic la fiecare 30 de minute timp de 2 până la 3 ore.  Dacă vărsăturile sau diareea se ameliorează după 2 până la 3 ore, poți renunța la soluția de rehidratare orală.

Adresează-te medicului tău de familie în cazul în care copilul tău nu reușește să bea soluția de rehidratare orală. Lichidele nu numai că ajută la prevenirea deshidratării, dar sunt și mai puțin susceptibile decât alimentele solide să stimuleze vărsăturile.

Copiii care vomită ar trebui să ia în continuare înghițituri mici de lichid, cum ar fi apa. Sucul de fructe și băuturile gazoase trebuie evitate până se simt mai bine. Dacă cel mic nu este deshidratat și nu și-a pierdut pofta de mâncare, este bine să mănânce alimente solide, în mod normal.

Pentru copiii care se pot hrăni cu alimente solide, este important să se urmeze dieta recomandată de medic. Dacă se dorește și se tolerează, copilul poate mânca alimente obișnuite. Dacă nu reușește să mănânce alimente obișnuite, copilul poate să bea lichide limpezi. Nu-i da lichide bogate în zahăr, cum ar fi sucurile.

Oferă-i des cantități mici de alimente și băuturi. Dacă sunt tolerate lichide limpezi, creșteți încet cantitatea. Alternează aceste fluide cu soluție de rehidratare orală, întocmai cum recomandă medicul.
Copilul poate începe o dietă normală după 12 până la 24 de ore de la oprirea diareei sau vărsăturilor, dar continuă să-i dai o mulțime de lichide limpezi.

Când ar trebui să contactezi medicul

Ar trebui să începi să iei în considerare să ceri sfatul unui medic, dacă: 
•    copilul tău are vărsături în mod repetat și nu este în măsură să rețină lichide;
•    crezi că este deshidratat – simptomele deshidratării pot include gura uscată, plânsul fără lacrimi, urinarea mai puțină sau neudarea multor scutece și starea de somnolență;
•    voma lor este verde sau conține sânge;
•    simptomele devin mai severe 
•    a vărsat de mai mult de o zi sau două.

Medicul îl va examina pe cel mic și poate recomanda și analize de sânge și urină sau efectuarea unei radiografii pentru stabilirea unui diagnostic. Ocazional poate fi necesară spitalizarea, în caz de deshidratare severă sau vărsături, pentru administrarea intravenoasă de lichide.

Dacă copilul pare bolnav, simptomele nu se îmbunătățesc odată cu trecerea timpului sau medicul pediatru suspectează o infecție bacteriană, poate solicita efectuarea unei culturei a scaunului pentru a-l trata corespunzător.

De asemenea, consultă de urgență un specialist dacă copilul tău vomită și dezvoltă dureri bruște și severe de burtă sau dacă este slăbit, iritabil sau mai puțin receptiv ori dacă vărsături și dureri de cap, gât rigid și erupții cutanate.
 

Sursa: doc.ro

 

Share:

Articole recomandate