Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Simptomele și tratamentul salmonelozei la bebeluși și copii mici

Simptomele și tratamentul salmonelozei la bebeluși și copii mici

Atât la adulți, cât și la copii, infecția cu Salmonella se manifestă prin diaree, dureri intestinale, febră, stări de greață și vomă. Scaunele și vărsăturile pot fi însoțite uneori de sânge. Din cauza riscului de deshidratare, bebelușii și copiii mici trebuie să fie văzuți repede de un medic.

Dacă infecția cu Salmonella dispare după 3-5 zile la adulții sănătoși fără un tratament medicamentos, în cazul celor cu risc trebuie consultat un medic. Vorbim de copiii mici, persoanele în vârstă sau bolnavii imuno-deprimați.  O atenție deosebită trebuie să li se acorde și femeilor însărcinate. O infecție cu Salmonella, listeria, toxoplasma poate avea efecte foarte grave asupra fătului.

Tratamentul salmonelozei este reprezentat de tratamentul efectelor, în principal prin rehidratare corespunzătoare și regim alimentar special. De asemenea, se pot folosi anti-diareice și, la recomandarea medicului specialist, antibiotice.

Reguli de respectat!

Dacă sunt prezente în alimente, bacteriile din speciile Salmonella nu afectează de obicei gustul, mirosul sau aspectul alimentelor. Iată câteva reguli pentru a evita o infecția, mai ales în cazul bebelușilor:

– În primul rând, respectarea unei bune igiene în bucătărie. Mâinile trebuie bine spălate înainte de a pregăti mâncarea. De asemenea, spălați-vă mâinile ori de câte ori treceți de la prepararea unui produs la altul. Ustensilele de bucătărie și suprafața de lucru trebuie igienizate bine.
– Alimentele crude trebuie separate de cele gătite pentru a evita contaminarea. Țineți seama de posibilitatea transmiterii bacteriei Salmonella prin contaminare încrucișată. De exemplu, atunci când sucurile din carnea crudă vin în contact cu alimente gata pregătite pentru consum, cum ar fi salate sau contaminarea cu mâinile nespălate după manipularea unor ouă nespălate și contaminate.
– Spălați bine fructele și legumele. Spălați ouăle cu săpun înainte de a le folosi.
– Medicii recomandă să nu oferim niciodată bebelușilor produse lactate nepasteurizate.
– Carnea, ouăle, peștele trebuie să fie bine gătite. Niciodată nu trebuie consumate crude sau puțin gătite de către copii.
– Nu mâncați și nu beți ceva din surse nesigure.
– Spălați-vă mâinile cu apă și săpun după ce atingeți animale, carne crudă în general, fecale (de om, de animale).
– Păstrați reptilele (cum ar fi broaștele țestoase, șopârle, șerpi) departe de copii, persoane în vârstă sau persoane cu un sistem imunitar slăbit.
– Spălați-vă întotdeauna pe mâini înainte de a atinge un copil (mai ales când îl hrăniți sau îi schimbați scutecul).
– Spălați-vă mâinile după ce mergeți la baie.
– Comunicați aceste reguli și persoanelor care intră în contact cu copiii mici (bunici, bone).
– Învățați copiii să respecte regulile de igienă personală atunci când au vârsta potrivită. 

 

Sursa: totuldespremame.ro; med.vesti.ru

Share:

Articole recomandate