Zahărul la copii: pericole la care îi expunem pe cei mici
- 2019-10-15
- 2710
Studiile arată că, în zilele noastre, copiii consumă excesiv de mult zahăr, iar asta poate avea efecte devastatoare pentru dezvoltarea lor, atât din punct de vedere dentar, cât şi în ceea ce priveşte starea sa generală de sănătate.
„Regimul alimentar sănătos şi optim pentru copii este cel în care zahărul se află în cantitate redusă. Principalele motive pentru care este important să reducem cantitatea de zahăr din alimentația copilului sunt atât de ordin dentar, cât şi de ordin general. În primul rând, dentiţia copiilor este mai repede afectată decât în cazul adulţilor pentru că dinţii celor mici au rezistenţă scăzută la atacul zahărului. Structurile dentare ale copiilor sunt mai subţiri, iar cariile apar mult mai repede. Odată apărute, acestea duc la inflamarea nervului ce va trebui îndepărtat. După îndepărtarea nervului, rizaliza (topirea) rădăcinilor se va face prematur, astfel că se va duce la extracţia dintelui de pe arcadă, iar dinţii definitivi vor avea de suferit când vor apărea”, declară medicul stomatolog Adrian Mina.
Nu doar asupra sănătăţii orale are consumul în cantităţi mari de zahăr efecte nocive, ci şi asupra stării generale de sănătate a copilului. „În ceea ce priveşte starea generală de sănătate, apariţia cariilor duce la complicaţii infecţioase cu răsunet asupra întregului organism. Pe lângă problema septică, aceste carii avansează rapid, determinând apariţia durerilor şi a unor deficienţe de masticaţie. Copilul nu se mai alimentează corect şi apar problemele digestive şi de creştere, organismul fiind privat de nutrienţii necesari unei dezvoltări optime. Deci, pe lângă viitoarele probleme de aliniere dentară, care necesită diverse metode ortodontice de tratament, avem şi probleme generale de sănătate cauzate de lipsa unei alimentaţii corecte şi complete”, dezvăluie medicul.
În final, Dr. Adrian Mina vine şi cu o recomandare pentru părinţi cu privire la alimentaţia corectă a copiilor, astfel încât aceştia să se bucure de o dezvoltare cât mai armonioasă. „Având în vedere concentraţia crescută de zahăr din alimentele procesate, se recomandă o atenţie sporită în alegerea acestora, precum şi introducerea în alimentaţie a unui număr crescut de legume şi fructe, pentru a favoriza o dezvoltare optimă”, încheie medicul.
La următorul nostru eveniment, de pe 18 octombrie, medicul stomatolog Anastasia Gasița, din cadrul Spitalului Internațional Medpark, va vorbi despre sănătatea dentară a copiilor și cum pot fi evitate bolile cavității orale. Completați formularul de AICI și participați GRATUIT!
Sursa: csid.ro; valio.ru