Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Nu se administrează antibiotic pentru „roșu în gât”. Dacă răcim, este important să cerem sfatul medicului

Nu se administrează antibiotic pentru „roșu în gât”. Dacă răcim, este important să cerem sfatul medicului

În contextul în care este perioada cu cel mai mare val de îmbolnăviri, atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor, tot mai mulți dintre părinți nu le administrează corect micuților lor schema de tratament. Mai mult decât atât, o parte dintre aceștia administrează copiilor lor antibiotic în situațiile în care acesta nu este necesar.

Medicul pediatru Mihai Craiu explică de ce nu trebuie să administrăm copiilor antibiotic fără să cerem sfatul medicului. El a spus că ne confruntăm cu un mare val de îmbolnăviri acute, cu febră și tuse.

“Sunt pline toate camerele de gardă, toate centrele de permanență cu bolnavi de toate vârstele. Și acum este cel mai mare risc să fie administrat greșit un antibiotic...
De ce?
Pentru că noi, românii, suntem printre cei mai mari fani ai utilizării antibioticelor în boli acute febrile... Deși acestea, acum în plin sezon epidemiologic, sunt 80% viroze.
Și pentru că uneori este mai simplu să prescrii o rețetă cu antibiotic unui copil febril, decât să argumentezi clar și riguros de ce acesta este inutil și, posibil, dăunator în cazul dat.
Deseori, în cazul unor aglomerații mari la urgențe, se trece pe modul de medicină "defensivă". Si apar recomandări de tipul "dacă fiul/fiica dvs mai face febră și peste 3 zile puteți să dați acest antibiotic de pe rețetă"
Sfatul corect ar fi "dacă mai are febră peste 3 zile trebuie să reevaluăm copilul și, eventual, să facem analize", a transmis medicul pe pagina lui de Facebook.

Mihai Craiu a concluzionat, spunând: “Ar trebui să dăm antibiotice DOAR în boli bacteriene.”

Share:

Articole recomandate