Cum a stopat o mămică dermatita atopică a copilului, fără a recurge la medicamente
- 2017-05-16
- 19654
Numai mamele ai căror copii nu s-au confruntat cu dermatita atopică probabil nu știu cât de neplăcută poate fi aceasta. E suficient un declanșator, ca problema să își facă apariția. După care începe calvarul – tratamente, unguente și vizite la medici. Este și cazul Alionei Rusu din Orhei, mămica unei fetițe de doar șase luni, care a reușit să o țină sub control abia după ce a înțeles unde stă ascunsă cauza...
Pe parcursul sarcinii am folosit produse igienice procurate din Marea Britanie, și din câte am remarcat atunci, probleme nu s-au depistat. După naștere, am optat pentru aceleași produse și în igiena zilnică a copilului meu. O perioadă a fost bine, dar în momentul când am schimbat produsul, optând pentru unul, care atunci mi se păruse la fel de bun, fata mea începuse să aibă primele probleme - descuamări de piele, roșeală, cruste și bubițe.
Pe atunci, fetița mea avea vreo trei – patru săptămâni de la naștere, de aceea atunci când ne-am adresat medicului, totul a fost pus pe seama dermatitei neonatale. I-am administrat picături antialergice, conform prescripției medicale, așa că la scurt timp crustele de pe piele au trecut și au rămas doar bubițele, dar care în loc să îi treacă, îi ieșeau și mai multe și îi provocau de la un simplu disconfort până la mâncărimi. Am mers din nou la medic care de data asta ne-a dat o nouă diagnoză – dermatita atopică. O banală dermatită îți dă viața peste cap, pentru că poate apărea sub formă de leziuni mai ales la nivelul capului (scalp, obraji), gâtului, trunchiului şi a extremităţilor, și poate produce o erupţie cu cruste.
Între timp, i-am administrat copilului diferite soluții, creme, picături, dar fără rost. Atunci am început să caut motivul care declanșează această dermatită nesuferită – mai exact să fiu atentă la tot ce-l înconjoară pe copil, pentru că dermatita, potrivit manualelor de pediatrie, poate fi provocată de praful din casă, de acarieni, de polenuri sau chiar de alimente alergene ca lactatele, fructele cu seminţe, soia. În cazul copilului meu, alimentat la sân, nici una din aceste cauze nu se potrivea. Poate doar praful, însă țineam mereu casa curată, așa că l-am exclus. Dar la scurt timp am remarcat că e suficient ca fetița mea să lipească de obraz jucăria preferată de pluș proaspăt spălată, ca în câteva ore obrazul să i se înroșească, și să se umple cu bubițe deranjante. Același lucru am început să îl remarc și atunci când se trezea din somn, și partea feței pe care dormise era roșie și umflată, la fel era și cu pielea corpului după ce îmbrăca haine proaspăt spălate. De fapt, ce sa zic de copil, când același lucru l-am remarcat și în cazul meu. Așadar, problema, în cazul nostru, era ascunsă în detergentul de rufe.
Am schimbat detergentul, de câteva ori, dar problema nu a dispărut. Nici unul din cele testate de mine nu dădea rezultat, chiar dacă procurasem exclusiv detergenți pentru copii. Fetița mea continua să se chinuie cu dermatita atopică, iar eu priveam neputincioasă la toate astea.
Am început să răscolesc internetul în lung și în lat, și să studiez componența fiecărui detergent. Eram gata să procur de oriunde, doar să știu că asta va ajuta copilul. Din fericire, cel care a reușit să ne salveze de dermatită sau mai exact să o țină sub control (pentru că e suficient să îl schimbăm și aceasta iarăși apare), este Sodasan, linia „Sensitive” - o marcă de detergenți bio economici din Germania, certificați organic, ecologici, sănătoși, ideali pentru pielea sensibilă a copiilor și bebelușilor, pentru hainele lor, pentru parchet, gresie, dar și pentru alte treburi casnice. Am studiat mai atent toată informația despre această companie și am remarcat că produsele sunt create din ingrediente naturale care nu poluează mediul în timpul fabricării, dar nici după folosirea acestora. Politica produselor se bazează pe câteva reguli simple: sunt folosite doar uleiuri vegetale din culturi organice, ca bază pentru produsele din săpun; nu sunt folosiți conservanți sintetici sau parfumuri; nu sunt folosite ingrediente care sunt fabricate cu ajutorul ingineriei genetice; produsele nu sunt testate pe animale.
Ceea ce am mai remarcat este faptul că detergentul nu are miros și asta mi-a plăcut. Totuși inițial am procurat o cantitate mică de detergent lichid, pentru testare. După prima spălare a hainelor, mă simțeam ca la examen. Priveam cu mare atenție pielea copilului. Așteptam „răspuns”. Din fericire nu s-a întâmplat nimic nou. Bubițele nu s-au înmulțit cum se întâmplase de atâtea ori anterior. Nici la a doua și nici la a treia spălare a hainelor situația nu s-a schimbat. Ulterior, după ce m-am convins că doar Sodasan este produsul care ne ține dermatita sub control, am încercat și alte produse. Sunt mulțumită la maximum. Acum am remarcat că Sodasan are un asortiment foarte bogat– peste 80 de tipuri, iar mie mi-au făcut cu ochiul o bună parte din ele, deși sunt sigură că în viitorul apropiat le voi testa pe toate.
Foto: suntmamica.ro, arhiva personală Aliona Rusu, sodasan.md
.