Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Căderea părului la copii poate ascunde probleme grave de sănătate. Nu le ignorați!

Căderea părului la copii poate ascunde probleme grave de sănătate. Nu le ignorați!

Căderea părului este un fenomen fiziologic dacă numărul de fire căzute pe zi nu depășește cifra 50 – 100, întrucât acest lucru nu afectează aspectul general al distribuției pilozității. Pierderea părului în exces este deja o problemă care poate fi întâlnită în rândul copiilor, dar și a maturilor. Pentru a afla care sunt cele mai frecvente cauze ce pot afecta podoaba capilară a unui copil, am mers la clinica Sancos, unde am discutat cu medicul triholog-dermatolog, categorie superioară, Ina Trestian-Lozovoi, care are o experiență în muncă de 15 ani.   

Făcând excepție de la programul genetic, pot exista o sumedenie de cauze care intervin în procesul normal de creștere a părului la copii sau chiar îl fac să cadă. Cele mai frecvente sunt legate de procesele infecțioase, patologii autoimune, de efectul anumitor medicamente sau de diferite obiceiuri nesănătoase de îngrijire a părului. Alte cauze sunt reprezentate de afecțiuni tiroidiene, lupusul eritematos discoid, anemia feripirivă, malnutriție sau anomalii, apărute în timpul procesului de dezvoltare, care duc la formarea unui fir de păr foarte fragil, predispus ruperii și căderii. Mai jos am enumerat cel puțin zece motive de cădere a părului la copii, cele mai des întâlnite, deși lista ar putea fi cu mult mai lungă.

Tinea capitis este una dintre cele mai răspândite maladii care cauzează căderea părului la copii, provocată de o infecție fungică a scalpului. Este întâlnită frecvent la copiii între vârsta de trei – zece ani. Se manifestă prin pete rotunde și prurit pe suprafața pielii capului, roșeață locală, inflamare, puncte mici și negre pe scalp, unde ulterior apare chelie. Modul de transmitere - folosirea comună a periilor de păr, pălăriilor sau a altor obiecte utilizate de cineva deja infectat, ceea ce explică prezența acestei patologii frecvent în cadrul familiilor sau comunităților numeroase. E posibilă și transmiterea pe cale animală, în mod special de la pisici.

Alopecia areata este o altă cauză des întâlnită de cădere a părului la copii și adolescenți. Se caracterizează prin apariția unor zone fără păr pe scalp. Poate afecta zona genelor și a sprâncenelor. Reprezintă o afecțiune a sistemului imunitar care atacă foliculii părului, scăzând drastic capacitatea lor de creștere.

Alopecia androgenetică debutează în medie de la vârsta de 12-15 ani și este o predispoziție genetică. 

Alopecia de tracțiune este rezultatul agresiunii fizice asupra părului care determină căderea lui. Este specifică mai mult sexului feminin și apare de la codițele foarte strânse și până la expunerea părului la anumite substanțe chimice.  

Telogen Efluvium se manifestă printr-o cădere temporară a părului, cauzată de stresul survenit brusc la nivelul organismului, cum ar fi: o intervenție chirurgicală desfășurată sub anestezie generală, un episod de febră foarte înaltă, un exces de vitamina A sau un deficit de microelemente. Acest proces se corectează uneori de la sine.

Trichotilimania este o tulburare de ordin psihologic caracterizată prin tendința copilului de a-și smulge părul. Este afectată zona scalpului, genelor și sprâncenelor. La baza acestui comportament stau traumele emoționale și stresul. Boala poate scăpa de sub control, astfel că micuțul ar putea necesita consultul unui psihoterapeut. Unele boli precum hipotiroidismul sau hipopituitarismul pot provoca căderea completă a părului micuțului.

Sindromul “Loose anagen” este o tulburare a ciclului normal de creștere a firului de păr. Cel mai frecvent apare la copiii mici, în special la cei cu părul blond și șaten.

Căderea părului poate fi provocată incluvis de postchimio/radioterapie, din cadrul tratamentului patologiei oncologice.

Hipotricoza este o afecțiune genetică rară, caracterizată prin creșterea limitată a firului de păr.

Mai există și cauze ne-medicale de cădere a părului. Mulți nou născuți își pierd părul în primele luni de viață, care ulterior este înlocuit de păr definitiv. Din cauza frecării, între trei și șase luni, mulți bebeluși prezintă porțiuni fără păr apărute în urma fricțiunii cu salteaua sau scaunul de mașină. Odată ce copilul învață să meargă/stea în picioare, problema se remediază de la sine.

Ce trebuie să facă părintele care a depistat probleme legate de căderea părului la copil? Atunci când observă căderi masive de păr, primul lucru pe care trebuie să îl facă e să ducă copilul la un medic tricholog-dermatolog. Neapărat trebuie să informeze medicul de antecedentele familiale, de tratamentele pe care le urmează copilul (dacă este cazul), de intervenții, traume, stres, tipul de alimentație. Medicul poate stabili diagnoza doar în urma discuției, efectuarea trichoscopiei, fototrichogramei, colectarea analizelor de sânge, efectuarea analizei spectrale a firului de păr și a biopsiei, dacă este cazul.

Sfaturile medicului tricholog-dermatolog Ina Trestian-Lozovoi pentru părinții ai căror copii se confruntă cu căderea părului: 

Deseori, căderea părului este temporară și odată cu înlăturarea cauzelor, părul se regenerează și își revine la grosimea de dinainte. Totuși, acesta este un semn pe care corpul îl transmite și care nu trebuie ignorat. Poate ascunde probleme mult mai grave și care merită o atenție mai deosebită. De aceea:

  • Asigurați-vă că oferiți o alimentație cât mai sănătoasă, cât mai diversificată și cât mai bogată în proteine, vitamine și minerale.
  • Efectuați periodic analiza sângelui. Acestea vor stabili dacă există o lipsă de vitamine sau fier în organism.
  • De multe ori, alimentația nu este suficientă și este nevoie de vitamine, minerale și fier în formă medicamentoasă.
  • Este foarte important să interziceți vopsitul și decolararea firului de păr până la 18 ani. În cazul folosirii uscătorului de păr, plăcii și ondulatorului, să vă străduiți să fie utilizate cât mai rar.
  • Asigurați-vă că șamponul copilului nu irită scalpul. Citiți pe etichetă cați parabeni conține, dacă a fost sau nu testat pe animale și dacă este recomandat copiilor.
  • Șamponul pentru copii nu trebuie să conțină: alcool, nu mai mult de cinci parabeni (butil, etil, metil, isobutil și propil), ftalați, fenoxietanol, propilen glicol, glicerină, polietilen glicol, coloranți sintetici, alergeni, săpun, parfum, sulfați, alcali, sodium Laureth Sulfate (SLES), Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Polipropilen Glicol (PPG), ulei de parafină, arome sintetice, materii prime derivate din uleiuri minerale, silicon, dioxan.
  • Optați pentru un șampon care să conțină cât mai mulți compuși organici și să aibă un termen de valabilitate redus după deschidere.
  • Nu uitați că un păr sănătos reflectă o viață sănătoasă!

Un consult medical legat de sănătatea părului puteți să îl efectuați la clinica “Sancos”. Colectivul departamentului de medicină generală al clinicii este constituit din medici și personal medical calificat, care dispun de categorii și de perfecționări de domeniu periodice, titluri științiifice de doctori în științe, doctori habilitați, conferențiari, membri și fondatori ai diverse organizații profesionale.

În prezent, în departamentul de medicină generală există o multitudine de specialități medicale, fiecare dintre doctori având domeniul său de activitate, specificul și metodele de tratament individuale. Este vorba de pediatru, ginecolog, neuropediatru, tricholog-dermatolog, cardiolog, alergolog-imunolog, gastroenterolog, urolog, proctolog, dermatovenerolog, neurolog, ORL, oftalmolog, endocrinolog, mamolog, oncolog, stomatolog, ortoped-traumatolog, logoped, psiholog etc. Alegerea corectă a unui medic cu specializare îngustă este foarte importantă, pentru că de fapt de această alegere depinde starea de bine, iar în unele cazuri chiar viața.

Pentru mai multe detalii: bd. Moscova, 16, info@sancos.md, +373 (22) 909 909; www.sancos.md.

 

Foto: i-medic.ro, moja-pricheska.ru, tratamentcadereaparului.ro, zdorov-volos.ru, prokrohu.ru

 

Share:

Articole recomandate