Cătina cu miere – un remediu natural pentru creșterea imunității copiilor
- 2019-11-01
- 3453
Efectele benefice ale boabelor de cătină asupra sănătății sunt cunoscute încă din Antichitate. Fructele sunt folosite atât pentru prepararea ceaiurilor, cât și a sucurilor, siropurilor și uleiurilor.
Cătina este de zece ori mai bogată în vitamina C decât citricele. Conține, de asemenea, vitaminele A, B complex, K, P și F. Vitamina E din cătină este foarte importantă în procesele de regenerare ale organismului.
„Eu folosesc cătina, de cele mai multe ori, ca tratament adjuvant pentru creșterea imunității. O recomand părinților cu copii subnutriți sau care răcesc ușor”, explică Laura Zainescu, medic de medicină generală cu competențe în apifitoterapie și homeopatie din România.
Specialistul mai spune că pentru creșterea imunității se recomandă un amestec din fructe de cătină zdrobite, amestecate cu miere: „Se administrează o linguriță pe zi copiilor peste 4 ani, timp de trei luni. Sigur, dacă e vorba de un copil care suferă de cașexie i se poate da în fiecare zi pentru stimularea poftei de mâncare”.
Un alt fel în care se poate consuma cătina este sub formă de suc. Acesta se obține din fructe fierte, amestecat apoi cu alte sucuri pentru un gust îmbunătățit, întrucât cătina este amăruie. Fructele sunt folosite și în industria cosmetică. Datorită conținutului bogat în vitaminele A și E, produsele cosmetice pe bază de cătină reîntineresc și regenerează țesuturile, tratează arsurile și escarele.
Sursa: doctorulzilei.ro; frunzaverde.ro