Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Ce fac dacă... are dureri abdominale

Ce fac dacă... are dureri abdominale

Durerea abdominală poate fi un simptom întâlnit în multe afecţiuni, de exemplu gastroenterita şi infecţiile tractului urinar. Poate fi, de asemenea, produsă de vărsături şi poate însoţi boli ca amigdalita sau pojarul. Copilul se poate plânge de durere „de burtă” când nu se simte bine în general sau dacă are o durere altundeva, dar nu o poate localiza.

Ce produce durerea abdominală?

Mulţi copii au dureri de burtă când ceva îi face să se simtă speriaţi sau neliniştiţi. Dacă durerea nu este severă şi persistă doar o oră sau două, nu este nevoie să fiţi îngrijorată; încercaţi să descoperiţi ce îl deranjează şi liniştiţi-l. Dacă durerea este puternică şi durează câteva ore, trebuie să o luaţi în serios. S-ar putea să aibă apendicită, deşi la copii mai mici de 3 ani este puţin probabil. Tipic, durerea de apendicită este resimţită timp de mai multe ore în jurul buricului, apoi se deplasează spre partea inferioară şi dreapta a abdomenului.

Durerile repetitive severe de burtă la intervale de aproximativ 15-20 de minute la un bebeluş, pot fi semnalul unei ocluzii.

Ce pot face?

1. Luaţi temperatura copilului. Dacă este uşor crescută, s-ar putea să aibă apendicită, în special, dacă durerea este severă sau pare a fi localizată în jurul buricului. Nu-i daţi un calmant de durere, pentru a o uşura sau ceva care să-i reducă temperatura.

2. Dacă vi se pare că are apendicită, nu-i daţi nimic de mâncare sau de băut. Eventual, daţi-i puţină apă dacă îi este sete, dar nu-l lăsaţi să mănânce nimic.

3. Liniştiţi-l îmbrăţişându-l şi acordându-i un surplus de atenţie.

4. Dacă vi se pare că nu are apendicită, umpleţi o sticlă cu apă caldă, dar nu fierbinte şi înveliţi-o în prosop. Lăsaţi-l să se întindă ţinând-o lipită de burtă.

Semne de urgenţă

Solicitaţi ajutor de urgenţă imediat dacă bebeluşul sau copilul:

  • ţipă de durere la intervale de 15-20 minute şi devine palid;
  • are scaune de culoare roşu-închis sau care seamănă cu jeleu de coacăză;
  • are o durere abdominală severă mai mult de trei ore;
  • are o durere abdominală severă combinată cu febră;
  • Consultaţi doctorul dacă durerile abdominale sunt frecvente.

Ce ar putea face doctorul?

Doctorul vă va putea examina copilul pentru a încerca să afle cauza durerii. Tratamentul depinde de diagnosticul său, dar durerea abdominală deseori nu necesită tratament. Dacă doctorul suspectează o apendicită sau o ocluzie intestinală, va trimite copilul la spital pentru a fi operat de uregenţă.

Foto: subin.vn

Share:

Articole recomandate