Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Primul ajutor în cazul sufocării la copii

Primul ajutor în cazul sufocării la copii

Când un copil se sufocă înseamnă că un obiect – de obicei, mâncare sau o jucărie – s-a blocat la nivelul traheii (calea respiratorie), împiedicând aerul să circule normal, interferând cu respirația normală.

Traheea este de obicei protejată de un țesut cartilaginos sub formă de clapetă denumit epiglota. Traheea și esofagul au un orificiu comun la baza gâtului, iar epiglota acționează ca un capac, care închide traheea de fiecare dată când o persoană înghite alimente. Permite hranei să treacă în jos spre esofag, împiedicând pătrunderea acesteia în trahee.

Dar uneori, epiglota nu se închide suficient de repede, iar un obiect poate aluneca în trahee.

Adesea, mâncarea sau obiectul blochează doar parțial traheea, eliminându-se prin tuse, după care respirația revine la normal. Copiii care par că se sufocă și tușesc, dar care totuși respiră și vorbesc, se recuperează de obicei fără ajutor. Este supărător și inconfortabil pentru ei, dar, în general, sunt bine după câteva secunde.

Sufocarea poate fi o urgență medicală

Uneori, un obiect ajunge în trahee și blochează complet calea respiratorie. Dacă aerul este împiedicat să circule înspre și dinspre plămâni și creierul este privat de oxigen, sufocarea este amenințătoare de viață și devine o urgență medicală.

Un copil se poate sufoca și are nevoie de ajutor urgent în cazul în care:

  • Este incapabil să respire
  • Are respirație șuierătoare sau face efort să respire
  • Nu poate vorbi, plânge sau face vreun sunet
  • Se învinețește (cianoza)
  • Își duce mâinile la gât sau dă din mâini
  • Pare panicat
  • Este fără vlagă sau devine inconștient

În astfel de cazuri, începe imediat compresiile abdominale - cunoscute ca manevra Heimlich - procedura standard de salvare în caz de sufocare, dacă ești instruit să le practici.

Compresiile abdominale sau manevra Heimlich

Dacă ai copii, este important să fii instruit în resuscitarea cardio-pulmonară și în tehnicile de compresii abdominale (manevra Heimlich). Chiar dacă nu ai copii, cunoașterea acestor proceduri de prim ajutor te va ajuta în situația în care cineva se sufocă.

Compresiile abdominale acționează ca un impuls de aer forțat de la diafragmă spre trahee și va deplasa un obiect străin care produce sufocare, pe care îl va împinge spre gură.

Deși tehnica este destul de simplă, compresiile abdominale trebuie făcute cu prudență, mai ales la copiii mici. Acestea sunt sigure când sunt făcute de o persoană instruită. Dacă sunt făcute greșit, persoana care se sufocă – mai ales un bebeluș sau un copil mic – poate avea mai mult de suferit.

Tehnica efectuării compresiilor abdominale se învață în cadrul cursurilor de prim ajutor.

Pentru orice urgență legată de sufocare, sună imediat la 112.

Iată câteva situații posibile cu care te poți confrunta și cum să procedezi:

  • În cazul în care copilul se sufocă și tușește, dar poate respira și vorbi înseamnă că nu există un blocaj complet al căilor respiratorii. În acest caz, urmărește copilul cu atenție, pentru a te asigura că și-a revenit complet. După ce tușește bine, este foarte probabil ca micuțul să își revină complet. Nu apuca din gură obiectul cu care s-a înecat copilul și nici nu îl bate pe spate. Oricare dintre aceste manevre poate duce la împingerea în jos a obiectului în căile respiratorii, înrăutățind situația. Rămâi calm alături de copil, până ce episodul trece.
  • Dacă copilul este conștient dar nu poate să respire, să vorbească sau să scoată sunete ori se învinețește, este nevoie să aplici manevra de compresii abdominale. Sună la 112 sau cere cuiva din apropiere să facă asta. Începe compresiile abdominale dacă ai fost instruit să le faci. Dacă nu ai fost instruit și nu este nimeni în apropiere care știe să le efectueze, așteaptă până ce sosește echipajul medical.
  • În cazul în care copilul este inconștient și nu mai respiră, strigă după ajutor și sună la 112 sau cere cuiva să facă asta. Apoi, începe resuscitarea cardio-respiratorie, dacă ai fost instruit să o practici. Dacă nu ai fost instruit în acest sens și nu este nimeni în apropiere care să o efectueze, așteaptă până ce sosește echipajul medical.

Când să mergi la camera de gardă

După un episod major de sufocare, du copilul la medic.

De asemenea, cere ajutor medical în cazul în care copilul:

  • Continuă să tușească, salivează, are respirația șuierătoare, are dificultate la înghițire sau respirație greoaie.
  • S-a învinețit (este cianotic), este fără vlagă sau inconștient în timpul episodului, chiar dacă dă semne că și-a revenit.
  • Este posibil să fi înghițit un obiect, precum o jucărie sau o baterie.

În cazul în care copilul a avut un episod în care părea că se sufocă, dar și-a revenit complet după un acces de tuse, nu este nevoie să mergeți de urgență la medic, dar ar trebui să vorbești cu medicul pediatru.

Prevenție

Toți copiii prezintă un risc de sufocare, mai vulnerabili fiind copiii mai mici de 3 ani. Copiii mici au tendința de a duce obiecte la gură, au căi respiratorii mai înguste, care se pot bloca mai ușor și nu au suficientă experiență în a mesteca astfel încât înghit întreaga bucată.

Poți reduce riscul de sufocare prin:

  • Evită să-i dai alimente care au un risc crescut să provoace sufocare (hot dog, struguri, morcovi cruzi, alune, smochine, bomboane tari sau gumoase, bucăți de carne sau brânză, popcorn) -  care au mărimea și forma căilor respiratorii ale copilului.
  • La masă, asigură-te că servești hrana copilului tăiată astfel încât să fie ușor de mușcat. Acest lucru înseamnă tăierea în patru a boabelor de struguri, tăierea pe lungime și în bucăți a hotdogului (cu îndepărtarea pojghiței) și prepararea termică a legumelor în locul servirii lor în stare crudă. Învață copilul să stea jos la masă și să nu vorbească sau să râdă în timp ce mănâncă.
  • Jucăriile și diverse obiecte din casă implică, de asemenea, risc de sufocare. Este nevoie de precauții în cazul baloanelor dezumflate, a monedelor, mărgelelor, părților mici din jucării și a bateriilor. Verifică dacă există pe podea, inclusiv sub mobilă sau perdea, obiecte pe care copilul le-ar putea introduce în gură și care ar putea duce la sufocare.
  • Alege-i copilului jucării apropiate vârstei sale, sigure. Citește recomandările producătorilor – unele jucării pot avea părți mici care pot cauza sufocare. Pentru a verifica dacă o jucărie este prea mică, trece-o prin sulul de hârtie igienică. Dacă trece, este prea mică. Orice obiect mai mic decât o minge de golf are risc de a intra în gura copilului și de a bloca respirația acestuia.

Este bine să fii pregătită pentru a face față unei situații precum sufocarea. Cursurile de prim ajutor sunt utile pentru părinți, precum și pentru îngrijitori și bone.

Sursa: reginamaria.ro

Share:

Articole recomandate