Copiii „fumează” între 60 și 150 de țigări pe an dacă locuiesc într-o casă cu fumători
- 2019-01-10
- 4411
Copiii ai căror părinți fumează vor primi o doză totală de nicotină echivalentă cu fumatul a între 60 și 150 de țigări într-un an și sunt dispuși la mai multe infecții respiratorii, consultații și internări, decât cei care locuiesc cu persoane nefumătoare. Aceasta arată studiul privind expunerea la tutun, publicat în revista „Prevenirea fumatului”, care aparține Societății Spaniole de Pneumologie și Chirurgie Toracică.
Locuințele fumătorilor au nivelul de nicotină ridicat, iar copiii sunt mai vulnerabili din cauza înălțimii și greutății corporale mai mici. De asemenea, expunerea la fumul de țigară din mediul înconjurător în timpul copilăriei este asociată cu un risc relativ crescut de infecții ale tractului respirator acut și astm.
Pentru a evalua efectele fumatului pasiv în copilărie, în special de la zero la trei ani, specialiștii din Spania au efectuat un studiu retrospectiv în clinicile pediatrice de asistență primară. „Grupul de îngrijitori principali reprezintă cel mai mare procent de fumători (46%), deoarece acest grup este, probabil, cel mai puțin conștient de riscurile implicate în expunerea copiilor la fumul de țigară și continuă cu obiceiurile lor dăunătoare,” a explicat Eva de Higes, directorul revistei „Prevenirea fumatului”, în care a fost publicat studiul.
Autorii studiului indică faptul că riscul de respirație șuierătoare în primii doi ani de viață crește atunci când mama sau ambii părinți sunt fumători.
De asemenea, studiul a confirmat că vizitele la medicul pediatru pentru infecții respiratorii au fost mai mari la copiii expuși la tutun: 9 cazuri de infecții respiratorii față de 7,4 copii neexpuși la fumul de țigară.
În ceea ce privește tipul de infecții, copiii expuși la tutun au suferit mai des de bronșiolită decât cei care locuiesc într-o casă fără fum.
Sursa: copilul.ro; suntmamica.ro