La ce pericole se expun copiii când mănâncă zăpadă
- 2017-12-20
- 5455
Odată cu venirea iernii, primii fulgi și zăpada așternută pe uliță aduc multă bucurie în sufletul copiilor, e lucru știut. Ce-i poate încânta mai mult decât să se lupte cu bulgării de omăt, să se dea cu săniuța sau să facă babă de zăpadă? Majoritatea copiilor, însă, mai au atracția să guste sau chiar să mănânce omăt și în pofida interzicerii părinților, ei vor continua să o facă. Este acest lucru periculos sau nu?
Să știți că nu suntem singurii care ne-am pus această întrebare. Chiar și oamenii de știință au fost curioși să afle răspunsul. În primul rând trebuie să înțelegem că nu există zăpadă imaculată. Indiferent unde ar fi ea, pe vârf de Alaska sau în mijloc de oraș, ea tot va conține bacterii și particule de praf. Din fericire însă, aceste bacterii nu sunt cu nimic deosebite de cele cu care ne întâlnim în general în contactul nostru cu mediul înconjurător și organismul este perfect pregătit să îi facă față, așa că ele nu vor duce la îmbolnăvire.
Chiar dacă faptul în sine, de a mânca zăpadă, nu este periculos, sunt câteva circumstanțe care ar putea crea probleme mai mari:
- în anumite locuri atmosfera este mai poluată decât în altele, cum ar fi în orașele mari și în apropierea fabricilor. Dar chiar dacă nu sunteți în această situație, trebuie să știți că aerul circulă și poluarea ajunge chiar și într-o zonă pe care o considerați retrasă.
- dacă zăpada provine din vecinătatea unor drumuri ce au fost dezăpezite folosind substanțe chimice, atunci cel mai bine este să renunțați la distracția de a topi zăpada în gură.
- copiii care încă nu și-au început diversificarea încă nu sunt pregătiți să lupte împotriva bacteriilor care se găsesc și în zăpada. Norocul nostru că nu prea au acces la ea și nu ne va fi greu să îi oprim să o mănânce.
Este adevărat că o gură de zăpada nu a omorât pe nimeni, așa că nu trebuie să fugiți cu copilul la doctor de îndată ce l-ați văzut înghițind un pic de zăpadă, dar în același timp, e recomandat să explicați copilului riscurile, mai ales atâta timp cât gradul de poluare nu e deloc mic.
De asemenea, credința populară spune că odată ce mănânci zăpadă poți prinde o răceală. Cercetătorii spun, însă, că nu este adevărat. Da, lichidul rece poate să ducă la o inflamare în zonă gâtului, însă zăpada, care este în cantitate mică și oricum, în prealabil, se topește în gură, nu are cum să aibă un asemenea efect. Mult mai periculos ar fi un pahar de apa rece decât linsul mănușilor pline de zăpada.
Sursa: suntmamica.ro
Sursa foto: opiniatimisoarei.ro